Friday, July 27, 2012

Nak Tukar Kerja

Alkisah pada satu hari, aku mendapat tawaran daripada satu projek yang aku involved dari awal masa planning stage untuk meneruskan sebagai project team untuk kerja-kerja control pulak. Macam best dan kebetulan aku tengah stress dengan kerja sekarang yang….hurmm…susah nak describe. Senang cerita, kerja aku sekarang ni ramai sangat orang kejar….terutama dari project team, so serabut.


Maka dengan penuh konfidensi, aku terus jumpa GM cakap nak tukar department. Agak drama apabila mendengar jawapan GM aku yang separa mengugut tentang ‘pengorbanan’ beliau setahun yang lalu…erkk…aku tak rasa itu satu pengorbanan pun untuk aku…sebab aku rasa itu adalah tanggungjawab kau seperti diarahkan pihak atasan…dan tanggungjawab pihak atasan terhadap aku atas apa yang terjadi…. Tapi tak kisah lah GM aku tu nak anggap itu adalah pengorbanan besar beliau, tapi aku tetap tak rasa dia terkorban. Hahaha. So walaupun ayat sentap dia bagi, tapi aku selamba nak teruskan jugak hasrat nak pindah.

Selepas urusan dengan HR dan bosses kat tempat sekarang selesai, aku pergi mengadap bos tempat baru. Dia nak interview sket-sket. Demand gak bos baru ni walaupun department dia crucial masalah manpower tak cukup. 

Apa yang aku dapat selepas beberapa minit mengadap bos tempat baru itu adalah:

  • ·         Bos baru tu pompuan…baru 2 bulan kat situ. Muda lagi.
  • ·         Dia sangat workaholic.
  • ·         Aku kena jadi macam dia kalau nak duduk situ….datang kerja awal dan balik lewat… Lewat bagi dia bukan kol 6-7 petang ok. Dia hari-hari balik after 9pm.
  • ·         Dia nak staff yang hebat yang boleh challenge apa sahaja alasan atau justifikasi dari pihak projek atau management jika mereka tak puas hati dengan apa yang kami providekan. Kata mudah, kena jadi ganas dalam meeting/presentation!
  • ·         Dia tak suka orang yang tak angkat handphone bila ada call dari ofis even pada hari minggu atau cuti raya.
  • ·         Dia tak suka staff bagi alasan kalau dia suruh datang kerja weekend.
  • ·         Bulan puasa company bagi kelonggaran balik kerja kol 4ptg, tp dia lagi hebat dari management sebab buat undang-undang sendiri kena gak balik lewat after 5pm.
  • ·         Dia tak suka staff yang bercuti dan bertraining kerap…erk…adakah kerap di sini maksudnya lebih dari sekali?
  • ·         Dia tak suka orang amik mc/emergency leaves.
  • ·         Dia tak kasi aku join projek, tapi kena stay kat line department dulu sampai dia puas hati dengan tahap aku baru dia lepas gi projek.
  • ·         Dia ada cakap pada aku yang ada antara staff dia sekarang yang tak meet dia nyer requirement tapi dia tak boleh buang kerja mereka sebab dia tak cukup manpower. Agaknya kalau manpower dah penuh, habis laa kawan-kawan aku tu kena buang kot.
  • ·         Dia kerek!
  • ·         Dia tak suka staff yang suami bekerja kat tempat yang sama (macam aku) sebab nanti payah nak stay sampai lewat malam. Kang husband kena tunggu sama. So dia suh tanya husband aku sanggup tak tunggu aku kerja sampai malam.

Kesimpulan yang dapat aku buat selepas tak sampai 30 minit sesi bersembang dengan pompuan ni….hahaha….cancel terus hasrat nak bertukar. Balik ke opis aku, terus aku email dia cakap yang aku tak jadi nak transfer ke sana sebab aku tak boleh nak meet expectation dia. Kalau gaji bayar lebih tak per gak…nih hari2 balik lewat, tp gaji bayar utk 8 jam je sehari.



Esoknya aku terserempak ngan GM aku yang tiba-tiba je aku rasa dia comel dan manusia yang baik hati. Hahaha…..bodek sket sebab aku nak cakap kat dia yang aku tak jadi pindah. Nak setia dengan dia….pastu dia gelak kat aku sebab dia kata, dia memang tahu keadaan bos pompuan kat sana itu….adeh.

Bersyukur lah dengan apa yang ada!

Tapi wonder gak…macam mana bos pompuan tu bermesra dan berkasih sayang dengan anak-anak beliau kalau hari-hari sampai ofis kol 7am, balik kol 9pm….weekend pun kerap datang keje….isk isk isk….mujur laki dia duduk Johor dan dia dok KL. Tuh kalau laki cari bini baru pun belum tentu dia sedar. Hahahaha.

