Wednesday, July 24, 2013

Cerita Iftar Hari Weekend

Last weekend, plan to have Iftar kat luar. Sebabnya kami nak pergi MF3 kat KL Convec so alang-alang dah kat KLCC, terus lah iftar kat sana. Sehari sebelum dah called and booked for 3 kat Aseana Cafe. Dia tak sediakan buffet tapi hanya ada 3 options makanan dengan bayaran RM45++ Pilihan dia hanya lah nasi lemak set, atau asam pedas set atau pasta set. Air teh tarik segelas atau air bandung (free refill). Pilihan macam tak best tapi sebab pikirkan Aseana ni macam tak crowded sangat tempat makan dia, so aku pilih nak makan sini.

Lepas kitaorang round MF3, tepat kol 6.30pm dah sampai terpacak kat Aseana Cafe. Lagipun masa called dia dah mention kena sampai kol 6.30pm untuk order dulu. Kitaorang pun duduk lah kat tempat yang dia tulis reserved. Tunggu punya tunggu dia tak datang amik order pun. Masa tu baru ada 2-3 meja je yang ada orang. Aku bangun tanya pada pelayan, dia kata jap lagi dia akan amik order. Tunggu lagi. Tak datang lagi.

Tiba-tiba anak aku bitau dia kencing bocor kena seluar. Haduss...dah lah tak bawa seluar spare. Cepat-cepat aku ngan husband lari cari toilet. Satu hal plak nak cuci mek tu dan kemudian keringkan seluar dia ngan hand dryer dalam toilet. Lama gak nak tunggu kering. So kitaorang sampai balik kat Aseana Cafe tu dalam kol 7.10pm. Lama gak berdiri dan tanya kan tempat reserved under my name.Tempat yang duduk tadi dah kena rembat. Lama gila baru dia layan suh duduk kat mana kosong. Masa tu dah agak penuh cafe bangsat tu. Then kami pun duduk. Tunggu dan terus menuggu. Ada orang meja sebelah dok bertekak ngan pelayan sebab makanan dia tak sampai lagi. Rupa-rupanya pelayan tak amik order pun, pakcik tu ingat ada buffet sebab dia pun order thru phone. Sampai lah azan berkumandang, memang derang tak layan kami yang biasa-biasa ni. Tak classy kot. Tak ala mak datin kot. So bila dah azan, apa lagi, blah arr. Seyes aku panas gila dalam hati. Hanya suami ku saja yang tahu apa perasaan aku time tu sebab dia nampak muka dan expresi aku. Haha. Mujur aku tak bakar kedai tu.

Kitaorang decide gi solat dulu then nanti cari restoran lain. Selalunya lepas solat Maghrib orang dah mula habis makan dan restoran akan ada kekosongan. So tapau air teh Gong Cha je sebagai alas untuk berbuka. Lepas solat dalam kol 8pm tu naik level 4. Usha restoran yang ada tempat kosong. Chakri Palace ngan Madam Kwan masih ramai beratur di luar. So decide pergi Bumbu Desa je. Sebab selain dari restoran di atas, memang bukan untuk tekak kami. Hahaha.

Mujur Bumbu Desa masih open untuk buffet dia. RM60 kot per pax for adult. Tak ingat harga sebab time tu ingat makanan je. Haha. Dari awal nak masuk sampai ke nak keluar pelayan dia bagi layanan terbaik. Siap kenalkan setiap lauk yang dia ada. Siap tolong amik kan buah-buahan untuk kami bila tengok nasi dah nak habis makan. So terawat kembali hati ku yang sakit tadi. Lauk pun banyak pilihan daripada nasi lemak dan asam pedas tadi tu kan.

So puas hati. Lepas makan singgah Kinokuniya. Suruh si kecik pilih buku apa dia nak as a reward sebab dia sangat baik dan bagus akhlak sepanjang hari tu walaupun mak ayah dia tengah hangat diuji dengan Cafe bangsat. Hahaha. 

Tak silap aku dah 2 kali aku kena pelayan Aseana Cafe ni tak layan nak amik order walaupun dah lama terpacak kat meja dalam cafe tu. Hurmm......pilih bulu sungguh la. Lain laa kalo aku makan suh masuk buku 555 kan....

Aseana Cafe yang sangat teruk servis nya!!

Bumbu Desa yang pandai melayan tetamu.

