Thursday, January 9, 2014

Officially Pindah!

Alhamdulillah, selepas 3 tahun berhijrah ke KL, kini kami dah boleh menetap di rumah sendiri. Sebelum ini kami tinggal dengan mak dan abah suami. Huuu….best nya. Walaupun rumah tengah berselerak dan penuh kotak-kotak sana sini, tapi perasaan tu…sukar digambarkan. Hehe.

Ambil kunci bulan Julai tahun lepas, masa bulan puasa. Target nak masuk raya haji. Tapi end up, awal tahun ni baru dapat pindah masuk. Sabtu yang lepas bersamaan 4 Januari 2014, kami buat bacaan doa dan bacaan ayat suci al-Quran berjemaah untuk masuk rumah baru  bersama-sama Jemaah bebudak tahfiz yang di’arrange’ oleh abah mertua.
Mulanya saya plan nak update semua pasal progress renovate dan perpindahan kat blog ini. Tapi atas sebab beberapa factor dan keselesaan diri, rasanya biarlah semua kisah dan pengalaman tu berada dalam catatan peribadi kami je. Hehe.

Progress nak pindah tu delay beberapa bulan atas sebab beberapa factor yang tak dapat dielakkan. Kami guna banyak contractor, so nak manage satu-satu tu perlukan lebih masa. Nak kena arrange sequence siapa patut buat kerja dulu. Then contractor cabinet plak fabrication yard dia penuh, kena tunggu turn lagi. Kami juga tak banyak cuti jadi most of the works are done during weekend je. Cuti umum pun banyak…..maka, delay lah jawabnya. Tapi tak per, kami pun tak der nak rush berpindah. Even sampai ke hari ni pun, masih ada barang kami yang belum habis di angkut ke rumah baru. Sedikit demi sedikit.
Rutin harian pun dah berubah. Balik kerja, singgah rumah parents in law untuk amik anak sebab atok dia yang akan amik cucu dari sekolah dulu. Then baru balik rumah sendiri. Ok lah tu, hari-hari masih ada masa menjenguk mak dan abah. Tidak lah mereka kesunyian sangat. Rumah baru masih tak ada tong gas, so masih belum ada aktiviti masak memasak. Tunggu lah sehingga settle mengemas, baru kita fikirkan pasal masak memasak dan nak kecahkan dapur. Hahaha. Alasan sangat kan.

 Just nak share kerja renovasi yang terlibat dan contractor yang kami gunakan.

ID Design: Sky Creation. Company asal dari Singapore. Kebetulan kami ada subscribe pakej promosi pembukaan syarikat ni di Malaysia during Homedec. Setahun gak peram subscription tu. Mujur masih valid. Haha. Kami amik 3D drawing untuk living/dining area, kitchen and master bedroom je. Dia ada jugak bagi quotation kalau skali siap dia contruct semua. Tapi….harga Singapore….haha….so we stick to original plan iaitu nak pakai design dia je. Skali design je terus kami puas hati. Kena dengan concept yang kami nak iaitu resort style and modern.

Wiring, piping, cat, pasang tile kat store dan foyer, dan segala hardworks: Kerja-kerja berat dan comot ni kami gunakan service Uncle Thomas iaitu contractor yang renovate rumah PIL dulu. Mulanya macam susah nak paham cara uncle ni kerja, tapi end up….sangat reliable. Cakap je apa nak, semua dia settle kan dengan tak banyak songeh.

Grill: Kami guna Sky Steel kat Tanming Jaya. Jumpa contractor ni masa dia buat promosi kat expo home deco gak kat Putrajaya. Kebetulan kilang dia dekat je dengan rumah. Kami juga minta contractor grill yang buatkan grill rumah PIL dulu quotekan harga untuk benchmark. Harga yang both contractors ni quote untuk design yang sama adalah sama lebih kurang. So proceed je lah dengan Sky Steel. Orang nyer pun senang kerja.

Tinted: Yang ni memang aku gamble je google kat blog orang. Ada 2 blog yang promote pakcik ni. Rosdi Omar, Bio Cool Tint. So try je call nak minta quotation. Member pun ada suggest 2 lagi contractor tinted. Dalam 3 orang contractor ni, si Rosdi ni je yang reply balik untuk datang tengok rumah kami. Senang kerja ngan dia. Dia datang, bagi quotation, agreed…then terus set date untuk datang pasang. Sehari je siap. Dia sorang plak tu kerja. Harga pun ok. Kualiti tinted pun ok.  So far tak ada gelembung udara. Dah lah umah aku tu banyak cermin daripada dinding. Aku tak der benchmark harga tinted tapi testimoni dari blog-blog yang aku jumpa semua kata harga dia ok.

