Wednesday, January 28, 2015

Karenah Mak Bapak

Pagi ini kecoh sikit kumpulan ‘Whatsapp’ ibu bapa sekolah anak aku buat bising pasal pembayaran yuran bulanan sekolah. Kecoh sebab nya, kaedah pembayaran untuk tahun ini telah diselaraskan agar semua pembayaran hanya menerusi atas talian atau ‘online’ terus kepada ‘Head Quarters,’ (HQ). Dua tahun lepas, bayaran boleh dibuat secara check atau kad kredit di center terbabit. Setahun lepas itu, dah tak boleh tapi hanya boleh menerusi direct transfer atau CDM ke akaun HQ, then kena email plak untuk bagitahu tentang pembayaran yang telah dibuat. Ini memang leceh lah sebab banyak isu HQ tak alert, receipt tak ada dan sebagainya. Tapi tahun ini, dia dah buat ala-ala shopping cart je kat website. So bila kita login as parents, dah ada details apa yang dah bayar, apa yang tak bayar lagi, dan pembayaran pun boleh direct je tanpa perlu di emel semula kepada centre. Aku rasa cara ini lebih mudah dan memudahkan kedua-dua pihak. Aku paham, kalau bayar terus dekat center mungkin mudah untuk parents tapi tidak untuk pihak pengurusan. Cawangan ada banyak, seluruh semenanjung plak tu…kalau bayar kat setiap center yang ada, payah HQ nak monitor bagai…dan mungkin akan ada kesilapan atau ketirisan. So baik lah kalau hal melibatkan duit ni, biar satu unit je yang handle.

Tapi, mak bapak ni dok bising tak puas hati. Komen itu ini. Tak boleh login lah. Password lupa lah. Username lupalah. Website tak boleh bukak lah. Semua tu nonsense. Cikgu ni dah bagitau step-step kalau lupa username/password tu tapi dok ulang komen jugak. Nampak sangat malas nak cuba apa yang cikgu tu ajar. Cikgu siap offer untuk  tolong buatkan proses bayaran guna PC kat center tapi masih ada yang pekak badak nak bayar cash lah, kredit kad lah…kiranya…orang-orang yang sama lah yang dok bagi macam-macam alasan nih. Memang semak je mata aku nengok nyer.

Orang-orang macam ni kira nak mudah dia je. Jenis tak pikir orang lain. Dalam 100 mak bapak dalam tu, ada 3-4 orang je yang dok komen. Habis, yang majority yang tak komen tu, tak bayar langsung ke? Majoriti mak bapak lain OK je. Tolonglah guna otak tu untuk pikir lebih sikit. Kalau mak bapak macam ni, dah kira menyusahkan cikgu-cikgu. Agaknya macam mana lah anak-anak nyer nanti. Kita hantar anak menuntut ilmu ni tolonglah hormat sikit cikgu-cikgu ni. Jangan disusahkan mereka. Aku yakin, orang-orang macam ni, kalau anak dia ada ngadu apa-apa sikit confirm terus disemburnya cikgu-cikgu. Silap haribulan, kalau anak dia sorang je lambat boleh membaca dalam satu kelas tu, confirm cikgu sekolah atau silibus sekolah jugak yang disalahkannya.


Malu lah sikit weh. 

Tuesday, January 27, 2015

Merajuk dengan aidijuma...muahaha

Aku peminat tudung bawal. Sejak aidijuma keluarkan tudung bawal plain sekeping RM8…aku memang pembeli setia. Kemudian makin berkembang kepada macam-macam design. Dari plain ke dua tona, tiga tona, bertona-tona dan bercorak-corak. Tapi tidak lah aku beli semua design dia. Aku beli yang mana aku berkenan je lah. Harga pun not bad lah. RM30 ke bawah untuk sekeping tudung aku boleh terima lagi lah.

Tapi………itu semua keindahan cerita dulu. Sejak dua menjak ni, aku macam dah meluat dengan aidijuma. Eh, bukan aidijuma yang ku benci tapi keadaan yang membuatkan aku menyampah. Design cantik. Menarik. Tertarik. Peminat makin ramai. Tapi…payah sungguh nak membeli nya. Jualan atas talian tak pernah ada stok. Siap ada system reseller. Kalau reseller harga sama ngan online atau lebih 2-3 ringgit tak per lah jugak. Ni mark up double kot. Nak beli kat ‘concept store’ pun harga lain. Kalau harga online boleh dapat RM30, tapi kalau beli kat re-seller ni atau di concept store mau RM50. Aku rasa macam tak boleh terima.

