Thursday, August 30, 2012

Adik Lelaki Kahwin.

Selamat Pengantin Baru.


Raya Aidilfitri 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua.
Maaf zahir dan batin.
Tahun ni raya kat kampung suami iaitu di Brisu, Melaka dan Sabak Bernam, Selangor.
Perlis balik gak raya ke 3 malam, tapi macam tak raya jek. Gambar raya pun tak dak. Sekian.


Wednesday, August 1, 2012

SOHO. Kenapa banyak sangat?

Tempat tidur kat atas.
Aku perasan sekarang nih banyak sangat pemaju-pemaju perumahan berlumba-lumba nak bina dan jual unit SOHO or Small Office/Home Office. Kat mana ada iklan nak jual rumah baru, mesti ada unit SOHO. Banyak unit plak tu. Mostly kat urban area lah macam kat KL nih. Perkara ini membuatkan aku terfikir…

SOHO kan most of the concept dia satu bilik je….kalau boleh, dalam satu ruang je semua benda boleh buat kat situ. Tengok tv, tidur, masak and lepaskan hajat dalam satu ruang je. Hahaha.
Dengan kepesatan pertumbuhan SOHO ni, adakah kerajaan Malaysia menggalakkan rakyatnya….

Tidak berkahwin atau tidak mempunya family? Ye lah, jual rumah satu bilik je, sah-sah untuk orang bujang tak ada family atau pasangan tak ada anak je kan. Rumah kan mahal, tak kan orang nak beli 2-3 bijik plak kalau dah ada anak ramai kelak?

Menggalakkan gaya hidup nafsi-nafsi….ye lah semua benda boleh buat kat rumah or bilik je…home office lah kann…so hidup secara individualistic je lah dalam rumah masing-masing.

Dulu kan pernah timbul isu, rumah flat kecik sangat, so bagi yang berkeluarga besar, anak-anak tidur campur laki perempuan, menggalakkan sumbang mahram. Ada gak remaja yang rasa padat duduk dalam rumah kecik, lari dan berpeleseran kat luar untuk elakkan keserabutan kat dalam rumah. Tak nak amik pengajaran kah?

Kalau tak silap aku, dulu masa kecik macam pernah dengar…..kat Kelantan, MB dia kata kalau nak buat rumah (perumahan kot), syarat minima adalah kena ada 3 bilik…satu bilik ibu ayah, satu bilik anak lelaki dan satu bilik anak perempuan. Kan molek kalau follow gini….

Tapi tu lah, harga rumah mahal sangat. Kalau kat KL nak yang 3 bilik…mau RM juta gak tu…haishh…pihak berwajib kena lah buat sesuatu kot…sebelum negara semakin parah. Life balance dah tak ada…oh akhir zaman.

Wahai Yang Bergelar Boss….kita hanya merancang

Hari Ahad lepas, anak aku start demam. Berlanjutan sampai hari seterusnya. So aku pun sms bitau manager aku yang aku nak amik emergency leave. Anak aku tak sihat. Besoknya aku sambung lagi dengan annual leave. Kebetulan aku dapat mc sebab aku pun tak sihat…tak cukup rehat dan stress…so penyakit pun datang.

Hari Selasa tu, (hari yang aku dapat mc tu) sekali lagi aku bawa jumpa doctor sebab anak aku tak kebah gak selepas 3 hari amik antibiotic. Mana tahu kot antibiotic tu tak berkesan ke haper kan…. Then, doctor tu pun macam malas nak susah kan hati, dia suh je kitaorang refer hospital untuk admit or buat test seterusnya lah (blood test, urine bagai)…. Sebagai mak ayah, mesti lah kita rasa tak sedap kan bila doctor suruh refer hospital.

Tapi syukur lah, doctor pakar kat hospital tu kata, tak perlu admit or buat further test bagai lagi. Dia cuma suruh tukar antibiotic baru je yang lebih kuat sket. See…terror gak prediction aku yang antibiotic pertama tak sesuai….hehehe.

Tapi, yang nak dijadikan cerita ni…dalam aku dok kalut-kalut setel hal anak. Boss plak asyik calling suh masuk ofis sebab ada urgent matter. Errmm…pernahkan ada kerja yang tak urgent kat department aku tu? Hahaha. So sebagai hamba Allah yang lemah, makan gaji jek, atau lebih dikenali sebagai kuli…..aku pun cakap ok je lah.

Lepas setel pasal anak, dalam kol 4pm camtu, aku pun masuk opis. Dah janji ngan husband dia akan datang amik after Maghrib. Bukak posa sorang-sorang lah aku nampaknya. Takpe, masih boleh terima.