Lagi Kejadian Insiden Buat Syarikat ‘Banker Negara’

Awal pagi semalam, 26 Julai 2012….adalah tarikh sejarah buat semua yang terlibat dengan insiden yang berlaku di Labuan Port. Kapal tangki bahan kimia (Methanol) meletup dan terbakar. Tragedi yang melibatkan kehilangan orang, nyawa dan harta benda. 
To the family members yang terlibat, semoga Allah beri kekuatan untuk redha dan terima kejadian ini dengan tabah. Dan semoga dapat meneruskan hari-hari mendatang dengan tenang. InsyaAllah, kepada Mukmin yang kehilangan sekarang, di syurga nanti pasti akan bertemu lagi. Amin.

Sebelum

Selepas

Berita ini nampaknya telah memberi impak pada suamiku. Nampak beliau banyak mengaitkan kejadian ini dengan kisah hidup beliau. Hurmmm…luka berdarah boleh rawat dan sembuh, tapi parut dan trauma…kekal selamanya. 

Tak dapat aku bayangkan, perasaan ahli keluarga yang masih ternanti-nanti berita tentang mangsa-mangsa yang masih hilang. Sudah pasti doa, sujud, zikir semua dipanjatkan pada Yang Maha Kuasa agar masih ada sinar harapan untuk mereka ditemui dalam keadaan selamat. Semoga Allah berikan ketenangan buat hati-hati mereka yang sedah gundah di kala ini. InsyaAllah, sempena berkat bulan Ramadhan ini, suratan yang terbaik pasti Allah kurniakan untuk mereka. 

Kepada pihak syarikat, semoga selepas ini lebih tegas dalam implimentasi sistem keselamtan. Jangan sekadar molek pada dokumentasi, tapi pada bab penguatkuasaan dan implimentasi….dipandang remeh. Apa guna segala sistem, polisi yang ada kalau tak dapat diikut dengan betul. Kepada para pekerja, jika kalian dapati situasi tidak mengizinkan untuk meneruskan kerja yang bahaya (contoh nya cuaca yang berguruh kilat untuk buat kerja mudah terbakar), kalian punyai kuasa untuk berhenti. Pernah dengar Stop Work Policy? 

Banyak yang ku amati, untuk keselamatan diri sendiri di tempat kerja adalah lebih kepada tanggungjawab kita sendiri. Company sekadar sediakan sistem. Kadang-kadang orang atasan pun tak mampu nak ikut sistem kerana produksi lebih utama…masa lebih berharga…dan bla bla bla….. Kalau dah jadi sesuatu, jangan harap company akan jaga kebajikan kita selamanya….sebab….siapa nak tanggung liability yang tak menguntungkan….wallahualam.
Al-fatihah dan takziah buat mereka-mereka yang terlibat.


Cerita lama~

Thursday, July 19, 2012

Samarinda Ameera


Habis sudah cerita ini. Aku sekadar ikut kat tonton.com.my je sebab nak tengok kat tv lewat-lewat malam tu memang minta mahap ler. Eheks.

1st aku decide nak tengok cerita ni lepas Rita Rudaini asik dok tweet promo cerita ni. So macam nak layan sebab ada Rita. Dia cantik so aku suka nak tengok cerita yang dia berlakon. Then bila start tengok, rasa macam nak continue lah..mesti akan addict nak tahu apa akan jadi seterusnya begitu begini kan.

And bila dah tengok sampai habis, ending dia memang sedih. Dan majoriti aku tengok kat blog, ramai yang tak puas hati laa dengan ending dia. Siap maki hamun polis tak pandai buat kerja. Hahaha...kerana cerita ini, habis busuk nama polis. Padahal polis yang 2 orang dalam episod last tu sakadar berlakon as per script. 

Bagi aku ending macam mana tu, up to dia nyer pengarah/penerbit/penulis skrip lah kan. And overall aku suka lah pelakon-pelakon cerita ni. Pandai derang berlakon. Kiranya pihak berkenaan pilih pelakon memang berdasarkan bakat sama ada derang boleh bawa ke idak.....

Rita memang dapat bawa watak Ameera yang muka pasrah jek kena maki hamun or orang buat macam-macam kat dia. Tapi dalam diam-diam sabar dia tu, naik gak tangan gi lempang muka madu dia 2 kali. Hahaha...



Shamsul pun bawa watak Amir yang gila tekanan dalam situasi tu. Mimik muka dia memang serabut. Nak kena jaga hati banyak gila pihak. Hahaha...

Watak Zila pun menjadi...psiko dan ada waktu kesian gak. Watak Pn Suraya pun idup. Jasmin Hamid memang terror bab watak mak mertua or mak tiri jahat nih....hahaha... Dan aku suka montaj intro dia....terumbang ambing dalam air tu...nice lah!

Ok, citer dah habis. Terpikir gak, kalo Fasha Sanda pegang watak Ameera tu, camner ek?

Tuesday, July 17, 2012

Tak Sangka...I Boleh Buat Hantaran!

Hehehe...tajuk macam tak boleh blah kan. Suka ati I lah kan.... Bila lagi nak vangga. Erkk..wek wek.