So, marilah beralih kepada tudung-tudung bawal yang tak dak nama tapi design boleh setanding aidijuma. Dia yang buat system bagi payah nak membeli so kita cari lah sumber lain yang lebih senang. Huhu…..kat kiosk-kiosk kecik kat pasaraya besar ada macam-macam jenis tudung yang murah dan cantik. Bukan aidijuma pun tak apa lah.

Disclaimer: kepada peminat tegar ‘jenama’ tudung, ini pendapat peribadi yer. Jangan emo-emo.


Keluhan Isu Parkir

Aku bekerja di Kuala Lumpur. Specific nya KLCC. Kerja kat sini, sudah pasti nya tiada kemudahan parking percuma. Nak dapat parking berbayar pun bukan nyer senang. Setakat berjalan kaki sepuluh minit dari tempat parking tu normal kot. Kalau tak naik kereta pun, kena gak bayar tiket train. Bayaran parking nya pulak, sehari nak dapat RM10 susah dan macam mencari semut hitam di atas batu hitam di dalam kegelapan malam yang hitam pekat.


Sekarang, yang menjadi isu, kawan-kawan yang bernaung di bawah syarikat yang sama tapi bekerja di Terengganu sana tengah bising dan masing-masing tak puas hati sebab pihak pentadbiran baru nak mengenakan bayaran untuk parking. Rasanya tak semahal rate di KL. Dan bayaran ini katanya bersifat sementara dan kesuluruhannya akan disalurkan ke tabung banjir. Mereka bising-bising dalam group, layan je lah. Benda baru memanglah bising awal-awal ni. Nanti lama-lama diam lah tu. Macam isu-isu lain dalam negara ni….stereotype…Malaysian.

Tapi yang membuatkan aku tercuit nak tulis kat sini, bilamana ada yang awal-awal lagi dah bagi disclaimer bahawa jangan samakan atau compare atau bandingkan situasi mereka di Pantai Timur dengan gi KLCC. Kenapa? Tak tahu lah…maybe tak nak terima pendapat lain selain yang menyokong rasa tak puas hati mereka atau maybe situasi tak sama….tapi apa yang pasti, tangga gaji pekerja syarikat ni sama ja either kau kerja KL ke Terengganu. Kalau Sabah Sarawak lain lah sebab ada elaun lain. Kalau dah jadual penggajian sama je, so apa beza nya dengan orang kerja KL. Kita dapat gaji sama jugak cuma komitmen nak bayar setiap bulan je,  siapa yang lebih siapa yang kurang? So apa yang tak boleh nak dibanding dengan orang kerja KL tu ntah la. 

Kena pasang GPS nak cari lokasi kereta kalau parking camni.

Padat. Bersyukurlah kalau dapat parking yang murah or free, selesa dan kurang risiko kereta nak kemek or calar hari-hari. 


Jom minum kopi pagi-pagi. Kasi tenang sikit otak. Banyak lagi benda lagi berat nak difikirkan. Kecoh dan berfikiran negatif adalah tidak baik untuk kesihatan.


Monday, January 26, 2015

Isu Sekolah Anak

Tahun depan insyaAllah anak dara ku akan melangkah ke darjah satu mengikut kriteria Negara Malaysia iaitu berumur 7 tahun. Aku dan suami dah mula memikirkan perihal nak memilih sekolah untuk anak. Anak pertama lah katakan. Agak pening dan kerana kepeningan itu, kami masih tak mampu membuat keputusan. Marilah teruskan istikharah semoga Allah bantu kami membuat pilihan yang terbaik.

Suatu hari, aku bersembang dengan seorang kakak a.k.a manager kat pejabat. Terluah isi hatiku pada beliau. Ku nyatakan kerisauan yang bertandang di hati. Pilihan antara dua jenis sekolah iaitu sekolah kebangsaan dan sekolah agama swasta. Sekolah agama pun ada beberapa jenis, ada yang betul-betul syadid macam sekolah tahfiz atau yang dah moden untuk anak-anak orang yang terlebih berkemampuan. Sekolah agama swasta ni, yuran dia ada yang murah dalam dua ratus lebih sebulan dan ada yang mahal sampai cecah ribuan sebulan.

