Saturday, December 31, 2011

Salam Tahun Baru Masihi 2012

Google nyer New Year Header



Tahun lepas, penutup kepada tahun 2010, kami diuji dengan ujian besar apabila suami terbakar. Kemudian terus berada di hospital untuk beberapa bulan. Masih segar di ingatan, pada malam tahun baru 2011, aku keseorangan di wad 4H, Prince Court Medical Center melihat bunga api di perkarangan KLCC. Keluarga mertua yang berada dia PNB Darby Park lagi lah dapat lihat bunga api dengan lebih clear dari depan taman KLCC. Suami pula...masih dibuai mimpi selepas ditidurkan sejak hari kemalangan. Hurmm....tapi tak ingat lah plak perasaan aku time tu...boleh ingat suasana jer. Baru setahun, dah banyak aku lupa....mungkin sebab dari awal aku macam rasa apa yang berlaku bagai mimpi....adeh. Tu pasal tak ada sekeping gambar pun aku ambil semasa suami terlantar tak sedarkan diri sebab aku tak nak ingat lagi mimpi ini selepas aku bangun ke dunia nyata.....boleh tak? Dan aku pun tak ingat bila aku boleh sedarkan diri akan hakikat yang aku tak bermimpi. Huhuhu...ada gak orang camni.

Sempena kedatangan tahun baru 2012, aku berdoa dan berharap agar kehidupan kami lebih membahagiakan dan kami dapat menjadi lebih baik. Sejujurnya, sepanjang tahun 2011, terlalu banyak dugaan yang kami lalui. Tahun ini juga, paling banyak perkara yang menguji kesabaran dan kabahagian hidup kami. Emosi ku juga paling hebat diuji. Tapi, kini, dah melangkau ke tahun baru. Walaupun perit, kami berjaya jua tempuhi untuk tempoh setahun ini.....dan sangat berharap agar tahun mendatang akan lebih membahagiakan.

Sungguh, aku tak berani untuk terlalu berharapkan sesuatu yang indah-indah. Kerana kalau terlalu berharap, bila lain yang dapat, aku pasti akan kecewa yang teramat. Biarlah masa dan takdir sahaja yang mencorakkan hari yang mendatang. Aku hanya mampu pasrah....bak kata Mila dalam Ombak Rindu, redha itu rela dan pasrah itu menyerah....berbezakan? Semasa menonton Ombak Rindu, hanya part ni yang aku mengalirkan air mata bila dengar skrip Mila tu.....dah ending pun...huhuhu.

Disebalik apa yang telah Allah takdirkan, pasti ada hikmah yang amat manis disebaliknya. Walaupun baru menginjak tahun ke-4 usia percintaan kami, tapi selepas diuji dengan pelbagai cubaan, ternyata cinta kami makin utuh. Semoga Allah redhai cinta kami. Di tahun mendatang, aku berharap agar dapat membaiki diri menjadi isteri yang lebih baik, ibu yang lebih baik dan anak yang lebih baik. Amin.

Friday, December 30, 2011

Komen Ending Cerita Tentang Dhia

Ahikss....nak cerita Tentang Dhia lagi....fanatik sungguh laaa. Benda yang aku suka dalam part ending ni adalah rambut palsu Nora Danish...comel! Hahaha.

Komen aku, ending dia tragik habis la. Orang-orang baik seperti bapak, mak dan Dhia sendiri habis mati. Orang jahat lak panjang umur. Logik per. Macam sama je ngan keadaan sebenar sebab orang baik-baik ni memang banyak mati awal as compared tu orang jahat-jahat.

Dhia mati sebab kanser macam boleh terima la, tapi Zikir pun mati sama-sama ngan Dhia tu kelakar. Tak pe lah, nak buat camner. Agaknyer dia sedih amat dan nyesal sangat ngan kesilapan dia sampai leh datang angin ahmar....muda lagi plak tu. Kesimpulan nya, mari lah kita sesama mengamalkan doa Nabi untuk elakkan angin ahmar.

