Thursday, February 14, 2013

Cuti-cuti bersama keluarga

Ini cerita lama...tapi nak story gak. Last 2 weeks, masa cuti Maulidur Rasul, aku ngan husband saja amik cuti panjang untuk habiskan masa jalan-jalan. Kitaorang saja tak nak kacau time cuti raya Cina sebab clash dengan cuti sekolah, so sure orang adalah sangat ramai kat mana-mana pun compared to cuti maulidur rasul kan. Kitaorang plan nak drive balik kampung then singgah cuti-cuti kat Penang, then gi Langkawi plak. Hamboi berjalan sungguh!

Kitaorang overnight satu malam je kat Penang. Sempat lah naik Bukit Bendera dan pusing Queensbay Mall...eh tak pusing pun, singgah makan je. Banyak habis masa kat hotel je sebab memang nak berehat. Kitaorang stay kat Hard Rock Hotel....hehe....tak sangka plak masa stay kat sini boleh plak serempak opis mate dan family encik bos...hurmm....kecik nya dunia.

Overall, aku suka hotel ni. Berbaloi dengan nilai yang dilaburkan. Swimming pool pun best untuk layankan si anak bermain air. Cuma timing nak mandi tu, kalo tengah hangat-hangat matahari terik, ada lah pemandangan tak comel bilamana minah saleh tengah berjemur...uhuk. Then dia ada kawasan pantai kepada sesiapa yang nak main pantai...tapi kitaorang tak pergi pantai sebab ada sorang budak tu alergik pasir. Dia kata geli nak pijak pasir dan akan nangis bila pasir masuk kasut...haish...memang tak leh bawa jalan pantai budak ni.

Persekitaran hotel pun sangat ok sebab tepi pantai, ada banyak gerai-gerai cenderamata, kedai makan......kiranya boleh lah feeling pelancong kalau berjalan di sepanjang jalan berhampiran. Haha.

Dalam bilik...ini jer gambar yang selamat untuk diblogkan...haha

Walkway ke bilik.

Gambar-gambar lagenda rock sedunia...datang sini terus kenal artis rock...haha.
Bukan cuti sekolah pun ramai orang bah....

Mama nengok jek, ayah yang wajib layan anak dalam pool.

Enjoying the pool.
Gambar depan hotel.

Lepas semalam kat Penang, kami pun balik Perlis. Esok nya ke Langkawi pulak. Pengalaman horror nak gi Langkawi ni bila part beli tiket dan menunggu feri di Kuala Perlis. Bila lah nak berubah. Tahun lepas aku pergi pun sama jugak situasi nya. Sabaq je lah. Tak mau cerita tapi memang seksa wey.

Kami pergi satu family. Mak ngan ayah dan adik dan ipar pun ikut. Reasonnya, aritu mak aku kata lama dia tak tidoq hotel, so aku pun terus plan nak ajak dia gi tidoq hotel. Tapi tak kan lah hotel Sri Malaysia Kangar atau Alor Star plak kan....ajak tidoq kat Penang derang tak mau...so aku ajak pi Langkawi. Hehe...sonok-sonok.

Tapi kami memang plan tak nak pusing pulau. Just nak tido hotel dan shopping aja. Tapi daku tersalah pilih hotel laa...tak best langsung.....seyes nyesal dan tak mau tidoq kat hotel tu lagi dah. Aku book Awana Porto Malai ataupun dah tukar nama kepada Resort World. Amik 3 bilik sebab ada 3 family......tapi...hurmmm bilik memang tak jaga. Kesimpulan dia, teruk lah hotel tu. Tak cantik dan dah lama kot. Lepas ni kena labur lebih sket untuk dapat hotel atau resort lagi best. Kesian mak ngan ayah ku.....huhu. Nyesal tak amik Meritus Pelangi. Next time ok.

Dalam tak plan nak pusing pulau tu, sempat jugak merasa island hopping. Naik bot laju gi Tasik Dayang Bunting. Tapi kami skip tak join semua aktiviti dia sebab masa tak banyak. Pergi sehari semalam jek. Plan nak gi shopping lah kononnya...end up kitaorang spend setengah jam jekkk kat Ismail Group Pekan Kuah. Cett.....then selebihnya sambung shopping kat Jetty Point sementara tunggu feri. Hahaha...oklah, selamat duit kan. Aku tak sempat nak beli apa yang aku idam....so ada alasan nak pergi lagi nanti. Hoyeh.

Hotel area. Sini je kot tempat yang cantik kat hotel ni.

Swimming pool dia tak best!! Tapi tak ramai orang time ni.

Tokwan layan cucu.....ayah sibuk amik gambor.....

Balik dari cuti-cuti ni, kami 3 beranak demam hokey. Start ngan husband aku dulu, then anak then mama. Sabar je la....agaknya tak tahan cuaca panas kot...banyak sangat berjemur. Haha....bajet.

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template