Monday, April 2, 2012

Ingin Lebih Baik Dalam Berkomunikasi

Satu benda yang sedang melanda diriku, adalah percakapan yang semakin kasar dan kurang sopan. EErrkkk... Terperasan gak, mulut aku nih mudah ajer menuturkan kata-kata tak baik untuk pendengaran dan rasa tak puas hati serta komen negative terhadap apa yang berlaku sekeliling. Terutama masa drive lah dengan masa tak puas hati dengan boss.  Haiishhh...petanda yang aku makin keras hati kan. Astagfirullahal'adzim.

Sangat jeles kalau dengar cara orang lain yang bercakap penuh hikmah, lemah lembut dan terus melekat kat hati. Sangat suka dengar cara komunikasi Prof Muhaya, Ustazah Bahiyah, Ustazah Hasni dan semua ustazah yang berhati mulia lah... Lembut je...dan kalau kita cakap berdepan dengan orang yang berlemah lembut ni, secara automatik, kita pun akan cakap dengan tone yang baik. See, betapa berkomunikasi dengan lemah lembut ni, sangat mempengaruhi kan. 


Ohh....kadang-kadang, sambil sembang dengan mak aku pun boleh terkeluar bahasa ganas....and tiba-tiba oopsss...malu kat mak....dah lah my lovely mother tu memang 24jam bahasa dia lemah lembut...haishhh...awat laa tak bole tiru cara mak sendiri...kagum ngan dia yang sangat berlemah lembut dan berhikmah memberi nasihat sampaikan orang buli pun dia boleh senyum je lagi....adeh!

Tak tahu kenapa, bila baca terjemahan surah Taha ayat 4 nih, terus rasa yang aku ni dah jauh tersasar. Dah tak lembut macam dulu. Kesian my hubby sebab isteri dia makin kasar dan dah kurang lemah lembut seperti masa dolu-dolu.....masa diri bagaikan ustazah. Hahaha..... Oh, aku nak ubah balik!


Tapi bukan bermakna di sini berkomunikasi secara lemah lembut tu adalah melunakkan suara seperti perempuan gedik plak. Tapi lebih kepada isi bahasa yang lebih bersopan, berisi dan menginsafkan, tiada perkara yang lagha.....nih isi tak banyak, tapi gelak jer lebih...melawak pun over...ohh tiidakk!

Prof Muhaya kata, kalau nak bercakap secara hikmah, kena didik diri untuk berada dalam environment yang berhikmah gak. Kalau bergaul 24 jam dengan kawan-kawan yang gelak besar, cakap kosong, kita pun sama lah jugak. Tapi kalau selalu dengar ceramah, dengar nasihat-nasihat ilmiah dari orang berhikmah, mulut sentiasa basah dengan mengingati Allah, lemah lembut dalam beribadah especially solat, insyaAllah semua kelembutan dan kesopanan tu akan terjadi dengan sendiri.

Ohh....mari berubah ke arah yang lebih berhikmah dan di sukai ramai.
Lemah lembut itu antara sifat dalam Asmaul Husna.....mari amalkan!

3 comments:

  1. aku bkn takat ckp kasaq,isi pun ntah hapa2,pastu asik reaktif ja *sigh

    mari berubah kepada yang lebih baik!jommm!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. bgus2 ada kesedaran utk berubah tu dah tanda2 membawa diri menjadi lebih baik

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template