Dan agak tak puas hati sebab tak ada part pembalasan untuk mami Zikir yang super jahat tu. Jahat-jahat pun, kulit muka dia tegang licin maa....suka tengok. Huhuhu. Ada member aku komen kat fesbuk, kalau nak tengok pembalasan untuk mami Zikir tu, sila tengok cerita sambungan dalam Tanah Kubur. Hihihihih....

Oklah, tu je nak tulis. Sukalah tengok cerita ni....enjoy! Tapi lesson learnt macam tak banyak jek....

Thursday, December 29, 2011

Tentang Dhia...Episode Akhir Sudah....


Alamak, tak sangka, belum puas lagi ngadap cerita ni....dengar-dengar dah nak sampai last episode. Adeh. Standard cerita memang macam tu ek....awal-awal macam slow, pastu peak....tiba-tiba treettt terus habis. 

Awal-awal dulu, aku tergerak hati nak tengok cerita ni sebab asyik terbaca twitter Nora Danish yang comel itu asyik promo pasal cerita ni. So, ternanti-nantilah tayangan nya kat tv.

Disebabkan aku suka tengok muka Nora Danish yang cun tu, aku pun tekad nak tengok citer ni walaupun timing dia tak sesuai. Tapi tak per, aku sanggup tengok kat tonton atau youtube je. Adalah tak senonoh kot nak ngadap tv time maghrib memandangkan aku tinggal dengan orang tua....mak ngan abah mertua lak tu...ahikss. Kena lah beradab kann.....kalau kat umah sendiri, lain cerita. Hihihi...

So, petang ni semua orang tak sabar nak hadap episod last, tapi aku kena tunggu tengah malam sket...sebab tonton lambat sket nak upload....hehehe....sanggup kau. Ok, jangan lupa temu janji Tentang Dhia Episod Akhir malam ini ya......huhuhu....

Aku paling tak sabar nak tengok apa lah balasan pada si emak mertua yang sangat lah tak berperikemanusiaan dan tak ingat nak mati tu....

Umur Sesuai Untuk Hamil Lagi.

Just read from Parenting website.....for my own references and also the rest :)

Google Image

Age 20's
Tahap umur paling best untuk mengandung. Menurut purata, tahap kesuburan paling maksima adalah ketika umur mencecah 24 tahun (erkk...aku dah lepas). Antara kebaikan  jika kita memilih untuk mengadung pada umur range 20an adalah kurang risiko untuk abnormality pada telur. Maknanya telur-telur yang terhasil pada usia muda adalah telur yang berkualiti. Kalau tak caya, boleh try telur ayam dara dengan telur ibu ayam yang dah tua...mesti lain. Ahiks.. 

Di usia ini juga, kita akan kurang risiko terhadap komplikasi lain seperti penyakit darah tinggi dan diabetis sebab masa ni selalunya orang tak ada lagi cholesterol tinggi bagai. Badan pun masih tak over berisi lagi. Lemak tepu pun tak banyak lagi kan. Dan lagi, kita masih muda dan bertenaga untuk usung perut yang membesar. Selepas melahirkan, kita juga akan lebih cepat sembuh sebab sel-sel masih pesat bertumbuh. Tapi ada keburukan juga. Iaitu dari sudut emosi dan maturity atau kematangan, tika usia begini, kita masih dalam proses belajar untuk mengenali kehidupan. Agak sukar untuk mengawal dan mengekalkan emosi yang sentiasa positif. Dari sudut kewangan juga, di kala usia masih muda ini, masih belum stabil.