Cerita Weekend: Survey dan Beli Lampu

Last weekend, sempat bawa consultant datang tengok rumah untuk sama-sama berimaginasi bagaimanakah susun atur dalaman rumah nanti. Tatau lah pasni leh jadi Singapore life style ke haper…haha. Sebabnya consultant yang kitaorang deal ni dari Singapore. Terbuat deal ngan dia masa Homedec last year. Murah jek…so apa salahnya mencuba.

Sempat survey kat internet pasal kedai lampu terbaik. Ramai sungguh suka pi beli kat House of Lighthing kat Puchong sebab murah katanya. Aku malas nak ajak husband gi usha belah-belah Puchong sana sebab macam jauh dan sesak. So aku ajak gi survey kat Avalon, Nilai 3 which is lagi dekat dari rumah aku. Ok la, harga dia bole dikatakan murah sebab aku compare harga kipas angin DEKA yang dijual masa MF3 exhibition aritu adalah lebih mahal sedikit dari harga di Avalon ni. Sedangkan harga masa exhibition tu dah di claim harga promosi. So aku assumed harga barang lain pun murah lah kot kat sini. Haha. Sempat lah rembat kipas angin beberapa ketol dan lampu-lampu basic beberapa ketul. Lampu-lampu utama dan kipas utama tak berani beli lagi sebab tak tahu lagi design camner orang nak propose nanti. So tunggu dulu. Kat Avalon ni murah laa tapi design dia tak canggih dan tak moden dan tak berapa updated la. Bole laa….. Kalau nak cari design gempak macam ko selalu belek dalam magazine rumah-rumah kat Singapore bagai tu memang susah lah nak cari kat situ. 

Tu jek update lampu. Bila dia nak antar pun tatau lagi. So far kitaorang dah tabor banyak deposit dan beli beberapa barang tapi satu pun tak dihantar lagi sebab tatau nak simpan mana lagi. Semua simpan kedai dulu. Haha.

Saturday, July 20, 2013

Yeay dapat Hadiah Birthday

10 July ritu birthday aku yang ke 29....alamak lepas ni dah 3-series.... @_@
Alhamdulillah.
Tapi hadiah birthday baru dapat 2 hari lepas. Haha...tapi a bit surprise sebab aku tak expect akan dapat hadiah lagi sebab masa birthday ritu dah dapat kad bagai. Agaknya sepanjang bulan July ni still bole demand hadiah kot ngan husband...huhu.

Husband belikan aku GPS (adakah sebab bini dia suka sesat dalam KL then bebel tak hengat?) dan perfume (adakah bini dia selalu busuk?) hahahaha

Actually 2 benda tu adalah benda yang aku rungutkan last week sebab Garmin lama aku rosak dan perfume aku dah nak habis...tup tup dah ada orang bagikan...yeya!!

Thanks my beloved hubby. Lagi touching bila I baca ur tulisan about me in your blog...oh tak sangka abang suka kawin ngan saya....muahahaha.....saya pun suka....ahikss

Essential series nuvi42...

Garmin ni yang basic sekali kot. Yang lama yang rosak tu cam lagi best jek....tapi still function sama lah kan untuk tunjukkan jalan. Berguna benda ni untuk aku yang memang tak pandai jalan-jalan dalam KL ni walaupun dah 3 tahun dok sini....hahaha.... Tapi bukan dalam KL je laa...kadang-kadang bila kita pergi tempat baru dan asing, memang benda ni sangat menolong.
Manifesto...ooo baru tau husband suka bau cenggini rupanya...hurm....

Tapi kalo bukan time besday pun, benda-benda keperluan cenggini memang husband yang beli dan bayarkan pun....hahahaha...
TQ honey!

Ramadhan Karim!!

Dah lepas 10 hari puasa baru nak ucap Ramadhan Karim. Haha...watever...tapi still dalam bulan mulia ni kan. Last weekend aku sambut Ramadhan dengan mak ayah kat Perlis. Best!
Weekend kali ni aku ngan husband plan nak bukak luar. Mana tu tatau lagi. Hikss

Hari ni Sabtu, plan nak gi cek defect umah baru dan 1st visit by our ID consultant. Aku masih tak ada concept pilihan untuk suh ID tu plan...adehh...susah nya nak buat pilihan. So far tak leh buat banyak benda sangat untuk rumah ni sebab UDA bengong. Konon buat majlis penyerahan kunci tapi kuncinya tak dapat-dapat. Kena tunggu bank release last payment bagai...bila tanya bank, katanya dah setel semua....bila tanya UDA asik cakap kena cek dengan HQ and will call back...tapi haram. Dah lah air tak masuk lagi, tak ada meter air tapi dah suh owner cek defect within 2 weeks time. Memang sengal kan developer cap bumiputera nih. Bab makan rasuah laju lah kot...opsss...

