Tuesday, May 29, 2012

Kasih Seorang Anak...

She is my permata hati. Alhamdulillah.

Semoga ALLAH akan bagi mama peluang untuk menjaga & mendidik amanah DIA ini dengan sebaiknya dan selama yang munkin. Amin.


Malam tadi, aku rasa lemah sangat seluruh badan. Tak larat sangat sebab dah banyak guna tenaga untuk macam-macam aktiviti sehari dua sebelum tu. Masa nak tidur tu, aku rasa macam nak nangis je sebab lenguh-lenguh satu badan. Sedang aku bersedih hati...datang si anak dok usap-usap muka mama....

Anak: Mama, jangan sedih. Mama kenapa?
Mama: Mama sakit. Mama rasa macam nak demam laa....

Anak: Jom mama, jom gi klinik. Alyaa nak ikut. (ceh, macam dia bole drive bawa aku gi klinik je kan..)
Mama: Tak per lah, esok mama gi. Mama tak larat. Mama nak tidur.

Anak: Mama nak tok mama ke? (kagum aku anak aku tahu yang aku mmg rasa nak duduk ngan mak aku je bila aku tak sihat)
Mama: angguk je sebab aku dah sebak anak aku concern kat aku....

Anak: Tak pe, Alyaa ada. Alyaa jaga mama. (sambil dia peluk aku)
Mama: Terima kasih Alyaa. Mama sayang Alyaa. Alyaa nak tahu tak, Alyaa ni memang anak yang baik dan bertanggungjawab (sambil peluk2 dia gak).


....pastu aku dah tak sedar dah...rasanya aku tidur terus...and si anak setia tunggu mama dia tidur dulu kot baru dia tidur...

Bangun pagi tadi, alhamdulillah dah tak sakit-sakit badan. Tengok kat sebelah, anak aku sedang tidur dengan aman nya...rasa bahagia sangat dan rasa bersalah sebab aku tidur dulu dari dia semalam...

Semoga Alyaa jadi anak yang solehah yer sayang. Baru umur 2 tahun 8 bulan, si anak dah ada rasa tanggungjawab terhadap mama dia. Alhamdulillah.

Wednesday, May 16, 2012

Tekanan Dengan Perangai Sesetengah Manusia Pelik

Cuba bayangkan, kerja ko buat cost estimation. Sorang bedul ni ada contact ko cakap dia nak buat kapal perang sebijik. Dia nak ko bagi kos keseluruhan siap dengan breakdown nak beli barang banyak mana, nak bayar gaji pekerja berapa, kos transportation berapa etc….dalam  masa 2-3 hari. 

Pastu, ko nih sebagai pekerja yang berdedikasi plus terkejut beruk nak dapat projek yang deadline membunuh tu, contact lah balik si bedul ni, untuk minta specifikasi kapal perang yang dia nak tu dengan lebih detail. Ye lah, berat berapa kilo ko nak, meriam berapa biji ko nak pasang, ko nak kapal perang mainnan ke atau betul-betul nak gi perang. Ko nak letak katil empuk ke atau sekadar pangkin untuk tempat tidur, ko nak toilet ada shower ke atau pakai gayung je ke….bla blab la…sebab nak estimate kos niih of koz ler kena ada detail spec kannnn….pastu bole plak si bedul ni jawab pada ko, dalam email yang turut dipanjangkan kepada orang berpangkat besar dan kecik….ayat dia lebih kurang camni…hurmm…kerja ko kan buat kos, so ko lah patutnya tahu lebih detail pasal scope semua tu….patutnya ko bagi je lah kos kat project team. Tak kan ko tak boleh provide kos yg general untuk sebijik kapal perang….

Hurmm….aku pun tak tau nak jawab macam mana kat manusia macam ni. Kang aku bagi kos kapal perang sedia ada yang zaman Jepun punya design, ko plak nak complain kalau kos tak cukup sebab ko nyer spec dah canggih. Bila dah pekerja bawahan macam aku, inilah nasib yang menimpa. Boss tetap betul. Hadoi….

Wednesday, May 9, 2012

His Progress....So Far

Dah setahun 5 bulan husband aku nyer kes. So far, parut dia masih tak banyak beza. Makin gelap. Dulu derang kata, within 2 years derang akan buat yang terbaik. Tapi, tinggal lagi setengah tahun jek, tak banyak pun doktor buat. Kami pun tak pasti apa perancangan doktor pakar plastik surgeri dia tu....entah-entah dia pun tak sempat plan untuk husband aku sebab asyik dok sibuk buat pembedahan besarkan boop, kempiskan perut, kecikkan peha,mancungkan hidung, besarkan bibir pompuan-pompuan yang tak reti-reti nak puas hati dengan diri sendiri. Hahahaha.... Tapi seyes, tiap kali gi klinik doktor ni untuk appointment, memang ada jer patient-patient seperti yang tersenarai di atas dok tunggu turn gak nak jumpa dia. Plastik betol!

