Monday, August 5, 2013

Quotation Langsir

Rumah aku masih dalam fasa menerima lawatan contractor untuk buat quotation. Defect pun makin hari makin bertambah. So far dari report yang pertama kami buat, baru 30% kot pemaju dah amik tindakan. Yang major works seperti paip bocor dan dinding basah (suspected ada internal leak) masih dia tak buat apa-apa. Ini bole menyebabkan hangin sebab selagi derang tak baiki defect, aku tak berani nak suruh contractor start kerja.....kang pemaju buat alasan contractor aku plak penyebab defect tu kan...takper, lepas raya kita ambush.

Last weekend, pergi minta quotation langsir. Kebetulan tokey langsir tu adalah sedara kepada senior aku ngan husband.....so dia lah yang rekemen. Kedai dia Laurea Home Furnishing.....Saujana Impian nyer branch. Dekat lah ngan umah kami. Lepas ukur-ukur bincang-bincang....total untuk seluruh rumah tu termasuk lah wall paper adalah.....RM14k..... @_@

Mahal kan....haha. Tapi ini baru quotation laa...aku tak kata aku dah agree nak bagi job kat kedai ni. Lek luu...langsir ni last sekali setel. Cuma sekadar nak tahu market price.....kalau aku minta quotation dari Elyza pun aku rasa lebih kurang atau pun maybe mahai lagi. Harga tu menurut akak tu, leh adjust lagi berdasarkan jenis kain yang kita pilih. Yang harga dia propose mahai gedabak tu sebab dia letak harga kain yang mahal laaa.....semua RM70/semeter kot. Hurmm.....tak kan laa untuk bilik kosong pun nak letak kain mahal kan.

Upah dia pun sekali ngan pemasangan dan khidmat nasihat kira ok la. Yang penting khidmat nasihat tu. So kita tak payah pening pikir color nak match, jenis kain camner etc...sebab semua dia yang pikirkan dan kita just agree or not je. Angguk or geleng. Kalau kita nak cari kain sendiri then hantar upah tu...pening dan penat gak...nak cari kain, corak, color, nak kira berapa meter perlu, nak imagine sesuai ke tak, material tu sesuai ngan cuaca dan keguaan ruang ke tak dan sebagainya lah nak kena pikir.....tapi memang akan dapat lebih murah...at least sikit.

Lagi satu, harga ni jugak jadi mahal...maybe double from other double story-house sebab rumah aku design pelik. Menurut akak ni, selalu nya rumah customer yang terrace 2 tingkat akan ada dalam 6 panel tingkap dan sliding...tapi rumah aku ada 12 panel ok. Tokey grill pun cakap rumah aku nyer pintu tingkap double dari rumah biasa....cis cis sangat kan.

So itu je lah hasil yang aku dapat last week. Very slow kan sebab hanya weekend baru pikirkan hal rumah. Bila nak boleh pindah tatau laa...maybe 2-3 bulan lagi kot.

 


0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template