Gantt Chart nak masuk umah

Punya lah semangat, aku siap buat Gantt Chart untuk masuk umah. Hahaha..project engineer sangattt!! Husband pun gelak bila aku bagi schedule ni kat dia. At least dah boleh plan apa benda patut siap dulu sebelum satu-satu benda tu nak dilaksana. Rupanya bukan senang weh...sebab sangat banyak melibatkan sub-contractor so memang susah laa nak commit ngan plan aku ni. Hahaha...

Within this week aku dengar 2 kisah tragis pasal kematian budak kecik. Sorang ni happened to my  beloved junior...anak umur setahun lebey meninggal tercekik anggur kat rumah pengasuh. Anak baru sorang k....memang sadis...tak dapat ku bayangkan perasaan parents dia. Sob sob. Pada hari yang sama, satu kes budak 3 tahun mati lemas dalam kereta sebab mak dia terlupa. TERLUPA ok, bukan sengaja. Maksudnya mak dia memang tak sedar anak dia ada dalam kereta. Bila datang masa nak balik kerja, tengok anak dah keras. Ramai jugak yang maki hamun salahkan mak budak tu. Tapi aku tak rasa ada mak yang sanggup buat cam tu kat anak dia kalau dia sedar. Jangan lah terlalu salahkan mak dia. Dah lah kawan tu hilang anak dengan cara menyayat hati, pastu kena maki hamun plak, Benda nak jadi. Dah sampai ajal dak tu, kalo bukan ngan mak dia pun, dia tetap dah sampai waktu. Tengok gambar dak tu, alahai, mcm anak aku je size nya...takpe, budak-budak suci ni dah selamat ke syurga. Kita ni belum tentu lagi.....dan kita juga belum tahu lagi Allah nak uji macam mana.... Bak kata bapa arwah budak tu, 'kalau bukan sekarang, lambat laun Allah nak ambik juga budak tu".......redha sangat kan...besar ganjaran pahala lah untuk mak ayah yang bole redha ngan kematian anak dengan baik insyaAllah. Semoga both parents ni diberi kekuatan dan ketabahan. 

Ok, hari ni gak ada MF3...macam ala-ala expo untuk perabot kat KL Convec. Tempat yang bagus untuk dilawati dan dihabiskan duit....hahaha....insyaAllah nak jugak gi jengah sana. Ok selamat berpuasa!!

Thursday, July 4, 2013

Mesir:::Allah, peliharalah kami umat Islam semua

Presiden Morsi kena guling sedangkan dia dipilih oleh rakyat menerusi proses pilihanraya yang sah. Sebab dia membawa Islam sebenar, dia tidak diterima, dia digulingkan. Allah, makin dekat dengan akhirul zaman, makin sesak dada umah Islam. Peliharalah umat Islam sekalian Ya Allah. Semoga iman kita semakin utuh. Semoga kita makin berani untuk tegakkan kebenaran dan semoga kita tidak takut untuk mati syahid mempertahankan akidah. Yang kekal bahagia hanya syurga. Jom tingkatkan kesedaran dan iman. 

Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Bersabda Rasulullah Salawatu Alai Wasalam, "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). Dan ia akan kembali asing pula. Maka beruntunglah orang orang yang asing".

H.R. Muslim

Lihatlah persekitaran....umat Islam Rohingnya di Myanmar dibunuh oleh Buddha. Islam Sunni di Syria dibunuh oleh puak Syiah dan disokong oleh negara Syiah yang lain, pemimpin yang menegakkan Islam di Mesir digulingkan, rakyat Palestine dah lama ditindas Israel.....

Hanya mampu berdoa dan tumpang merasa kesakitan sedara-sedara yang terlibat. Banyak gambar-gambar di Facebook yang menunjukkan penderitaan mereka, kadang-kadang sampai tak sanggup nak tengok...tapi itu lah hakikat yang sedang merebak.

Kiamat dah dekat!

