Wednesday, February 20, 2013

Near miss...hampir eksiden!

Pagi tadi, anak aku beria nangis cakap mama jangan lah pergi kerja hari ni. Duduk lah rumah...sambil mandi pun dia nangis ulang-ulang ayat yang sama. Tak pernah plak dia tak kasi aku gi kerja. Selalu dia nangis cakap tak nak pergi sekolah jek, nak duduk rumah dengan nenek.

Hurm, lepas hantar dia sekolah, aku drive sengsorang nak gi spital sebab nak temankan husband nak buat operation telinga. Jem hamat lah jalan masa tu. Aku guna jalan kontra cheras-kajang menghala ke KL.

Tengah duduk diam-diam akibat stuck dalam jammed, tetiba ada kereta gila dari arah bertentangan memotong dan tak lepas dan telah masuk ke lorong kereta kami yang nak ke KL ni dan telah menghentam kereta depan aku sampaikan segala cermin serpihan berterbangan atas wind screen kereta aku. Aku hanya melihat tanpa berkelip dan terjerit dan mengucap melihat kereta gila itu terus meluncur laju untuk menghentam kereta aku pulak......face to face maaaa......

Alhamdulillah driver cina tu dapat pusingkan stereng dia untuk kembali ke jalan asal dan terus blah tanpa rasa bersalah. Seyes aku terkejut dan ketaq dan sangap kat situ. Mujur jammed dan stuck so masih ada masa untuk tarik nafas urut dada di situ. Kereta depan aku tu memang serebeh laa sebelah....mujur kereta dia kuat chasis nya so driver tak kena penyek. Tapi aku rasa pintu dia mesti tak leh bukak akibat kesan hentaman itu. Cermin sisi terpelanting atas kereta aku daaa.....kesian driver pompuan bertudung kuning tu...sengsorang...mesti dia terkejut tergamam tatau lah ter apa lagi.....mujur keta dia masih boleh gerak....so bila trafik dah bergerak ke depan, dia pun terpaksa bergerak seperti tiada apa berlaku. Jahat sungguhlah driver gila yang suka ati jer memotong masuk lane orang. Sumpah seranah laa untuk dia.

Dan aku terfikir, kalau dia hentam aku berdepan tadi, memang arwah laa....tak dapat lah nak gi amik anak sekolah petang ni, tak dapatlah nak tunggu husband sedar bila keluar operation theatre nanti. Habis lah.....masuk syurga ke neraka nih.....astagfirullah.....senang jek kalau ajal dah sampai. Duduk diam-diam dalam kereta tak bergerak pun boleh kena hentam dengan orang gila....

Alhamdulillah umur masih panjang. Malaikat berjaya pusingkan tayar kereta gila tu dari naik atas kereta aku. Teringat plak, dulu malaikat gak laa peluk husband aku masa keliling beliau adalah api yang panas dari gas asli perut bumi....Allahuakbar....

Mari tingkatkan doa!!

Lakaran ilustrasi yang tak comel dari aku....haha..laluan kontra tu hanya dipisahkan oleh kon polis jek (bentuk segitiga).

Re-constructive lagi....

Hari ini, 20 Feb, husband aku sekali lagi kena masuk bilik operasi....untuk satu lagi siri pembedahan membaiki parut beliau. After 2 years, doktor dah nak mula series of re-constructive untuk muka beliau. Hari ini, doktor nak release or cut his ears. Cuping telinga yang tumbuh semula tu dah tak adar rupa cuping...cuping dah masuk dan melekat dalam isi leher...ko boleh bayang tak??? Tak nak share gambar sebab...ermm....kalau aku jd tuan punya badan pun aku tak nak orang tengok kot. So doktor nak potong untuk asingkan balik cuping dengan leher....dua-dua belah plak tu.....horror kan dengar?? Apatah lagi perasaan husband ku yang melaluinya. Kali ini dia kena admit kat spital untuk beberapa hari supaya doktor dapat monitor lukanya.

Semoga operasi berjalan lancar dan selamat dan cantik......doktor kata, lepas ni masih ada beberapa lagi series of operation.....tatau sampai bila.....

Sampai bila?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sampai bila?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sampai bila?
.
.
.
.
.
.
.
Tatau lah!

Sehingga sekarang, kesan trauma masih ada. Kami masih dipandang pelik atau jelik (tatau lah apa rasa di hati orang2 yang pandang tu) apabila berada di public area. Suami ku masih menerima layanan kelas kedua daripada orang-orang yang tak sensitif. Selalu terjadi bila bersama sales girl dan waitress......contoh; nak beli kasut sukan lelaki. Husband aku tanya itu ini, tapi si penjual akan menjawab dan memandang pada aku seolah aku yang tanya...naper? Takut sangat ke nak pandang muka husband aku?

