Tuesday, April 17, 2012

Kereta Malaysia...Proton Baru

Preve merahhh

Interior....
Semalam bersamaan 16 April 2012 adalah pelancaran kereta baru Proton Preve. Aku tak ada plan nak beli or tukar kereta lagi so far. Saja try cari review-review orang kat internet pasal Preve nih. Ramai yang memuji dan ada jugak yang mengeji. Tapi perasan yang mengeji dah makin kurang dari yang memuji. 

Aku tak tengok pun pelancaran ni. Tapi dari review orang lain, katanya lebih superb kereta ni. Tengok spec pun, nampak semuanya bagus lah. Tak kan kat brochure nak letak yang tak bagus plak kan. Hahaha.

Bagi aku, kereta Malaysia ke, kereta import tersohor ke, yang mana bagus adalah berdasarkan budjet masing-masing dan cara pemanduan dan maintenance. Kereta import tersohor pun kalau sokmo masuk lubang, hancus gakkk. Kereta murah kecik pun, kalau bawa macam orang baru dapat lesen P and dapat plak kereta baru (kereta baru kan tak leh tekan more than 100km/h), sure tahan lama sket jangka hayat kereta tu. Iyer dak?

Dan berdasarkan pengalaman peribadi, Proton dah ada banyak peningkatan. Aku dibesarkan dalam keluarga yang pakai Proton jek. Bapa aku dulu pakai Proton Saga. Since 1990 sampai sekarang masih bertahan. Enjin hapa tak penah tukar hokey. Cuma baru-baru nih jek air-cond dia dah buat problem. Nih air-cond asal tau. Kira ok lah after 22 tahun kannnnnn..... Tapi kereta ni dah tak best bawa macam dulu selepas adik aku eksiden langgar pokok, langgar tiang letrik then masuk longkang beberapa tahun lepas. 

Then, bapa aku beli plak Gen2. Yang ni silap besar sebab bapa aku beli masa 1st keluaran. Memang ada a few problems lah. Power window tok sah cerita lah.. Command problems utk batch ni. Siap batch tu kena panggil balik sebab pasang tank minyak kecik, tapi bapa aku tak pergi pun. Hahaha....and alhamdulillah sampai sekarang masih berbakti. Perlis-KL anytime jek. Nih sekarang tengah nak psiko bapa aku suh beli mpv plak sebab ahli keluarga dah bertambah. Hahaha...

Dan aku plak, selepas mendapat tawaran kerja, terus cari kereta nak beli. Masa tu aku dok teringin Myvi tapi tak jadi beli sebab cousin aku dan ramai sangat orang dah pakai Myvi. Sengal. Last-last tinggal nak pilih antara 2 iaitu Proton Waja atau Toyota Vios. Masa tu, ini je lah paling mahal aku boleh beli. Heeee..... Akhirnya aku pilih Proton Waja sebab murah sket dari Vios dan hasil selepas solat istikharah. Jangan buat main, nak beli kereta pun kena istikharah k.

Dan kini, hampir 5 tahun kereta Waja itu berbakti pada aku. So far aku masih berpuas hati dengan performance dan prestasi kereta itu. Power window tak pernah rosak lagi. Lagipun dengar kata Proton dah bagi waranty 10 tahun untuk power window kan. Bagi aku, kereta proton best part handling. Nak layan selekoh tengah laju sedappp.... Aku penah bawa Vios masa join Defensive Driving selama 3 hari. Memang masa untuk lenjan betol-betol lah siap buat drift bagai. Dan terbukti Vios tak stabil laa....kalau laju goyang.  Agaknya body dia ringan kot. Hahaha. Yang paling best aku try buat drift bagai adalah Honda Civic. Memang sedap!

Dan Waja aku plak, berat dowh. Kalau nak press minyak nak potong ciluk-ciluk tu tak payah lah. Lambat wal lembab. Dah lah auto. Enjin capacity 1.6 jerk. Tapi bila dah laju, handling memang best. Gen2 pun handling best gak. Syiookk ja layan selekoh tajam. Aku memang suka bawa kereta laju tapi sekarang dah insaf sket-sket. Dan lagi satu, aku rasa braking system Proton macam tak mengacam sangat. Aku paling kerap kena tukar brake pad. Lepas baru tukar pun, aku tetap rasa brake dia tak cukup mencengkam. Mak mertua aku penah kata yang brake kereta aku tak best, tak macam Honda Accord or Mercedes dia...wakakaka...memang lah tak sama kann....

Lepas ni teringin nak tukar kereta yang lagi sedap dari segala segi. Hehe...tapi tak tahu lah bila. Kereta lagi besar, lagi banyak lah plak hutang. Ermm....hutang di sana, hutang di sini.....tak boleh blah.Kan best kalau hidup tak ada hutang neh.....

3 comments:

  1. gen 2 aku pon banyak jasa. bawak mak masa kecemasan keguguran,arwah ayah sakit tenat, bawak brang2 dapur dah macam lori barang pon layak dah. untung beli kete besa, multipurpose katanye.. nk jual pon sayang.

    ReplyDelete
  2. Herm.. I ada waja... Memang susah ada Waja ni. Kereta Waja saya baru buat hal. Dia punya wiring ngan dia punya fuel pump buat hal kali ketiga. Saya pun baru list down beberapa item pasal kereta Waja and masalah berulang dan cara penyelesaian mudah:

    http://hazemanhuzir.blogspot.com/2013/08/kereta-tak-boleh-start-apa-kena-buat.html

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template