Saturday, July 20, 2013

Ramadhan Karim!!

Dah lepas 10 hari puasa baru nak ucap Ramadhan Karim. Haha...watever...tapi still dalam bulan mulia ni kan. Last weekend aku sambut Ramadhan dengan mak ayah kat Perlis. Best!
Weekend kali ni aku ngan husband plan nak bukak luar. Mana tu tatau lagi. Hikss

Hari ni Sabtu, plan nak gi cek defect umah baru dan 1st visit by our ID consultant. Aku masih tak ada concept pilihan untuk suh ID tu plan...adehh...susah nya nak buat pilihan. So far tak leh buat banyak benda sangat untuk rumah ni sebab UDA bengong. Konon buat majlis penyerahan kunci tapi kuncinya tak dapat-dapat. Kena tunggu bank release last payment bagai...bila tanya bank, katanya dah setel semua....bila tanya UDA asik cakap kena cek dengan HQ and will call back...tapi haram. Dah lah air tak masuk lagi, tak ada meter air tapi dah suh owner cek defect within 2 weeks time. Memang sengal kan developer cap bumiputera nih. Bab makan rasuah laju lah kot...opsss...

Gantt Chart nak masuk umah

Punya lah semangat, aku siap buat Gantt Chart untuk masuk umah. Hahaha..project engineer sangattt!! Husband pun gelak bila aku bagi schedule ni kat dia. At least dah boleh plan apa benda patut siap dulu sebelum satu-satu benda tu nak dilaksana. Rupanya bukan senang weh...sebab sangat banyak melibatkan sub-contractor so memang susah laa nak commit ngan plan aku ni. Hahaha...

Within this week aku dengar 2 kisah tragis pasal kematian budak kecik. Sorang ni happened to my  beloved junior...anak umur setahun lebey meninggal tercekik anggur kat rumah pengasuh. Anak baru sorang k....memang sadis...tak dapat ku bayangkan perasaan parents dia. Sob sob. Pada hari yang sama, satu kes budak 3 tahun mati lemas dalam kereta sebab mak dia terlupa. TERLUPA ok, bukan sengaja. Maksudnya mak dia memang tak sedar anak dia ada dalam kereta. Bila datang masa nak balik kerja, tengok anak dah keras. Ramai jugak yang maki hamun salahkan mak budak tu. Tapi aku tak rasa ada mak yang sanggup buat cam tu kat anak dia kalau dia sedar. Jangan lah terlalu salahkan mak dia. Dah lah kawan tu hilang anak dengan cara menyayat hati, pastu kena maki hamun plak, Benda nak jadi. Dah sampai ajal dak tu, kalo bukan ngan mak dia pun, dia tetap dah sampai waktu. Tengok gambar dak tu, alahai, mcm anak aku je size nya...takpe, budak-budak suci ni dah selamat ke syurga. Kita ni belum tentu lagi.....dan kita juga belum tahu lagi Allah nak uji macam mana.... Bak kata bapa arwah budak tu, 'kalau bukan sekarang, lambat laun Allah nak ambik juga budak tu".......redha sangat kan...besar ganjaran pahala lah untuk mak ayah yang bole redha ngan kematian anak dengan baik insyaAllah. Semoga both parents ni diberi kekuatan dan ketabahan. 

Ok, hari ni gak ada MF3...macam ala-ala expo untuk perabot kat KL Convec. Tempat yang bagus untuk dilawati dan dihabiskan duit....hahaha....insyaAllah nak jugak gi jengah sana. Ok selamat berpuasa!!

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template