Husband aku dah berpakat dengan ahli fisio dia untuk push doktor tu agar cepat sket buat sesuatu untuk husband aku. Bukan apa, kang lama sangat, takut insuran tak mo cover dah...dah lah setiap kali nak buat apa-apa procedure, kena bertekak sampai tegang urat leher dulu dengan orang insuran neh...sampai kena campur tangan orang corporate HR laaa....haishhh....susah tol. 

And, insyaAllah next week ada satu lagi reconstructive surgery untuk husband aku. Aku pun tak pasti apa doktor tu nak buat, tapi dengar-dengar macam nak ambik lemak kat perut husband aku then inject kat muka dia agar lebih sekata, gebu dan mulus gitu....kalo nak tahu lebih detail sila Google 'fat grafting' or 'fat injection' yer. Actually, kalau ikutkan aku, aku nak minta doktor tu buat banyak benda lagi...baiki telinga, baiki dagu, baiki bibir...hurmmm....tapi tak tahu lah kan apa plan doktor tu. Harapan aku, at least, husband tak rasa rendah diri untuk tampil di khalayak ramai tanpa bertopeng, dan tidak ada lagi orang memandang pelik ke arah dia...kesian tau...orang ramai nak berurusan ngan dia pun banyak yang macam tak konfiden jek ngan dia...aleh-aleh aku gak kena take over. Adeh.... 



**Mode: tengah rindu husband yang sedang dalam lawatan rasmi ke jajahan di Malaysia Barat sana......

Alhamdulillah...selamat sudah.

Alhamdulillah....my mom dah selamat menjalani satu operasi besar untuk membuang fibroid yang sudah bertahun ada dalam diri dia. Hehe...asalnya doktor kata tak ada apa perlu dirisaukan sebab size dia yang kecil dan tidak membesar. Tapi selepas 3 tahun, size dia ada sedikit peningkatan, terus mak aku gi jumpa doktor pakar suruh buang...sendiri serah diri maa....

Hari ni genap seminggu selepas mak operate. Tapi mak dah mula berjalan rata keliling rumah. Siap boleh lepak baring atas lantai depan tv, antar tetamu balik sampai ke luar rumah, makan pun dah berjalan ke dapur....haishh....agaknya dah tak sakit kot. Aku hanya stay kat kampung sampai hari ke 4 ja, pastu dah balik KL. Mula tu plan nak sambung cuti lagi seminggu sebab kesian kat mak, tapi mak ngan ayah ngan adik lelaki aku berkeras suruh aku balik. So aku pun balik lah meneruskan hari-hari biasa di KL...hadap jem setiap pagi dan petang...uhuk....

Sepanjang mak sakit, ayah aku adalah manusia yang paling setia ada untuk mak 24jam. Ayah hanya tinggalkan mak bila dia nak gi makan, mandi dan solat. Memang dari mula sampai sekarang, ayah jaga mak sungguh-sungguh. Bila mak kesakitan, menangis, takut, emo...semua ayah layan dengan sangat baik. Sabarnya ayah. Makan minum mak ayah jaga. Lapkan badan mak pun ayah buat...haishh....aku yang anak pompuan ni plak yang dok tengok saja. Mujur kami dapat bilik single, so ayah memang duduk spital ngan mak dari mula check in sampai discharge. Saat aku paling terharu adalah masa mak ditolak keluar dari bilik OT, masih tak berapa nak sedar sepenuhnya...ayah terus menerus dok cium dahi mak. Sedih time tu tengok muka mak yang sangat pucat dan tak bermaya. Aku tau, ayah pun mesti sedih. Aku terus balik ke hotel yang kami bermalam sebab hospital agak jauh dari rumah untuk berulang alik kerap hari-hari. Tak sempat tunggu mak sedar sebab aku sedih. Tak mo nangis depan ayah....so balik nangis kat bilik depan husband. Keh keh keh.... Bila sampai kat hotel, mak aku yang telefon cakap dia dah sedar. Adeh...hahaha.

Suamiku jugak, aku sangat berterima kasih sebab sudi bersama-sama sangat kesukaran ini. Abang sanggup buat apa saja kan untuk saya...hehehe...even hotel pun abang survey yang terbaik dan keluarkan belanja untuk sepanjang 3 malam kami di Kedah Medical Centre. Hurmm..lesson learn, sorang mak yang sakit, belum tentu anak-anak boleh jaga seperti mak jaga anak masa kecik dulu. Rasa bersalah tak dapat temankan mak lebih lama masa mak sakit. Tapi anak mak ni sokmo doakan mak sihat dan bahagia.....juga sekadar berusaha mendapatkan tempat terbaik dan selesa untuk mak dapatkan rawatan. Hehe...Selamat Hari Ibu untuk mak tersayang dan semua ibu-ibu yang ada di mana-mana sahaja.


 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template