Google Image





Age 30's
Wahai kaum perempuan sekalian. Ketahuilah tika usia menjejak angka 30, tahap kesuburan seseorang wanita adalah kearah penurunan. Wanita berusia awal 30an dengan wanita selepas 35tahun mempunyai tahap kesuburan yang berbeza. See, betapa cepat nya frasa penurunan tahap kesuburan dalam sekitar 5 tahun sahaja. Peluang untuk mengandung di awal 30an juga lebih rendah berbanding di usia lewat 20an. Risiko terhadap birth defect juga meningkat. Peratusan untuk mengalami keguguran, ectopic pregnancy atau komplikasi lain juga meningkat. Di usia begini, kita lebih mudah diserang tekanan darah tinggi dan diabetis ketika hamil. Dan semua ini akan terus meningkat, seiring dengan peningkatan usia terutama selepas 35 tahun ke atas. Tapi, dari segi financially dan emotional plak, kita akan lebih stabil dan matang. Parenting skill pun dah tahap OK dan tenaga kita juga masih di tahap yang stabil.

Age 40's
Umur selepas 40an, peluang untuk mengandung sudah makin tipis. Most probably sebab tahap ketahanan dan kualiti telur yang dihasilkan adalah makin menurun. Menurut kajian, 24-54% peluang untuk mengalami keguguran jika hamil pada usia di antara 40-44 tahun. Risiko penyakit sampingan seperti tekanan darah tinggi dan diabetis pun berganda. Dan, selepas menjangkau usia 46 tahun dan ke atas, almost impossible untuk seseorang wanita itu hamil dengan telur sendiri. Patut lah kita tengok minah saleh yang pregnant di usia lanjut ni akan menggunakan telur atau benih dari orang lain(donor). Tapi dari segi emosi plak, kita akan lebih ke arah wiser parents. Financial, experience and relationship dengan partner pun dah stabil gitu. Tapi dari segi energy tu, tak pasti lah. Mesti lebih mudah untuk dapat sakit lutut dan pinggang nak ngusung perut besar. Adeh.

Google Image

Apa-apa pun, anak ni rezeki dari Allah. Kalau kita dah set target nak plan gini gitu, every 2-3 years nak beranak or selang setahun nak beranak, kalau Allah izin, dengan mudah jer ianya berlaku. Berdoalah yang terbaik untuk kita semua. Tiba-tiba lak post pasal ni sebab ramai sesangat yang bertanya bila nak ada 2nd baby...hurmm...Allah lebih mengetahui yang terbaik untuk hamba-Nya.


Wednesday, December 28, 2011

Jujurkan Hati Dalam Berkawan?

Di sekeliling kita, walaupun ada teman yang kita rasa rapat, tapi kita tetap tak boleh baca apa ada dalam hati mereka kan..... Entah ada tulisan Jawi, tulisan German, tulisan Siam atau sebagainya....

Kesimpulannya, kita kena berhati-hati. Eh, terus kesimpulan dah. Ahaha. Sebenarnya, kita memang tak boleh anggap semua orang yang baik dengan kita itu suka dan sayang dengan kita. Ramai jer orang sekarang yang berkawan sekadar berkawan untuk memudahkan diri sendiri. Ye lah, kalau tak bertegur sapa dengan kawan-kawan keliling, kang jadi kera sumbang plak. Kang ada jamuan kat section mana-mana, kita tak ada geng plak nak gi sama. Atau karang kalau ada firedrill, kita tak ada kawan plak nak ajak berlari bersama. So nak tak nak kena lah jugak berkawan. Walaupun belum tentu kita atau mereka suka dengan peribadi masing-masing. Alah, setakat nak berkawan dari jam 8am to 5.30pm kat ofis je, tak payah lah nak kesah sangat pasal peribadi orang tu. Asalkan dia tak kaco idup kita udah.

Aku pasti, memang ramai orang macam ni di sekeliling kita. Kadang-kadang kita rasa best je kawan ngan orang ni. Baik je dia layan kita, tapi belum tentu dia suka dan sayang kita as kawan yang baik. Kalau nak kenal kawan yang ada keliling kita boleh dibuat kawan baik, cuba test derang ni time kita susah. Waktu kita tengah susah dan memerlukan bantuan seorang kawan, barulah kita boleh tahu yang mana kawan baik dan yang mana sekadar kawan 8jam sehari, hari bekerja sahaja.