Tapi, bila nampak je muka aku, pakcik sorang ni, bukan boss tp pangkat lebih tinggi dari aku laa….kira specialist laa kat tempat aku tu….dia maki aku tak hengat. Bla bla bla macam peluru sesat. Aku pun tak paham sangat setiap butir kata dia sebab dia cakap pelat New Delhi…..hahaha….tapi yang aku paham….dia marah aku cuti tak plan, dia marah aku cuti tak bagi tau orang lain awal-awal, dia marah aku cuti tak cari orang untuk back up kerja aku….bla bla bla……isk. Aku diam je lah. Bukan aku plan pun suh anak aku demam so that aku boleh cuti kannn…..

Tapi dalam hati, menangis kot. Bos-bos lain pun sama jek…siap GM aku perli lagi….suh aku gi bukak posa kat spital…. Senior Manager dan Manager aku yang asyik push aku datang opis pun bila nampak aku buat tatau jek. Kot ler nak tanya, anak dah sihat ke haper…at least boleh lah buat kan aku sejuk sket kann….

Tapi nampaknya memang aku bekerja dengan boss-boss yang tak berhati perut. Aku hanya mampu berdoa agar suatu hari nanti, mereka akan rasa apa yang aku rasa di saat itu. Sama rata cukup….amin.

Company aku kerja sekarang memang dah kurang sense of humanity. Ramai kerja sebab nak jaga poket masing-masing je….sob sob sob. Dah banyak kali jadi fire incident pun tak serik-serik lagi ke?

Bila Dah Tak Ada Malu



Masa tengah scan barang untuk masuk ke ofis pagi tadi, nampak seorang wanita cantik berkebaya, menampakkan lentuk badan yang masih terjaga rapi walaupun dari raut wajah sudah dapat mengagak usia sudah melewati 35 tahun ke atas. Tudung di kepala pun cantik ala-ala tudung Dato Siti. Ditangan beliau ada sebungkus McDonald burger. Hehe. Aku dan semua yang ternampak mesti dapat mengagak bahawa wanita itu tidak berpuasa hari ini kerana dia datang bulan. Oooo…dia tengah datang period arini. Hehehe…

Last year plak, ramai umat tak puasa akan makan tengah hari kat surau yang ada ceramah time break tengah hari di dalam bulan Ramadhan. Isk isk…sah-sah lah orang yang puasa akan gi lepak surau untuk dengar ceramah atau tido…tapi mesti akan rasa tak selesa bila ada kelompok-kelompok bulat dok makan ramai-ramai. Bau sambal udang derang pun dah boleh mengganggu mood orang puasa….isk isk…macam tak hormat plak. Tapi mujur tahun ni dah tak nampak orang makan kat surau.

Teringat masa aku kecik-kecik dulu, kalau bulan puasa dan kena pulak time tak boleh puasa, mak aku ajar supaya makan sembunyi-sembunyi dalam bilik jek. Jangan bagi siapa pun tahu yang kita tak puasa harini. Reason? Malu! Mak aku tahu tak pe sebab dia yang nak supply aku makanan nanti. Hahaha.

Walaupun bukan nya dosa pun kalau kita tak malu, tapi bagi aku, malu itu kunci yang penting perlu ada pada semua orang. Malu itu separuh dari iman. Walaupun benda remeh, kena belajar pupuk sifat malu itu. Kalau kita tak malu untuk mulakan sesuatu yang remeh seperti jerit nak panggil nama kawan kuat2, gelak kuat2 kat public, potong Q, bawa kereta macam cipan baru dapat lesen….maka lama kelamaan…..makin kurang sifat malu dalam diri kita. Bila dah tak ada malu, sama lah dengan orang yang tak menghayati agama sebab dia bebas untuk buat apa sahaja yang dia suka…. 

Dari Abu Mas’ud Uqbah bin Amr Al Anshary Al Badry radhiallahuanhu dia berkata: Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam bersabda: Sesungguhnya ungkapan yang telah dikenal orang-orang dari ucapan nabi-nabi terdahulu adalah:  Jika engkau tidak malu perbuatlah apa yang engkau suka.
(Riwayat Bukhori)

Tapi jangan lah pulak malu teramat sampai kan malu tak bertempat. Kalau tak tahu, jangan malu untuk ambil tahu. Surah al Ahzab ayat 53:  ….“God does not feel embrassed to tell you the truth”…. Dalam ayat tu describe molek cara nak beradab sopan bila mengunjungi tetamu….so nampak kan, betapa penting sifat malu dan adab sopan. Bila ada nya malu, maka automatic adab sopan tu datang sendiri.

Sifat malu hanya membawa ke arah perkara yang baik sahaja.

Aku pun kena belajar untuk menjaga malu…hehehe.
 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template