Thursday, August 15, 2013

Topik Perbualan Semasa Berziarah Raya

Masa raya ni mesti kita akan berziarah ke rumah saudara-mara yang dah lama tak jumpa. Saudara-mara jauh di kampung. Bila dah berjumpa mesti banyak benda boleh dibualkan. Tapi kalau saudara-mara yang tak rapat dan tak mesra alam, payah jugak nak cari topik perbualan. Huhu.

Alkisahnya, aku rasa, paling tak sesuai kalau masa ziarah raya ni kita asyik bercerita pasal kejayaan dan kekayaan kita...erkk...

Kena pulak kalau saudara yang diziarah tu tak berapa 'berada' seperti kita.....so cuba fikirkan apa perasaan dia kalau kita sibuk bercerita berapa bijik dan apa jenis kereta yang kita ada, berapa ekor lembu dalam ladang kita yang kita beli 'cash', berapa keuntungan kita dapat lepas dapat jual durian dari kebun sendiri etc.....

Hadey...bawa-bawa insaf la. Tak semestinya semua orang suka nak dengar kejayaan dan kekayaan kita. Mungkin ada yang suka dengar tapi...hurm...tengok tempat lah beb.

Ok, sekian.

Tuesday, August 6, 2013

Imbau Kembali

Hari ni aku masih bekerja. Ruang pejabat dah mula lengang. Atas jalan raya pun dah boleh pederas laju. Parkir pun tak perlu pusing banyak kali untuk cari tempat kosong. Damai sangat. Cuaca pun damai. Memang sepanjang minggu ni cuaca sejuk damai je. Matahari pun tak terik bila tengah hari. Hari-hari aku ngan husband dok lawan teka...adakah malam tadi lailatul qadar?? Huu...

Hari ni plan nak balik awal sikit dari biasa. Sebabnya, nak kejar kapal terbang. Yaa, insyaAllah malam ni akan pulang ke kampung laman. Seronok tapi tak excited...sebabnya....balik kejap sangat. Raya kedua dah kena balik KL.....membunuh mood betul kan.

Persediaan raya kali ni melancholic je....tak macam dulu-dulu masa muda remaja. Kalau kat rumah, mesti aku ngan adik lelaki dah sibuk pasang pelita depan rumah. Ayah pasang lampu raya kelip kelip. Pastu boleh main mercun bungai api...seronot!! Petang sebelum raya pakat berkumpul kat rumah tok buat ketupat palas ramai-ramai. Selalu mak laa yang tokey sebab dalam adik beradik mak, mak ngan wa ja yang pandai balut ketupat....aku pun pandai. Huu...berjaya mak peturun ilmu balut ketupat palas (jantan) kat aku. Ayah pun pandai. Tapi sekarang, mak order saja....kadang-kadang bulih hat sedap, kadang-kadang bulih hat keras kiang....dan selalunya ketupat beli ni...tak tahan lama....mai petang raya jaa dah lembik benyai nak basi. Mak dah tak macam dulu. Mak dah tak larat duduk lama, berdiri lama, berjalan lama....sebab kaki mak sakit....medical term kata Osteoarthritis

Raya tahun ni macam kurang meriah ja rasanya. Sebabnya, adik pompuan aku tak balik. Raya di Jordan. Dia balik 2 minggu lepas raya. Adik lelaki plak balik raya pertama rumah mak mertua dia sebab ni kan 1st raya dia ngan wife dia. So tinggal aku ngan husband dan anak je laa di pagi raya nak beraya bersama mak ayah. Mak mesti teriak punyalah pagi raya ni sebab rindu kat adik. Haha...tak mo kacau mak di pagi raya...

Duit raya semua dah tukar dan siap masuk dalam sampul. Kalau dulu, tolong mak masukkan duit yang dia tukar kat bank dalam sampul, tapi sekarang, aku yang tukar kat bank dan masukkan sendiri. Sapa laa tolong mak buat kerja ni. Kalau dulu, malam raya mesti sibuk tahap maksima dok kemas rumah. Mak jenis tak boleh rumah sepah. Kena cuci calat merlip merlap. Kadang tu pagi raya pun dia dan lagi dok tolak longkang keliling rumah. Haish.....suka sangat kerja berat, tu pasal tak dan tua sangat dah sakit tulang. Haaa...kan dah kena bebel. Aku memang suka bebel kat mak aku macam mana dia suka bebel kat aku. Sama-sama bebel pastu tatau sapa yang dengaq sapa. Haha...rindu nya kat mak. Malam ni kita jumpa peluk cium eh...

Dulu, dekat-dekat nak raya ni, mesti kerja aku untuk tolong ayah basuh cermin tingkap dan grill pintu. Tonyoh bilik ayaq pun kepakaran aku. Adik-adik aku tak pandai buat kerja ni. Laa ni aku dok jauh, tatau laa sapa tolong. Ayah buat semua sorang lah kot. Kesian ayah.....suruh upah orang dia tak mau....bajet dia larat nak buat semua. Hahaha.

Rindunya suasana raya dulu-dulu. Masa family aku masih berlima. Pagi raya paling best. Feeling dia tatau nak habaq camna. Memang rasa sangat hari untuk merayakan kemenangan umat Islam...hari yang Allah peruntukan untuk kita bergembira dan bersyukur. Selalunya lepas solat sunat Aidilfitri, kami akan makan ketupat rendang ramai-ramai...salam-salam bermaafan....pastu pi rumah tok jumpa sanak sedara kat sana. Makan lagi ramai-ramai. Pastu start jalan-jalan rumah adik beradik. Masa aku sekolah, sebelum pi rumah tok, sempat aku naik gerek pi rumah kawan-kawan terutama Sarah ngan Ida....hehe...rindu plak kat kawan-kawan. 