Walaupun aku masih baru dalam dunia kerjaya, ye lah belum pun seploh tahun bekerja, tapi so far aku rasa dah berbagai jenis kawan yang dah jumpa. Memang ramai spesis kawan 8jam sehari ni. Hehehe.... Dulu, masa belajar, mungkin kita ada ramai kawan baik yang boleh share everything dan selalu je berpositif dengan kita. Tapi sekarang, kita tak boleh terlalu percaya dengan orang sekeliling. Kadang-kadang, kita anggap orang tu baik dan tempat kita nak share cerita-cerita peribadi, tapi tanpa kita ketahui, dia pun suka lah nak share cerita kita sampai satu ofis. Adeh.

Ada jugak jenis yang dia suka bercerita pasal family dia, dan kita pun suka jer mendengar sebab kita positif je dengan dia. Layan je dia bersemangat cerita perkembangan anak-anak, barang baru yang dibeli kat rumah etc....tapi bila part kita nak bercerita, terus air muka dia berubah. Mulut terjuih-juih...dalam hati dok kata kita nak menunjuk lah tu....aishhhh.... Tu belum lagi jenis dengki. Tak boleh orang lebih dari dia, dia pun nak ada sama atau kena lebih dari orang lain. Adoi laaa....

Ada jugak yang aku jumpa style nak perli-perli dan jatuhkan air muka kita di khalayak ramai. Standardlah kan kalau kita pakai baju baru gi kerja, then kita tanya kawan seofis, cantik tak kombinasi tudung dengan baju ni.....atau kalau kita pakai kasut dan handbag baru sedondon, then orang tegur perasan kita pakai benda baru, kita pun mesti tersenyum-senyum kan....tapi ada jenis manusia yang time ni lah jugak nak bantai kita dengan ayat-ayat pedas. Yang kadang-kadang memalukan kita, di depan ramai orang....adeh laaa....Contoh kes; "Alaahh, pesen baju ko ni corak lama laa....aku dulu beli bagi mak aku je 3 tahun lepas", atau "Alah, kalau setakat BMW 2nd hand tu tak payah lah nak bitau orang, lain lah kalo ko beli brand new"..... Orang macam ni memang tak payah lah nak gi tanya pendapat dia, nak pakai baju apa nak gi dinner company ke haper....semua pendapat dia adalah penuh dengki dan tak ikhlas.

Aku sendiri pun bukan lah baik pun. Ada gak part bersangka buruk ngan orang sekeliling. Hahaha...bukan apa, aku memang selalu sangat dah terkena dari dulu. Bila baik sangat dengan orang, then bila orang tu sakit kan hati kita, dan tunjukkan tindakan yang sebenarnya dia tak kesah pun pasal hati kita, so aku akan rasa sangat kecewa. Dan sekarang, aku pun tak nak baik sangat dengan orang. Boleh tak macam tu? Tapi dah memang ini situasi semasa....apa boleh buat.

Dan sekarang, sejak husband aku buat sharing pasal kisah dia, ramai orang dah tahu siapa husband aku, ramai plak nak berbaik bertegur sapa sebab nak tahu cerita lanjut. Seyes aku malas nak layan dan malas nak berbaik dengan orang lain. Kalau orang nak kata aku sombong ke haper, ada aku kesah?! Arrgghh rimas nya dengan dunia penuh kepura-puraan ini...sob sob sob....

Friday, December 23, 2011

Lunch at Chakri Palace - KLCC

Semalam aku ngan chenta hati amik cuti untuk selesaikan beberapa perkara berkaitan family. Bila urusan dah selesai, kitaorang decide nak abihkan masa di KLCC. Kebetulan masa sampai KLCC adalah lunch hour. Kalau time gini, nak menempek kat food court memang tak arrr...Tak sanggup ku nak berebut tempat duduk yang belum tentu ada ke idak tu.

