Monday, January 27, 2014

Hari Minggu Berdua Bersama Anak.

Hari Khamis yang lepas, husband kena outstation ke KK. Tinggal aku berdua je ngan anak. Hari Khamis tu dia kena selsema dan demam sikit so decide antar ke rumah nenek dia. Dia tak nak gi sekolah. Hari Khamis tu maka bermulalah malam pertama aku ngan anak tidur berdua je kat rumah tu. Huhu..cuak ada gak tapi ku kental kan hati sebab tak nak pegi tidur rumah in-laws. Haha. Alhamdulillah tak jadi apa-apa dan semuanya ok-ok saja sampai lah husband balik hari Sabtu.

Hari Jumaat aku amik ‘emergency leave’ sebab demam anak tak hilang-hilang. Nenek dia busy kalau hari Jumaat so aku tak nak lah menyusahkan dia  untuk tengokkan si anak. Lagipun, kerja aku kat office tengah lengai, boleh lah bercuti. Si anak pun boleh lah tidur berehat sepuas-puasnya. Best dok umah ngan anak je. 2 hari suntuk masa untuk kami berdua sahaja. Aku tak berapa larat nak mengemas rumah bagai, so banyak masa layankan untuk anak je. Hehe.

Dari pagi, masakkan untuk dia. Mandi kan dia. Siap join dia mandikan baby doll, siapkan baby doll….pastu dia kata baby doll dia lepas mandi pun asik pakai baju yang sama je. So aku pun offer buatkan baju simple untuk baby doll dia. Haha. Gigih je kami dua beranak kan. Bila bosan, kami gi shopping. Boleh plak aku round satu mall Aeon Big tu dari rak ke rak dengan dia sampai dia yang berkali-kali ajak balik sebab katanya lama sangat kita shopping. Hahaha. Selalunya aku yang suka ajak balik awal sebab tak larat nak berdiri lama-lama. Alang-alang dia dah temankan aku pusing semua rak, aku pun belikan set masak yang baru. Excited kemain. Sama je mak ngan anak. Sampai umah, aku excited nak masak lepas shopping barang-barang dapur, dia plak excited nak main masak-masak dengan set baru tu. End up, kat dapur tu, aku ngan dia sama-sama sibuk ‘memasak’. Dia dengan set dia, potong-potong sayur ikan bagai, aku ngan ikan sayur aku. Tapi bila dia tengok mama nyer ikan ngan sayur lagi real, dia plak nak nyibuk sama. Haha…bagi je laa dia chance main ikan sampai lembik. Biar dia bau sendiri, best ke tak bau hanyir ikan tu. Pastu, suruh dia asingkan kepala bilis. Dah lepas dah buat keje ni anak dara tu. Then dia nak offer basuh pinggan plak. Habis bersepah sabun ngan air melimpah-limpah haa….tak pasal kami gaduh. Tapi bila tengok dia teruskan basuh pinggan sambil nangis-nangis lap air mata, aku plak yang sayu. Hahaha. Sama-sama minta maaf then continue kecahkan dapur. Kalau ayah dia ada ni, siap haa..…jangan harap laa ayah nak bagi peluang camni. Dengan mama je bole main-main gini. Kalo dengan ayah, nak masuk dapur basuh tangan sendiri pun kena ayah temankan.  Hahaha…aku dera anak kah.

Bila time santai, kami sama-sama tengok tv, menari gelek-gelek nyanyi-nyanyi siap rekod nyanyian masing-masing kat telefon pastu gelak-gelak. Pastu sama-sama color gambar kartun kat coloring book dia. Kebetulan dia jumpa coloring book Pooh mama masa mama kat Kertih dulu, tengok hasil mama dia color yang ‘cantik’ itu…lagi laa dia teruja nak color macam mama. Hehe….mama dia ni memang suka aktiviti melukis, mewarna bagai ni…sampaikan dah kahwin pun aku ada coloring book lagi untuk lepas gian. Mujur husband boleh terima perangai bini dia ni. Kekeke….so bila anak dah besar ni, best plak kongsi hobi sesame. Nanti leh ajar dia jahit manik plak ke kann…ecececee….

Bila petang plak, kami keluar jalan-jalan pusing taman. Main playground. Best-best. Memang 2 hari tu spend masa dengan dia je. Then, hari Ahad, ayah dah ada kat umah, ayah bawa dia beli basikal plak. Mama berjaya suruh ayah belikan basikal dewasa gak supaya senang nak ikut anak naik basikal nanti. Yeah….suka riadah. Tapi tatau laa bila nak start sebab weekday balik rumah pun dah lewat….weekend  je lah harapan.

Selepas 3 hari spend masa ngan anak bersungguh-sungguh, patutnya hari ni Isnin aku boleh bekerja dengan puas hati. Tapi…hurm…tragedi pagi tadi membuatkan aku rasa tak best dan bersalah sangat. Husband pun nampak jelas yang dia pun tak puas hati dengan diri sendiri. Sebabnya, Alyaa jatuh katil masa tengah tidur pukul 2.30am. Arrgghhh….benci laaa kejadian camni. Ntah dah kali ke berapa daaa sejak dia kecik. 2 malam tidur ngan aku berdua je tak der plak dia tergolek ke haper, tapi malam tadi, dia tidur ngan kami kat tengah-tengah, then bila ayah dia bangun pegi toilet, tup tup aku dengar gedebuk and suara meraung. Tengok-tengok anak dah kat bawah katil. Sedih sangat. Dah laa katil tu tinggi dari katil biasa….adeh….frust. Husband plak pukul 5am dah kena gerak pergi airport sebab nak kejar flight pagi, end up aku sedar semula pagi ni pukol 8am OKkkk……hanya Tuhan je yang tau betapa kalutnya pagi ku…..anak pun lewat gi sekolah…hadoi!!!

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template