Pagi raya ni insyaAllah tak nak bagi mak sedih-sedih teringat kat adik sangat. Nanti kita telecon ngan adik ye mak....adik pun please make yourself ready for telecon during raya k. And to my sis, hang jangan sedih-sedih. Enjoy ur raya ngan kawan-kawan kat sana and feel the difference from our culture. Pengalaman mahai tuu...tak semua orang dapat. Lepas 2minggu, hang dah nak balik sambung raya kat Malaysia kan....tak pa jangan bimbang, mood raya tu ada lagi. Haha... Kena ajak mak ayah pi rumah tok cepat-cepat pagi raya sebab tak mo mak sedih lama-lama. Huuu

Musim raya ni jugak, adik ipaq aku bakal nak timang anak. Yeay nak dapat anak sedara. Adik ipaq aku mesti sedih sebab tahun ni raya pertama dia ngan family beraya tanpa ayah dia. Ayah dia baru meninggal beberapa bulan lepas. Sedih....sayu....mesti terbayang-bayangkan lagak si ayah waktu raya masa dia masih hidup dulu. Semoga mereka tabah. 

Bestnya raya. Sedihnya Ramadhan dah nak habis. Semoga kita semua dapat peluang untuk bersama Ramadhan lagi next-next year...amin. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN SEMUA.....

Google source



Pssst....persiapan raya kat umah KL ni tak best....tak feel pun....sekian!!


Monday, August 5, 2013

Quotation Langsir

Rumah aku masih dalam fasa menerima lawatan contractor untuk buat quotation. Defect pun makin hari makin bertambah. So far dari report yang pertama kami buat, baru 30% kot pemaju dah amik tindakan. Yang major works seperti paip bocor dan dinding basah (suspected ada internal leak) masih dia tak buat apa-apa. Ini bole menyebabkan hangin sebab selagi derang tak baiki defect, aku tak berani nak suruh contractor start kerja.....kang pemaju buat alasan contractor aku plak penyebab defect tu kan...takper, lepas raya kita ambush.

Last weekend, pergi minta quotation langsir. Kebetulan tokey langsir tu adalah sedara kepada senior aku ngan husband.....so dia lah yang rekemen. Kedai dia Laurea Home Furnishing.....Saujana Impian nyer branch. Dekat lah ngan umah kami. Lepas ukur-ukur bincang-bincang....total untuk seluruh rumah tu termasuk lah wall paper adalah.....RM14k..... @_@

Mahal kan....haha. Tapi ini baru quotation laa...aku tak kata aku dah agree nak bagi job kat kedai ni. Lek luu...langsir ni last sekali setel. Cuma sekadar nak tahu market price.....kalau aku minta quotation dari Elyza pun aku rasa lebih kurang atau pun maybe mahai lagi. Harga tu menurut akak tu, leh adjust lagi berdasarkan jenis kain yang kita pilih. Yang harga dia propose mahai gedabak tu sebab dia letak harga kain yang mahal laaa.....semua RM70/semeter kot. Hurmm.....tak kan laa untuk bilik kosong pun nak letak kain mahal kan.

Upah dia pun sekali ngan pemasangan dan khidmat nasihat kira ok la. Yang penting khidmat nasihat tu. So kita tak payah pening pikir color nak match, jenis kain camner etc...sebab semua dia yang pikirkan dan kita just agree or not je. Angguk or geleng. Kalau kita nak cari kain sendiri then hantar upah tu...pening dan penat gak...nak cari kain, corak, color, nak kira berapa meter perlu, nak imagine sesuai ke tak, material tu sesuai ngan cuaca dan keguaan ruang ke tak dan sebagainya lah nak kena pikir.....tapi memang akan dapat lebih murah...at least sikit.

Lagi satu, harga ni jugak jadi mahal...maybe double from other double story-house sebab rumah aku design pelik. Menurut akak ni, selalu nya rumah customer yang terrace 2 tingkat akan ada dalam 6 panel tingkap dan sliding...tapi rumah aku ada 12 panel ok. Tokey grill pun cakap rumah aku nyer pintu tingkap double dari rumah biasa....cis cis sangat kan.

So itu je lah hasil yang aku dapat last week. Very slow kan sebab hanya weekend baru pikirkan hal rumah. Bila nak boleh pindah tatau laa...maybe 2-3 bulan lagi kot.

 


Thursday, August 1, 2013

Grill Rumah

Apakah itu grill dan kenapa kena ada grill? Grill ada lah besi untuk setiap pintu dan tingkap dan fungsi utama adalah untuk lambatkan proses atau kalau boleh elakkah pencuri terjah rumah kita. Aku ngan husband tak pernah buat survey kat grill ni. Masa gi satu pameran barangan rumah ni, terus bayar deposit dengan satu tokey grill yang katanya harga yang dia tawar tu dah murah. Haha. Masa 1st cerita-cerita ngan dia, dia bajet pemasangan grill untuk rumah aku yang aku describe ala-ala standard teres 2 tingkat adalah dalam RM6k. Ok setuju.

Then last weekend tokey tu datang ukur yang betul-betul. Sekali dia quote total RM10k. Pengsan!! Reason dia sebab tingkap rumah tu 2x ganda rumah teres biasa. So bila dah dapat final quote mahai gila baru laa tergerak nak try usha tokey grill yang lain. Kebetulan parents in law ada member tokey grill. Bila minta pakcik tu datang ukur, dia pun quote RM10k.....ok nampaknya itu memang harga sebenar tak leh kata apa dah.

And now....mari kita keraskan usaha meningkat kan hasil tabungan. Baru grill je nih....haha. 

Gambar sekadar hiasan...google image

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template