Memandangkan perut pun dah berlagu riang, kitaorang pun decide nak makan kat mana-mana yang ada seat dan tak kena tunggu lama sangat. Bila lalu restoran siam tengok ada lagi tempat. So kitaorang pun masuk lah ke Chakri Palace. Sebelum ni aku penah makan tom yam pelik kat sini. Tak ingat nama dia, tapi pelik laa. Tapi kali ni aku nak try benda lain plak.

Kitaorang pun order makanan yang simple sebab target nak makan setengah jam je. Ada misi lain plak lepas tu. Mujurlah tunggu pun tak lama. Aku order mihun tomyam (nama Thai dia tak ingat) dan my husband order Nasi Goreng Ikan Masin (pun tak ingat nama Thai dia).....

Penyambut tetamu di atas meja.

Carrot juice tanpa susu & ice tea

Tom Yam W/Sen Talay a.k.a mihun tom yam kot

K/Phad Kana a.k.a nasi goreng ikan masin kot sbb ada ikan masin...huhu


Rasa dia memang kena lah dengan tekak kitaorang. Sedap dan rasa ok lah dengan harga mereka. Tapi tak leh makan selalu sebab nanti kopak. Pastu size hidangan pun comel je size perut awek siam yang kiut miut tu. Elok lah kalo orang yang nak kawal jumlah intake pemakanan sebab dia tak banyak pun. Try lah yer...hihihihi.


Jumlah bil untuk 4 jenis pesanan ini adalah: RM70.20 (campur 10% service tax dan 6% cukai utk BikMama).

Thursday, December 22, 2011

Colorful Workspace~

Koleksi gambar

Koleksi magnet

Koleksi kad

Koleksi besi!

 Ceria tak? Rona-roni tak? 

Keliling meja kerja ku ada macam-macam daa....
Tak tahu naper aku suka sangat suasana ceria. Ye lah, kita kan duduk ngadap kerja dengan penuh fokus dari pagi sampai petang (paling koman 8jam sehari)....so ada baiknya kita hiaskan kawasan kerja kita itu dengan sebaiknya agar kita tidak merasa seperti di dalam penjara yang hanya mengadap dinding kosong 4 penjuru.

Sepatutnya kena ada pokok segar atau bunga segar gak untuk unsur hijau...baru fresh. Takpe, itu nanti kita cari. Tapi aku prefer pokok plastik sebab senang nak maintain. Dulu masa ofis Kertih, ada beberapa teman ku yang lagi ganas hias meja. Letak akuarium besar terus. Cantik dan kreatif. Pastu ramai plak meniru. Maka jadi lah section derang tu macam section kedai ikan....hahaha...hiperbola sungguh!

Actually barang hiasan kat meja aku ni mostly adalah hadiah pemberian orang. Banyak nya dari encik abang saya ler...dia nih memang jenis comel-comel suka bagi hadiah comel kat wife dia yang comel......errkkk...jgn muntah!

Mari bekerja dengan ceria dan tangkas!


Wednesday, December 21, 2011

Progress Rumah Yang Sedang Dibina

Semalam sempat plak melajak kan diri ke kawasan pembinaan bakal rumah kami.....sebelah pagar umah sekarang je pun...hahaha.


Enjoy the photos for the current progress....

Rumah pangsa jerk

Bila ler nak siap neh??

Kawasan masih suci dari skyscraper yang berserabut....i like!

Rumah contoh kot sebab dia sorang je cat lain....



Agaknya nak tunggu siap dengan nak dapat CF bagai, mau hujung tahun depan gak neh dapat pindah. Hurrmmm....kalo mengandung pun sempat beranak lagi.....hahaha.....

Update Penama EPF, Life Insurance, Wang Simpanan ETC

Tiba-tiba je rasa nak update semua benda yang berkait rapat dengan harta peninggalan selepas mati. Dah nak mati ke???

Itu soalan yang banyak aku terima bila sebut je pasal isu ni. Hurmm....sebab masih belum mati dan confirm akan mati lah kita kena buat cepat-cepat. Kalau lah kita tahu kita nak mati 13 tahun lagi, boleh lah kita nak tunggu 12 tahun lagi baru nak gi update. Tapi, sebab kita tak tahu bila kita nak matilah yang kena buat cepat-cepat. Sila insafi diri.