Bila kat restoran plak, husband aku yg angkat tangan minta waiter/waitress antar bill, tp most of the time derang akan letak bill depan aku....hoih, tak kan setiap kali makan aku kena bayar? Kenapa takut sangat nak bg bill pada orang yang minta tu sebab dia pakai topeng??

Seyes aku rasa tak selesa.....bila situasi ini sering terjadi....janganlah kita melayan orang yang tak sama dengan kita dengan layanan yang berbeza. Please laaa....

Emo plak tiba-tiba....adeh.....

Cepatlah keluar abangku sayang dari bilik bedah itu.....miss u already!!

Monday, February 18, 2013

Amah Dera Baby Lagi

Kesian, sedih dan takut bila baca kisah baby Mohamed Hareez, 4 bulan yang dilambung-lambung seperti menebar roti canai oleh bibik dia yang sengal. Hari ni plak baca paper kata baby tu kena tahan kat spital sebab keadaan yang lemah. Hurmmm....tak dapat bayang perasaan ibu beliau.....semoga baby itu selamat.

The baby and her mom...credited to Sinar Harian

Itulah risiko bila bagi orang lain jaga anak kita. Hurm...semua benda ada risiko. Jaga anak sendiri pun ada risiko gak. Kerja kat plantar minyak bley risiko terbakar, bawa kereta gi beli beras pun leh jadi eksiden.....even ada gak bapak sendiri terlanggar anak sendiri dengan kereta sendiri di depan rumah sendiri.....dan ada jugak kes mak tengah dukung anak bawa pi angkat kain di jemuran tiba-tiba buah durian jatuh dari pokok timpa kepala anak dia yang dalam dukungan mak dia....meninggal terus.

Semua benda ada risiko. Banyakkan lah berdoa agar apa yang terbentang depan kita adalah selamat dan pilihan terbaik. Jangan plak kita hentam terus....haaaa padan muka sapa suh amik maid lagi.....sebab, bahagian kita tak tau lagi camna.....

Jagalah diri dan keluarga masing-masing dan berdoalah. Hanya Allah yang tahu apa nak jadi kat kita atau keluarga kita sat lagi.....

Wallahualam....

...psss....ada gak few of my friends yang dapat maid baik...alhamdulillah...rezeki...keberkatan...semua tu rahsia Allah....atas amalan kita gak. Pray hard mammalova!!

Tertipu dengan blogger penipu?

Ahaha...terbaca kat blog...ramai tengah kecoh pasal blogger bvlgarigirl tu sebenarnya adalah kisah dongeng....hurm...lawak-lawak sebab aku pernah tegar mempercayai cerita beliau. Tapi dulu laa...

Masa aku kerja kat Kertih dulu, rajin gak lah aku baca setiap update kisah percintaan dia yang sengit....dan pernah gak aku terkagum dengan kecantikan beliau walaupun sekadar tunjuk gambar sipi-sipi.

Tapi sejak pindah keje KL, dalam 2 tahun lebih ni aku dah tak ingat pasal blog tu. Aku pun tak pernah follow blog tu tapi sebab dalam pc ofis lama aku dulu dah memang ada link ke blog beliau. Then bila aku pindah opis dan tukar pc lain, link tu pun hilang, maka aku pun terlupa terus kisah beliau.

Tup tup keluar cerita sebenar yang dia tipu jek....tak tahu lah apa lagi kisah hanget beliau dalam 2 tahun yang aku ketinggalan ni. Tapi kiranya....lawak lah jugak sebab aku pernah terperdaya.

Nak tipu pasal jalan cerita chenta beliau tu lantak lah dia...sebab...sama jek macam kita baca novel....memang sah-sah cerita yang kita baca tu adalah rekaan penulis.....tapi dari segi etika awek tu...hurm...dia claim yang cerita itu diri beliau dan gambar orang lain dijadikan gambar beliau...itu adalah jelik.

Alhamdulillah aku ter'stop' dari terus terpedaya agak lama dahulu. Keh keh keh....

Caya sama itu orang pun ada lor.....

Thursday, February 14, 2013

Cuti-cuti bersama keluarga

Ini cerita lama...tapi nak story gak. Last 2 weeks, masa cuti Maulidur Rasul, aku ngan husband saja amik cuti panjang untuk habiskan masa jalan-jalan. Kitaorang saja tak nak kacau time cuti raya Cina sebab clash dengan cuti sekolah, so sure orang adalah sangat ramai kat mana-mana pun compared to cuti maulidur rasul kan. Kitaorang plan nak drive balik kampung then singgah cuti-cuti kat Penang, then gi Langkawi plak. Hamboi berjalan sungguh!

