Monday, April 16, 2012

Isu Semasa April 2012

Minggu lepas dan merangkap hujung minggu hari Sabtu dan Ahad baru ni,, banyak benar kisah berlaku. Dan aku  pun dah lama tak update kat sini. Asik terjah baca update dari kawan-kawan jek. Diri sendiri jugak malas nak hadap. Kah kah  kah….sungguh tak patut!
Meh nak buat quick update secara random di sini.

Alhamdulillah, hubby dah selamat sampai ke rumah dari Away Day company beliau. Seronok dengar cerita dari mulut dia yang bersemangat bercerita pasal dinner malam last yang berkonsepkan retro. Habis pakat bergaya afro bagai. Dan my hubby pun amik peluang melaram dengan kemeje kotak-kotak, lipat lengan baju sampai ke atas siku…..dan sangat colorful mencucuk mata. 

Sehari lepas tu, dia ada plak sesi interview nak test kelayakan untuk naik grade. Result pun dah keluar. So far so good. Walaupun belum mencapai tahap kelayakan untuk naik pangkat, tapi kami sekeluarga sangat bersyukur dan happy dengan life sekarang. Yang penting, semoga Allah redha!

Then, last week jugak, kami balik Perlis. Yeaaaa haaaaa! 5 hari kat kampong serentak ngan sambutan Pertabalan Agung kita yang ke 14. Patriotisme tetap ada walaupun  tak berkesempatan nak tengok siaran pertabalan  kat tv. Hehehe. Sepanjang kat kampong, setiap detik dan saat dihabiskan dengan sebaiknya bersama keluarga. Melawat sanak sedara. Bawa mak shopping baju raya dan langsir raya kat Jakel. Juga shopping cuci mata dan cuci poket kat Padang Besaq. Tapi agak sedih sebab tak sempat nak bersama  meraikan kenduri besar paksu sempena naik rumah baru….gilak bapak besar rumah tok aku  kali nih…..kenduri house warming pun sakan  macam kenduri kahwin…siap ada kambing golek dan pelanduk golek. Tak pelah, kami sekadar meraikan dari jauh sebab hari kenduri tu kami dah balik KL….sob sob sob. Agaknya kalau arwah wan masih ada, mesti dia pun happy dapat pindah rumah banglo besaq….hurmmm tiba-tiba rindu kat arwah wan aku….alFatihah.

Google image.
Then, last Saturday, hubby ajak gi PC Fair. Mujur permohonan untuk gi PC Fair diluluskan. Maka kami tiga beranak pun siap awal-awal untuk sampai KLCC seawal yang boleh konon-kononnya nak elakkan orang ramai. Sekali bila dah sampai, PC Fair tak start lagi. Dia start open tu public pukol 11 pagi. Cis cis…..gila ramai manusia berkeliaran dok tunggu nak masuk KL Convection Center tu. Tak guna gak datang awal. Still kena tempuh  launtan manusia yang ramai. Disebabkan pram baby tak bole di bawa masuk, maka kami hanya melakukan  marathon secara laju di sepanjang booth pameran. Tak larat nak dukung dak kecik tu lama-lama plus orang sangat ramai buatkan anak aku takut nak berjalan sendiri. Adeh laa…abih lenguh tangan aku dibuatnya. Hasilnya, hubby dapat cover phone yang dia suka. Dan aku? Dapat penat. Kah kah kah. Tapi mujur ada orang belanja lunch sedap kat Chakri Palace, KLCC. So penat pun terubat.

And, hari Ahadnya, kami sekadar menghadiri kenduri kahwin kawan husband merangkap anak kawan mak bapak husband ku. Grand gak….buat kat Dewan Merak Kayangan gitew…. Dan daku sangat senang hati melihat wajah  kegembiraan terpancar pada muka husband sebab dapat berkumpul balik dengan kawan-kawan lama beliau  merangkap hosmet beliau di unibersiti dolu-dolu.Dan aku pun tumpang sekaki ler. Husband aku suka amat bercerita pasal kawan-kawan dia pada aku. So sedikit sebanyak aku  pun kenal lah mereka-mereka ini. Bagus gak dapat husband yang suka bercerita pasal kawan-kawan dia neh. At least aku dapat paham serba sikit pasal social life dia before kami kahwin dulu. Hehe…I tak korek his past story tapi dia yang suka bercerita….amat dialu-alukan lah . Heeheehee…

Ok, habis part diri aku. Now back to tajuk sebenar. Hahahaha…ni baru  nak cakap pasal isu semasa. Sepanjang minggu yang terbabit, banyak gak isu semasa yang gempak. Starting ngan  isu kemenangan Aaron Aziz dalam ABPH2011. Hurrmm….bagi aku, selagi orang luar tu berlakon untuk filem negara ini, tak kisah lah dia layak menang ke tak. Lain lah kalau  tiba-tiba artis negara luar yang berlakon cerita luar yang menang anugarah tu. Itu memang pelik. Dan pengundi pun adalah orang negara ini yang menonton cerita negara ini. Should be no problemo lah kot.
Google image.

Nih pun aku google jek.


Pastu isu perceraian Rita Rudaini. 2-2 pihak ada cerita masing-masing dan kita tak payah lah nak jadi judges tak bertauliah plak nak cakap orang itu begitu begini. Marilah doakan yang terbaik untuk mereka meneruskan hari-hari mendatang dengan lebih cemerlang. Apa pun, back to basic, kahwin tanpa restu dari awal nih, memang akan banyak dugaan. Wallahualam.

Google image.

Isu gempa bumi yang melanda Sumatera pun gempak gak. Buatkan semua orang cuak dan takut dan bersedia dengan ancaman tsunami. Alhamdulillah tragedi tsunami 2006 tak berulang. Tapi, tetap kena ingat, kalau Allah nak turunkan bala, anytime je bole. Nak nak pulak kat tempat yang sangat jelas budaya dan akhlak yang rosak. Minta dijauhkan. Tapi risau gak ngan keadaan negara yang makin dahsyat akhlak dan  moral nih. Gay dan cinta sejenis makin meningkat. Kat Fesbuk Malaysia nyer group pun ada beribu-ribu yang like…gilakk arrr…tak takut ke balasan Allah? Tak ingat ke kisah kaum Nabi Lut? Allahu Akbar!
Google image.

Then isu PTPTN yang ada pihak minta dimansuhkan.  Hurmm…aku  rasa benda ni kena sit down and discuss cara professional lah kot baru akan  ada hasil. Berdemo tak menjanjikan result yang positif 100%. Dan, kepada pihak yang berhutang, nak tak nak, hutang tetap kena bayar. Walaupun aku tak amik PTPTN, tapi husband aku ada amik loan nih walaupun tak full. Sama gak ngan kita beli kereta, nak tak nak, kena bayar sampai habis….tak bole tolak balik kereta tu kat bank bila rasa tak mo guna…..4% gak interest lebih kurang….kih kih kih. 

Google image.

Then, last kot untuk aku tulis pasal isu semasa adalah tentang perkahwinan Natasha Hudson dengan suami beliau Charleed Khaza. Dan beliau juga telah berhijrah dengan penampilan baru yang bertudung. Alhamdulillah. Semoga segalanya peroleh keberkatan. Amin.

Sumber: Rotikaya

1 comments:

  1. Fuh... PTPTN oh PTPTN... haha... smpai blog daku hit naek berganda2 minggu nehs... heran! tgk2 isu PTPTN rupenya... mg kita semua diberi kemudahan utk langsaikan hutang... mmg xdak menda yg free yg dunia nehs... n hutang tetap hutang! :D

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template