Aku terfikir semua benda ni dah lama. Nak-nak pulak lepas suami terchenta terjebak dengan insiden kebakaran yang hampir meragut nyawa. Pastu, kebetulan pulak aku ada gi talk pasal wasiat, hibah dan faraid ni, terus berkobar-kobar keinginan nak update status penama untuk semua akaun yang terlibat.

Rata-rata yang aku dengar dan jumpa, kalau si suami akan letak nama isteri, tapi si isteri amat sensitif nak letak nama si suami. Tapi ada gak ler kes suami risau kalau isteri jadi janda kaya, so tak nak letak nama isteri. Isk isk...sampai dah lepas mati masuk kubur pun manusia masih tamak dan fikirkan duniawi. 

Terpulang lah pada individu pasal nama siapa dia nak letak. Kalau dia nak bagi terus ikut portion, sila lah buat hibah agar tidak terus ke faraid. Tapi kalau nak faraid kan je semua, sila lah lantik penama yang amanah dan jujur sebab si penama hanyalah pemegang amanah untuk keluarkan duit si mati, then sepatutnya si penama kena usahakan untuk lunaskan hutang si mati, then baki nyer kena plak bahagi ikut faraid. Si penama or trustee tu kenalah yang boleh buat kerja sebab, kalau letak nama anak umur 3 tahun sebagai pemegang amanah, kena lah tunggu dia umur 18 tahun baru leh dia uruskan duit tu. Habis, yang tinggal nak makan apa sementara si kecik tu nak membesar....huhuhu.

Kalau boleh penama tu, letak lah lebih dari sorang. Bukan apa, kalau letak nama suami je, udah lah kita ni selalu gi mana bersama, kalau eksiden mati dua-dua orang kan naya. Ahli dan penama sekali mati serentak. Isk isk isk.....

Hanya sekadar perkongsian...cecepat lah bertindak yer :)

Tuesday, December 20, 2011

Beg Harrods

Kat opis aku ni ada satu peel orang. Iaitu ramai yang obses dengan barangan berjenama dan mahal. Memang brand-brand gah ni sokmo je jadi topik perbincangan akak-akak dan abang-abang di sini. Aku pun tak tahu lah naper begini culture nya.....adeh.

Dulu masa awal-awal masuk keja, aku mencari-cari beg kecil untuk letak telekung sembahyang. Nak tinggal kat surau. Masa tu aku kan tak ada kawan, lebih banyak masa sendiri, so aku banyak jalan-jalan kat Suria. Masa jalan-jalan tu terserempak Harrods buat sale jual beg macam-macam size. Ala-ala paper bag tapi material plastik. Aku pun beli satu sebab harga dia macam ok jek. Tak der lah beratus. Kualiti pun kita boleh tahan lama lah untuk kegunaan lasak. So, kiranya dah lama laa citer ni. Dah dekat setahun aku pakai beg tu hari-hari isi telekung ulang ke surau. Oh, aku tak jadi tinggal kat surau sebab kawan aku kata, nanti ada orang nak curi beg tu sebab Harrods~~ Erkk?? Naper dengan Harrods?

Pastu, hari lain. Akak sorang ni tanya, aku beli beg tu kat mana? Berapa harga? Sambil dia kusyuk nau dok belek beg tu. Bila aku cakap beli kat sini lah, harga pun sekian-sekian dia macam tak percaya. Aku pun heran. Bila tanya naper, dia kata masa dia tengok kat US mahal beratus-ratus. Kalo kat US dah mahal, dia memang tak hingin nak usha kat Harrods Malaysia. Kompem lagi mahal. 