Kegusaran yang ku suarakan pada akak tadi, aku risau kalau ke sekolah biasa di tengah-tengah Bandar metropolitan ni, pengaruh sekeliling yang ada boleh mengelirukan anak aku yang baru nak mengenal dunia tu. Kalau ke sekolah agama yang syadid macam sekolah tahfiz ala-ala pondok tu, aku risau anak aku akan memberontak pulak kalau suasana persekolahan dia terlalu kontra dengan dunia sekeliling dia yang serba bebas ni. Aku ada pengalaman, di sekolah dan di universiti, macam mana jadi pada kawan-kawan aku yang mak ayah dia sekolahkan dia di sekolah agama tapi jiwa dia memberontak….akhirnya cari kebebasan sampai tak kenal apa itu tudung kepala, pergaulan lelaki perempuan yang bebas seolah-olah nak balas dendam sebab zaman sekolah dia dahulu terlalu disekat dan dikongkong agar menjadi sangat ustazah. Takut weh.

Seronok tengok gambar ni...

Jadi nak cari yang sederhana tu je bukan senang. Akak manager tu senyum je. Dia kata, semua tu atas ibu bapa. Kalau dah hantar sekolah agama tahap syadid yang terlalu banyak peraturan yang semua tak boleh, pulak tu kat rumah mak ayah pun garang macam warden kat sekolah…memang tension lah budak tu. Kalau hantar sekolah biasa pun yang mudah sangat terdedah dengan budaya kegilaan K-POP bagai, tapi kalau ibu bapa kat rumah pandai toleransi dengan anak, insyaAllah anak akan lebihkan ibu bapa daripada kawan-kawan. Semua tu, dasarnya bermula dari ibu bapa di rumah. Ibu bapa yang kena seimbangkan setiap input yang anak-anak dapat dari luar. Dia sambung lagi, “Macam you, belajar di sekolah agama yang banyak rules yang you tak suka tapi you tak rebel, maybe because of your parents tak strict macam ustaz ustazah kat sekolah. So, you boleh accept.”

Hoyeh….ya tak ya jugak. Aku setuju sangat dengan kata-kata kakak tu. Memang tepat dan ada benarnya. Terus teringat mak ayah di kampong. Terus teringat macam mana cara mak ayah besarkan aku dan adik-adik dulu. Kami seperti kawan. Kami boleh bercerita semua perkara tanpa rasa takut mak dan ayah akan marah kalau tersilap cerita. Jadi, pokok pangkalnya, kita sebagai ibu bapa yang kena seimbangkan penerimaan anak-anak. Semoga ku mampu menjadi ibu mithali dan sahabat terbaik untuk anak-anak ku. Semoga Allah mudahkan aku dan suami mendidik anak-anak anugerah Allah ini sebaik mungkin untuk melayakkan mereka menjadi ahli Jannah. Amin.

Dan, aku suka nak bersembang lagi dengan kakak itu. Hehe…


Sejuk mata pandang gambar ni...photo aku rembat dari Google jek.


Meh buat amalan.

Amalan jugak ni.

Wednesday, January 21, 2015

Annoyed

Breastfeeding is good. I'm happy to see majority of new mommies in my office are officially become the pumping members. But......dush!! Why arr...most people now are lacking of their common senses?



Kalau tak disebabkan jiran workstation kat belakang sisi plak tu adalah lelaki, memang dah lama aku akan selamber pam susu kat workstation. Kalau boleh, tak mau jejak bilik pam tu sebab sesak sangat. Maybe aku kena fikir alternatif pam kat surau atau bilik fail. Cuma masalah sekarang adalah peti ais lah plak. 

Bilik pam yang ada kat floor aku ni aku rasa size dia macam size lubang kubur je. Selesa untuk 2 orang sekali pam. Kalau 3 orang, dah ketat tapi still boleh duduk tapi kalau nak lalu untuk simpan barang kat peti ais memang payah. Size dia macam 8ftx4ft jek kot. Sangat kecik. Dan peti ais pun hanyalah yang kecik size hotel tu. Dan jumlah ibu mengepam aku rasa dalam 7-8 orang. Siap ada dari floor lain lagi datang tumpang sebab bangunan gah kat Malaysia ni kedekut untuk sediakan bilik ibu pam susu. 

Ok, aku dah bayangkan suasana bilik yang sangat comel kan. Yang jadi isu sekarang, masih ada ibu-ibu yang tidak bertanggungjawab dan lack of common sense yang suka simpan pam parts dalam peti ais comel tu. Tolong lahhhh....aku nak simpan susu pun dah tak muat kot. Ni penuh tupperware nak simpan pam parts yang malas nak dibasuh so simpan je terus dalam peti ais untuk kegunaan seterusnya. Kalau peti tu kosong banyak ruang, aku tak kisah. Ni sampaikan orang lain nak simpan susu pun dah tak muat, dia masih selamber letak tupperware gedabak dalam tu. Tatau lah nak cakap apa. Semoga anak yang disusukan tu besar nanti tak ngikut emaknya...tidak menyusahkan orang lain. Huhu. Baik kan doa aku.