Kitaorang overnight satu malam je kat Penang. Sempat lah naik Bukit Bendera dan pusing Queensbay Mall...eh tak pusing pun, singgah makan je. Banyak habis masa kat hotel je sebab memang nak berehat. Kitaorang stay kat Hard Rock Hotel....hehe....tak sangka plak masa stay kat sini boleh plak serempak opis mate dan family encik bos...hurmm....kecik nya dunia.

Overall, aku suka hotel ni. Berbaloi dengan nilai yang dilaburkan. Swimming pool pun best untuk layankan si anak bermain air. Cuma timing nak mandi tu, kalo tengah hangat-hangat matahari terik, ada lah pemandangan tak comel bilamana minah saleh tengah berjemur...uhuk. Then dia ada kawasan pantai kepada sesiapa yang nak main pantai...tapi kitaorang tak pergi pantai sebab ada sorang budak tu alergik pasir. Dia kata geli nak pijak pasir dan akan nangis bila pasir masuk kasut...haish...memang tak leh bawa jalan pantai budak ni.

Persekitaran hotel pun sangat ok sebab tepi pantai, ada banyak gerai-gerai cenderamata, kedai makan......kiranya boleh lah feeling pelancong kalau berjalan di sepanjang jalan berhampiran. Haha.

Dalam bilik...ini jer gambar yang selamat untuk diblogkan...haha

Walkway ke bilik.

Gambar-gambar lagenda rock sedunia...datang sini terus kenal artis rock...haha.
Bukan cuti sekolah pun ramai orang bah....

Mama nengok jek, ayah yang wajib layan anak dalam pool.

Enjoying the pool.
Gambar depan hotel.

Lepas semalam kat Penang, kami pun balik Perlis. Esok nya ke Langkawi pulak. Pengalaman horror nak gi Langkawi ni bila part beli tiket dan menunggu feri di Kuala Perlis. Bila lah nak berubah. Tahun lepas aku pergi pun sama jugak situasi nya. Sabaq je lah. Tak mau cerita tapi memang seksa wey.

Kami pergi satu family. Mak ngan ayah dan adik dan ipar pun ikut. Reasonnya, aritu mak aku kata lama dia tak tidoq hotel, so aku pun terus plan nak ajak dia gi tidoq hotel. Tapi tak kan lah hotel Sri Malaysia Kangar atau Alor Star plak kan....ajak tidoq kat Penang derang tak mau...so aku ajak pi Langkawi. Hehe...sonok-sonok.

Tapi kami memang plan tak nak pusing pulau. Just nak tido hotel dan shopping aja. Tapi daku tersalah pilih hotel laa...tak best langsung.....seyes nyesal dan tak mau tidoq kat hotel tu lagi dah. Aku book Awana Porto Malai ataupun dah tukar nama kepada Resort World. Amik 3 bilik sebab ada 3 family......tapi...hurmmm bilik memang tak jaga. Kesimpulan dia, teruk lah hotel tu. Tak cantik dan dah lama kot. Lepas ni kena labur lebih sket untuk dapat hotel atau resort lagi best. Kesian mak ngan ayah ku.....huhu. Nyesal tak amik Meritus Pelangi. Next time ok.

Dalam tak plan nak pusing pulau tu, sempat jugak merasa island hopping. Naik bot laju gi Tasik Dayang Bunting. Tapi kami skip tak join semua aktiviti dia sebab masa tak banyak. Pergi sehari semalam jek. Plan nak gi shopping lah kononnya...end up kitaorang spend setengah jam jekkk kat Ismail Group Pekan Kuah. Cett.....then selebihnya sambung shopping kat Jetty Point sementara tunggu feri. Hahaha...oklah, selamat duit kan. Aku tak sempat nak beli apa yang aku idam....so ada alasan nak pergi lagi nanti. Hoyeh.

Hotel area. Sini je kot tempat yang cantik kat hotel ni.

Swimming pool dia tak best!! Tapi tak ramai orang time ni.

Tokwan layan cucu.....ayah sibuk amik gambor.....

Balik dari cuti-cuti ni, kami 3 beranak demam hokey. Start ngan husband aku dulu, then anak then mama. Sabar je la....agaknya tak tahan cuaca panas kot...banyak sangat berjemur. Haha....bajet.
 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template