Pastu last week, masa pas solat, sorang bos ni buat terkejut....wah, Harrods! Berapa ko beli ni? Kat mana? Bla bla...pun dia macam terkejut bila aku bitau harga dan tempat. Pastu dia pun kata, dia ada gak beli masa kat US. Lagi besar dari beg aku. Ok, tak kesah pun. Tapi dia nyer ada tulisan Harrods besar-besar. Aku nyer tulisan kecik je. Tak best. Orang tak tahu yang beg ko Harrods..... ERkkk....dengan jujurnya aku pun kata yang aku saja beli yang ini sebab tulisan dia kecik sebab segan nak bawa.....pastu air muka bos tu dah berubah. Seyes aku tak berniat nak cantas dia ke haper...tapi aku memang jujur beli design tu sebab tulisan dia kecik je. Malu nak bawa...agaknya dia ingat aku cantas dia sebab dia pulak nak orang nampak yang dia bawa beg Harrods....apa-apa je lah cik puan....

Seyes, sebelum aku beli beg tu, aku tak tahu pun Harrods tu jenama terkenal. Aku pun tak pernah dengar. Rupa-rupanya Dodi Al-Fayed punya bapak yang punya. Patut lah orang banyak tanya. Hahaha...aku beli pun sebab sale dan harga tak sampai RM50 pun.....tapi itulah tahap obses nya orang kat sini dengan barangan berjenama.....adeh. 


 
Size muat kertas A4

Nih aku zoom sket tulisan yang kecik tu...hehehe

Monday, December 19, 2011

Visit to Tropicana City Mall

Source: http://www.flickr.com/photos/ricepuppy/



Hari Ahad lepas, iaitu semalam....my sayang ajak gi kenduri kahwin member sekolah dia dulu. Aku pun apa lagi, suka bebenor gi makan kenduri kahwin ni. Suka nak tengok deko pelamin dan baju pengantin...hihihi...shantek shantek. Kenduri adalah berlaku di Dewan Bandaraya Shah Alam Seksyen 19. Tak ada pulak gambar yang di amek sebab kitaorang memang jenis pemalu nak bergambar dengan orang. Hahahaha.

Kebetulan masa sampai tu, pengantin pun baru je naik pelamin untuk acara merenjis. Lepas makan, kami kena lah menunggu sampai pasangan mempelai dapat their own time untuk jumpa guest. Kami menunggu dari acara merenjis, makan beradab, potong kek, family photo session....then baru my sayang sempat naik pelamin untuk jumpa pengantin. Lama wooo...tapi mujur dia nyer food sangat sedap, so aku enjoy makan je sambil menunggu. Kalau kata lama sikit lagi menunggu, for sure aku akan makan untuk round ke2. Huhuhu.

Lepas selesai di majlis kenduri, kami pun teruskan sesi menghabiskan masa hujung minggu. My sayang ajak singgah kat satu mall yang kitaorang tak pernah singgah lagi. Katanya, alang-alang dah datang belah sini, pusing lah tengok tempat orang kan. Dia decice nak gi Tropicana City Mall. Tengok website dia macam best. Lokasi kat area PJ kalau tak salah. Tepi Sprint Highway. Aku suka je kalau nak gi shopping mall ni. Dah lah aku dah rasa nak gi toilet yang amat sebab dari tadi kat tempat kenduri aku asik minum je kerjanya. 

Bila dah sampai, berkobar-kobar kami masuk. Tempat pertama of course nak cari ladies room. Punyalah mencari sampai aku terlanggar dinding kaca sebab sambil kaki melangkah mencari toilet, mata lak kusyuk dok usha gelang Pandora yang dipamer kat dalam dinding kaca. Sakit dan malu woo bila terlanggar dinding kaca...tapi aku buat dunno je nak cover malu kan. Hik hik hik.... Then bila masuk toilet, aku tengok kat dalam tu semua Chinese je. Ramai pulak tu. So kena beratur. Bila sampai turn aku, masuk je toilet, tengok tak ada kepala paip. Jenis lap-lap dengan tisu je. Adoi laa....panas lah jugak hatiku sebab aku dah lama kot menahan. Terus keluar dan ajak my sayang balik. Hilang terus mood nak shopping.