Awal bulan ritu adik i selamat menunangkan diri dengan seorang awek pilihan hati beliau. Alhamdulillah semua dah selamat. Pihak lelaki datang dengan rombongan adik beradik sanak saudara bersama 5+1 dulang hantaran, dan pihak perempuan pun menerima kedatangan rombongan dengan sambutan makan-makan yang  best, serta dibalasi dengan 7 dulang hantaran. Kenapa ada plus 1 tu adalah sebab tiba-tiba ada plak sedara nak sumbang satu barang last minute.

Yang i nak story kat sini adalah, i berjaya mendeko hantaran untuk adik i sendiri. Cewah. Actually banyak barang yang guna semula barang-barang yang memang sedia ada kat rumah. Contohnya bakul hantaran i dulu, tapi dibalut semula dengan kain dan reben baru. Maka berubah lah wajah nya.

Amatur je lah. Kira meet my own spec je lah. Bukan untuk komersial. Memang jauh laa untuk dibuat benchmark dengan komersial standard, but i'm satisfied. Huhu... Jimat pun sangat jimat! Tu yang penting. Hehehe....


Bakul buah.

Coklatss

Cuppies.

Gula & Garam

Kain pasang

Semua

Tumpang letak gambar...my birthday cake. Hehe..Red Velvet!

Sepetang Di Tasik

Petang semalam, sempat singgah kat tasik depan rumah. Konon nak start buat aktiviti rehlah secara sihat. Berjalan pusing tasik. Tapi tak sempat pusing habis pun, sebab hari dah nak malam. Alang-alang dah singgah tasik, kitaorang sempat jengah dan amik gambar rumah yang sedang dalam proses pembinaan. InsyAllah hujung tahun ni kot siap.

Enjoy the photos yok...
Nih end lot, tapi rumah kitaorang kat tengah-tengah. 4 tingkat ni actually untuk 3 different owners. Huhu...

Umah nih facing tasik tempat orang riadah. Berbukit sket tanah dia. Cool.

Encik Arip beraksi macho.

Encik Arip menggigit perut si anak.

View dari depan rumah. Nanti leh lepak balkoni sambil minum petang. Heh!

Mengadap BTHO.

Excited plak tengok progress rumah dah banyak. Tapi dalam hati risau gak bila memikirkan banyak perkara. Dan takut juga untuk excited, kang terkecewa. So, marilah bersederhana dalam semua aspek. Semoga Allah limpahkan rezeki untuk kami duduk rumah sendiri dengan selesa, aman, damai...di limpahi sakinah, mawaddah dan rahmah. Amin.

Semoga kami sekeluarga dipanjangkan umur, dipanjangkan jodoh, dimurahkan rezeki dan sihat walafiat untuk terus menikmati nikmat Allah di dunia ini....

Terfikir gak, kalau Allah dah jemput pulang one of us...hurmm...mesti tak sanggup nak tinggal kat rumah yang selama ni dok berangan bersama kan. Ya Allah, hanya Engkau yang tahu terbaik untuk kami. Semoga kami diberi kesempatan untuk menghuni di sini sebagai syurga dunia untuk kami sekeluarga sebelum dijemput ke syurga hakiki. Amin.

Friday, July 13, 2012

Berangan

How i wish in my life....

- Jadi suri rumah, tak yah g keje
- duit bulan2 husband bagi elaun tetap dan still bole demand lebih kalo nak extra
- ada maid utk masak, kemas umah, basuh baju.
- ada credit card unlimited credit limit, dan husband yang bayarkan.
- ada driver nak bawa i pegi mana2 especially soping
- ada business butik baju...sbb i suka baju cantik2 terutama yg bermanik gitew.
- ada routine schedule utk g spa urut2 badan, lulur, facial bagai.
- badan slim dan kulit cantik mulus. Leh muat semua pesen baju yg cantik.
- ada byk masa nak temankan anak-anak buat aktiviti derang...
- stp pagi lepas bangun tido ada breakfast yg dihantar ke bilik.
- setiap bulan ada candle light dinner ngan cinta hati.
- stp wkend ada peluang g shopping ngan anak and leh beli suka ati.
- stp bulan ada masa utk layan muvi baru kat pawagam ngan cinta hati.
- ada rumah banglo lereng bukit yg ada garden cantik banyak bunga ros
- ada private pool kat umah utk berenang anytime
- dapat bina umah mak ngan ayah kat sebelah rumah sendiri
- dapat masak apa saja yg husband nk makan dengan sedapnya dan dpt serve stp kali husband nk makan.
- pandai mengurut so that bole selalu urut husband
- pandai urus anak so that derang willing to share anything with their mama....mcm kawan2
- ...........









Dah dah....apa yang aku karutkan ini. Haha. Ini akibat dah sengal dalam workshop concept select selama 2 hari.

Back to my real life.

'Ala kulli hal, daku sgt bersyukur dgn segala kurniaan Allah yang ada ini. Alhamdulillah. Semua yg ada sekarang adalah anugerah. Semoga ada keberkatan dan rahmat kasih sayang dlm nya.

- Posted using BlogPress from my iPhone
 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template