Curtain/wall paper/photo mural: Yang ni aku tanya pendapat member dan senior yang dah selamat berpindah rumah. Lepas study serba sikit, kami plan nak guna contractor plus consultant sebab…kalau nak pergi pilih, beli sendiri kain then hantar upah jahit…..nak pikirkan design and material etc…macam tak cukup masa, tak cukup tenaga, tak reti sangat dan…..harga pun tetap tak lari banyak. Survey ada buat kat Kamdar (masa mak aku nak tukar langsir kat umah dia), Macy, dan Tewah. Study gak kat blog orang. Tanya gak pengalaman member yang pernah survey Jakel, Nagoya etc….and derang suggest pakai je service yang ada consultation seperti Elyza tu. Tapi kami tak pergi Elyza sebalik nya di promo oleh seorang kenalan yang baru pindah rumah gak untuk try Laurea Home Deco. Kebetulan akak ni punya kakak ada buka cawangan Laurea kat Saujana Impian. Dekat dah tu dengan rumah kami. So pergi je lah situ. Mudah deal ngan akak ni. Tak reti pilih suruh je dia suggest. Hahaha. Senang kepala otak kami. 2x visit je ke kedai dia then terus settle.

Kitchen cabinet/tv cabinet/wardrobe: Yang ni kami survey banyak lah jugak. Setiap kali homedec selama 3 tahun tu memang tak penah miss. Google kat blog orang dan tanya pengalaman member. Hasilnya kami memilih Intech Kitchen kat Semenyih. Harga dan kualiti berpatutan. Tunjuk je drawing ID, dia kata bole buat tak ada masalah. ID consultant tu quote kami untuk buat living/dining area dan master bedroom sahaja tu sekian amount. Tapi si Intech ni quote kami same amount untuk the whole rumah (living room tv cabinet, master bedroom tv cabinet, bed panel, kitchen cabinet, wardrobe untuk 3 bilik). Ko bayangkannnn….. Tapi kami tak letak expectation yang tinggi lah sebab harga dia jauh sangat beza. Tapi kesudahan nya, Alhamdulillah……puas hati. Urusan semua pun senang. Tak ada masalah komunikasi.

Sliding door pemisah dapur dan dining area: Design asal rumah ni macam ala-ala open kitchen macam condo design. Main entrance pun jumpa dapur dulu. So kami decide nak buat sliding door untuk pisahkan ruang. Segan lah plak bila tetamu datang nampak kita dok joget kat dapur. So kami pilih RelianceHome. Kebetulan jumpa company ni masa Homedec October ritu. Kami berurusan dengan Sg Long branch. Dalam banyak-banyak contractor, yang ini laa yang ada sket songeh. Seorang uncle tua yang emo. Ada ke patut, dia tak reti cari rumah kami, dia nak marah kami. Hahaha. Tapi husband aku layan je atas alasan…uncle tu dah tua…hahaha. Progress memang slow sebab dia kata banyak order. Tapi Alhamdulillah, dah settle pun. Hasil pun sangat ok.

Laminated Flooring: Yang ni memang tak ada survey. Decide nak pakai Floor Depot sebab….ntah…banyak iklan dia kot dan PIL pun guna service yang sama. Tak banyak songeh gak. Buat deal masa Homedec. Service dan hasil pun ok.

Pest Control: Kami guna service Rentokil. Reason sebab, company ni je yang kami tau dan glamer. Haha. Also deal during Homedec. Contract untuk 5 tahun. Semoga tiada serangga yang tidak diingini. Reason buat pest control ni cecepat sebab rumah tu banyak guna kayu dan dah ada kesan anai-anai kat laman bila aku letak kotak kertas kat rumput dalam beberapa hari je…dah bersarang kat situ haaa….so mencegah sebelum terlambat.


Ok, tu je kot. Nak tunggu semua ni siap memang lama iaitu since Ogos sampai hujung December. Kalau sesiapa nak tanya contact mana-mana contractor yang tersenarai kat atas tu, sila laa tanya ek. Total expenditure…hurm.…lari budget asal sebab….rumah ni banyak tingkap so grill dan curtain macam double dari rumah teres biasa. Budget untuk lampu kipas pun lari 2x ganda. Ceh…tapi overall Alhamdulillah, still manageable. Perabot kami tak complete lagi sebab………..….kena tunggu next allocation. Huuu.

2 comments:

  1. Salam,boleh x puan share harga pest control rentokil tu.tq in advance

    ReplyDelete
  2. Salam,boleh x puan share harga pest control rentokil tu.tq in advance

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template