Monday, October 13, 2014

Termalu

Pernah tak berada dalam situasi termalu....

Kisahnya....

Dalam department aku, kerja utama setiap orang adalah buat presentation. Setiap orang kena buat presentation tentang apa sahaja tajuk yang berkaitan dengan business syarikat setiap bulan. Setiap orang bebas untuk buat presentation macam mana rupa dan corak sekali pun. Tak kisah asalkan menarik dan audience suka. Ku lihat, seorang kakak ni selalu buat presentation dengan template yang cantik dan gaya penyampaian yang menarik. Memang audience tak tidur lah kalau time dia present. Dia juga akan mengenakan pakaian yang cantik kalau hari dia kena present. Antara yang paling ku suka pandang pada dia adalah tudung dia yang memang cantik. Serious cantik, menarik, tertarik, kau memang da bom! Agaknya brand Fareed kot.

Disebabkan saya sampai termimpi-mimpi suka tengok koleksi tudung dia yang menarik dan template presentation beliau yang mengujakan, dengan berani nya saya bersembang dengan beliau. Saya tanya, kat mana beli tudung cantik-cantik ni. Teringin gak nak ada macam tu. Dan macam mana dapat template presentation cantik-cantik ni, saya hanya pandai guna standard Power Point je. Dia tak jawab. Dia senyum je. Senyum yang manis dan tukar topic lain borak dengan kencangnya. Oh ada dia jawab, dia kata boleh google je. Easy. A ah kan, naper aku tak fikir nak google je….hehehe….dan kami terus berborak dengan mesra melarat sampai ke topic anak-anak, hobi, cita-cita dan bla bla bla…

Then, a week after that, sampai lagi turn kakak ni present. Teruja nya ku nak tengok slide-slide beliau yang cantik dan penampilan beliau yang pasti jugak cantik. Tau apa tajuk dia present kali ini, hurmm….dia present tentang bagaimana nak hasilkan presentation yang berkesan. Dan main point dia, jangan simply tanya, kena usaha cari sendiri dari segi data, template hatta cara penyampaian. Nothing is free in this world.

Erk….sebagai seorang aku….apa patut aku rasa selepas mendengar presentation beliau pada hari itu?? Sumpah tak tanya dah. Aku termalu.

Sekian….

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template