Pastu kalau nak pam beramai-ramai sempit-sempit gitu, mesti lah dah tak selesakan. Aku sekarang minimizekan penggunaan bilik tu. Aku akan pam on the way datang dan balik kerja iaitu semasa dalam kereta. Dan hanya sekali gunakan bilik tu iaitu time tengah hari yang normally orang lain tengah lunch so tidak lah penuh manusia dalam tu. Tapi tu jadual yang ideal lah. Kadang-kadang ada gak lari-lari jadual, kena gak pam di luar waktu yang dirancang. 

Sabar je lah. Inilah antara dugaan ibu menyusu. 


Thursday, January 15, 2015

Kehilangan

Sampai office, bukak handbag...keluarkan pouch kecik yang tersimpan beberaba barangan untuk touch up muka agar tidak sebam... Rutin aku, sebelum start kerja kena belek muka kejap. Selalunya kalau sempat dalam kereta lagi aku dah touch up...ataupun kalau tak sempat sangat, sebaik sahaja masuk office macam hari ni lah. Kenapa kena touch up pepagi plak nih? Sebab utamanya...aku suka tidur dalam kereta sepanjang perjalanan ke office. Tidur tahap meleleh2 air liur tu...Memang khusyuk sungguh. Kadang-kadang bila husband nak menakalkan diri, dia kejut aku bila dah selamat parking kat office. Memang selalu aku bengang laa sebab sememeh habis tak sempat nak touch up, dah sampai depan office kan. Arrghhh...!! Tapi, itulah yang sedap jadi penumpang...kalau hari jadi driver, tak dapat laa nak layan mimpi kan...hehe.

Ok, berbalik kepada kisah aku bukak pouch tadi. Eh, mana compact powder aku? Cari dalam handbag, tak der, bukak laci office pun tak der. Pikir kejap. Last aku guna benda tu semalam, lepas solat Zohor kat office. Alamak, mana aku letak ni. Gi jenguk toilet, tak ada. Gi jenguk bilik solat pun tak ada....ok...ni namanya confirm tak ada.

Maka, mood aku untuk berkerja dengan riang hari ini terus hanyut. Sedih. Sangat sedih. Aku pun tatau kenapa aku sangat sedih. Rasa macam nak lari gi beli sekarang jugak, tapi kedai tak bukak lagi. Lari lah budget aku bulan ni. Adeh.

Compact powder adalah antara barangan paling sentimental dan sangat penting pada aku. Aku start guna compact powder sejak zaman sekolah menengah. Sejak tu, ke mana je aku pergi, mesti ada compact powder dan sebatang lip balm or lipstick. Kira dah jadi macam teman setia aku lah. Sama perasaan kalau aku terlupa atau terhilang phone atau purse. Aku pun tatau naper aku sayang sangat kat compact powder tu. Alaa...compact powder je pun. Tapi, pada aku....entahlah, aku sedih. Aku jarang beli compact powder ni. Setahun sekali kot. Haha. Selalu kumpul duit dengan menabung dulu baru aku rasa berbaloi beli seketul compact powder. Alaa...kalau compact powder yang jual kat farmasi-farmasi tu aku tak kesah. Ni yang aku beli selain dari farmasi brand. Seyes aku sangat sayang sama itu compact powder. Adeh....kopak lah mak nak beli semula.....sob sob sob....mood nak kerja pun hilang dah....kelaut.....


Baby gorilla pun cedey....



Ok, tu je nak luah kat sini pada pagi ini. Sengal. Rasa macam nak lari lepak kat The Apartment je, minum kopi sorang-sorang sambil gigit Chocolate Lava dia, layan blues sebab compact powder ilang .... Kalau anak aku tengah sedih sebab hilang barang kesayangan, aku dah datang peluk-peluk dia, kiss pipi dia, kiss dahi dia, lap air mata dia, nangis sama-sama...cakap ayat-ayat lembut kat dia...sabarlah sayang, mama kan ada ni....mama sayang anak mama...nanti kita cari ganti yang baru k....let it go~~ And now, I want the same. Sapa nak datang pampered aku neh???? Abangggg~~~~

Oh, compact powder ku~~~~

Ini sedih yang real tau....

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template