Dia outstation lagi

Hurmm....boring nya rasa bila dia pergi outstation lagi dan lagi....
Semoga dia pergi dengan selamat, beraktiviti dengan selamat, dan pulang ke rumah dengan selamat. 

Kali ni dia pergi beraktiviti dalam hutan...Pahang. Haish risau plak bila memikirkan abang emas sorang tu nak masuk hutan...haha...kalo bini dia ni lain lah sebab memang orang kampung sejati. Setakat masuk hutan belukar redah pokok rotan berduri atau tumbangkan pokok pisang dengan tangan je dah biasa...haha..

Semoga dia tak menjerit kalau kena gigit pacat...tapi aku kalau dengan binatang pacat memang alergi. Nampak pacat mengeliat je aku dah boleh jerit sekampung. Teringat plak masa ikut mak pergi morning walk kat kawasan dusun Sungai Batu Pahat. Ada pacat naik kaki aku, gegak gumpita jadinya kawasan tu sampai mak aku cakap selagi aku tak diam, dia tak nak tolong buangkan pacat. Hahaha...

Dia balik Sabtu ni insyaAllah. Ahad dah plan nak gi usha barang rumah. Next week pun dah penuh dengan pelbagai aktiviti. Kerja, meeting/review sessions, training, kunci rumah baru, site visit dengan contractor, start puasa, balik kampung...aduss....enggak cukup masa...perlu lebih energy....help help.

Rindu orang dalam hutan jugak~~

Monday, July 1, 2013

Bilik Beradu Idaman

Putih dan romantik dan moden

Coklat dan klasik dan simple



Cantik kan 2 gambar di atas. Di snap semasa berjalan-jalan di Harvey Norman. Kalau ada budget antara RM15-20k boleh lah beli terus suruh dia hantar balik rumah. Masalahnya, tak ada budget sebanyak itu....hahaha....

Sekarang tengah dalam mood nak cari design, tema dan style untuk rumah sendiri.....buntu...susah nak decide...adeh.....

Jalan-jalan IKEA

Meja belajar

Rak buku

Dapur kayu

Dapur kayu lagi

Dapur moden

Dapur moden kaler merah

Dapur moden merah lagi

Dapur kayu putih


Gambar-gambar di atas adalah hasil dari lensa kamera phone ku. Tetiba teringin nak berjalan ke IKEA. Sekadar nak cuci mata dan cari idea. Tak pandai laa...tak reti laa nak cari idea...adeh...semua benda nak kena tengok...acik pening! Hasilnya selepas balik dari IKEA....aku masih tak tau nak pilih dan tentukan...huhu.



***Pemaju sudah hantar surat untuk majlis penyerahan kunci....suka suka...tapi....kena bayar a few things yang mencecah 5k jugak sebelum dapat kunci, so sedikit tak best rasa di hati...dah lah service charge yang kena bayar monthly tu naik 2x ganda.....vengong....bayar service charge rumah je dah sama ngan bayar sewa sebijik rumah teres satu tingkat kot....sakit jantung.

Tanda Hati

Walaupun dah bertahun jadi pasangan bercinta....Encik Ayep tak pernah lupa belikan saya tanda hati setiap kali beliau ke mana-mana (luar kawasan)......walaupun kecik, mesti ada....
The latest one....bear kecik.....huhu
Sweet lah Encik Ayep....
I like!

Ahli Baru...

After 5 and half years having Encik Merah with me....now I welcomed Encik Biru to my life.
Encik Ayep yang banyak pengaruhi untuk memilih Encik Biru. Walaupun Encik Biru ini best, tapi Encik Ayep tetap the best!
Sayang Encik  Biru....tak besar, tak kecik, just nice for our family....anak baru sorang....tak perlukan lagi yang bersaiz besar....

Dan Encik Merah pula sudah dimilik tuan baru....sayang memang sayang...tapi...kesian dia kalau terus ditinggalkan tak digunakan....so lebih baik bagi kepada tuan baru untuk menyayangi beliau. Sesungguhnya Encik Merah sangat banyak kenangan.....suka duka memori diri....sebab...saya ni suka luah emosi rasa dan sebagainya masa tengah drive sorang-sorang....so...hurmm....lepas ni luah emosi pada Encik Biru pulakk.... 

Kepada Encik Merah, sila simpan rahsia saya yer bila bersama tuan baru...hahahaha....




Encik Arep suka bon*** seksi

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template