Sunday, July 20, 2014

Bila Dah Beranak 2....

Rentetan kisah kelahiran baby Hannah dalam posting sebelum ni, actually lepas minom air ostad tu yang untuk pusing baby songsang, apa yang aku alami adalah, terus baby nak keluar....dan tak pusing pun. Haha. Agaknya ostad tu tersalah baca doa untuk cepat bersalin kot.

Aku menghabiskan keseluruhan tempoh berpantang di Perlis dengan mak ayah. Alyaa dengan rela hati nya aku pontengkan sekolah beliau untuk 2 bulan. Huhu... Berpantang kali ni tak sama seperti yang 1st dulu. Bertunku dan berbengkung agak limited disebabkan cser. Awal-awal tempoh pantang aku pakai strap on binder jek, dah hujung-hujung baru start pakai bengkung tradisional tapi kejap-kejap je sebab....aku lagi suka pakai yang binder tu. Hehe. Pemakanan memang mak ayah aku jaga strict laa. Nak keluar rumah pun mak aku menjeling jek kalau tak ada keperluan terdesak seperti nak gi check up mommy or baby. And now, dah hujung-hujung pantang, membuak-buak laa rasa tak sabar nak tamatkan tempoh ni kan.

Hannah plak, dah sebulan lebih ni, ramai yang komen bile tengok dia.....waa...besar dah...berisi nyaa....gedebab! Ooppss....adakah salah ibu menyusukan?? Dia lahir dengan berat 2.9kg. Kakak dulu 2.8kg....beza 100g je korang berdua...tapi nampak macam tumbesaran adik lagi pantas jek. Huhu.

Alhamdulillah, Hannah tak der demam kuning. Darah dia clear....tapikan....dia punya kekerapan berak kencing memang mantap. Dalam minggu pertama dan kedua aku rasa sehari boleh cecah 20 keping diapers kot dalam sehari. Dan sekarang dah makin berkurang lah kekerapan tu. Huhu...

Hannah punya rutin tidur masih tak tetap. Ada hari dia berjaga malam, ada hari dia tidur elok jaa malam. Tapi baru-baru ni, dia pesen tidur banyak pagi sampai petang. Then dari lewat petang time orang berbuka puasa tu, dia start berjaga sampai average pukul 2pagi. Hari-hari mama kena tidur lewat layankan Hannah nak minum, berak, kencing, minum lagi, berak lagi.....berulang-ulang sampai Hannah mengantuk balik. Adey laaa.... Yang tak tahan tu, time ayah dia balik cuti kat kampung, elok plak dia tidur banyak belah malam. Isk isk....hancur laa harapan mama nak minta ayah dia berjaga full time memalam untuk jaga Hannah. Tu lah, niat tak baik terus tak tertunai. Ekekeke.

Si kakak plak, penerimaan terhadap si adik sangat mengujakan sampai kan kalau boleh nak adik sentiasa berjaga je untuk main dengan dia. Kekerapan dok pegang-pegang dan cium-cium adik tu tak terkira lah. Minta nak angkatkan adik lah bagai. Kalau adik nangis, dia dulu lah yang pertama sampai untuk pujuk-pujuk adik. Sayang sungguh dia pada adik. Tapi, sejak mama banyak fokus kat adik, kakak banyak terbiar sket. Kesian. Mujur lah sekarang kat kampung ada tok wan, tok mama, mak ngah dan pak ngah dia, so banyak orang lagi boleh tolong layankan dia. Tapi as mama, aku rasa tak best. Rasa bersalah tak boleh nak fokus 100% kat kakak macam sepanjang 5 tahun lepas. Kadang-kadang, bila 2-2 dah tidur, baru lah mama dapat datang tidur sebalah kakak, peluk-peluk cium-cium kakak. Sedihnya. Kakak Alyaa pun cakap, mama semakin garang. Aiiyaaa....semoga daku mampu menjadi mama yang baik dan lembut dengan anak-anak. Amin.








1 comments:

  1. Taniah Suna! Aku pon rasa bsalah kt Kimi, tp nk wt cmne, kitaran kehidupan.. Hehe

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template