My sayang macam blur-blur what happened....then bila aku citer kat dia, dia pun ok nak balik. On the way balik, singgah lepaskan hajat kat R&R je. Kalau boleh dah tak nak jejak lagi shopping mall tu sebab aku rasa seperti satu penghinaan besar kalau mall kat Malaysia buat kerja macam tu. Nampak sangat dia nyer intention not for Malay guest. Patut lah golongan cinok je ramai kat situ. Kalau kat oversea aku tak kisah lah sebab dah memang culture derang macam tu. Tapi, kalau negara Tanah Melayu ni ada mall macam tu, memang jahat laa. Belum sampai tahap darurat tak jumpa air untuk beristinjak pakai tisu kot kalau kat Malaysia ni. Lagi satu, kalau mall yang memang mostly tokey cinok nyer owner, memang lah akan design surau (yang sepatutnya tempat suci untuk mengadap Allah) tu kat area yang macam tak suci. Kat toilet lah, kat parking lot lah....haishhh....macam agama Islam itu tertindas lak di negara Islam.

Grr Grr Grr..... Tu belum gi food court dia lagi, ntah-ntah nak cari tempat makan yang diyakini halalan toyyiban pun payah, wallahu'alam. Kalau setakat tulis besar-besar 'pork-free' tu tak semestinya halal yer. Semoga kita lebih berhati-hati.

Sedihnya Hati Seorang Ibu

Pagi tadi, semasa menghantar Alyaa ke taska, sepertia biasa dia akan menangis. Style menangis dia psiko sket sebab dia akan diam je, tiba-tiba air mata mengalir. Pastu amik hujung baju untuk lap air mata. Sayu wooo tengok. Heran gak lah naper dia asik macam ni je bila nak gi taska.

Sampai kat taska, tanya cikgu yang datang amik dia kat pintu pagar. Alyaa nangis lama tak? Sekali cikgu tu cerita lah yang Alyaa akan nangis sampai petang. Seyes aku nak tercabut jantung. Dia kata Alyaa tak bercakap, diam je duduk sorang-sorang, pastu asik mengelap air mata, sampai ke petang. Hari-hari macam tu. Tak berkawan dengan budak lain.

Waahhh...aku terkejut! Ini sungguh serius. Then, aku terdiam. Pastu cakap ok je lah. Pastu terus babai dan masuk kereta. Dalam kereta, seyes aku tak leh imagine apa laa perasaan Alyaa. Sedih nya. Sepanjang jalan aku nangis sampai lah kat ofis. Mujur mata tak bengkak, kang orang kata pompuan ni gaduh ngan laki ke haper....

Apa aku nak buat ekk??? Petang ni or pagi esok, aku nak jumpa cikgu besar dia lah. Nak tanya detail apa aktiviti anak aku sepanjang hari. Agaknya kelas dia ramai sangat kot, so cikgu tak leh nak beri perhatian kat dia. Mentang-mentang budak tu diam tak nangis kuat-kuat, dia biar je budak tu kat ceruk sorang-sorang kot. Kalau perlu tukar sekolah, aku kena cari yang baru. 

Tapi kebanyakan sekolah taska yang canggeh kat area rumah aku tu start kol 8.30pagi. Ada yang half day je. Susah gak tu. Adeh laa... Aku kena bincang dengan cikgu taska dulu ni. Macam mana nak tolong anak aku. Dan boleh lah kot minta tolong cikgu lebih involve kan anak aku dengan kawan-kawan yang lain. Patut lah bila balik taska je, dia akan mengada semacam. Nampak sangat dia nak kan perhatian. Oh little darling, mama sedey laa bila anak mama sedey hari-hari nangis memendam rasa gini.... :(

Anak orang lain macam mana boleh pergi taska dengan happy-happy je ekk???

Wednesday, December 14, 2011

Himalaya Shampoo Yang Best

Walaupun bertudung, rambut tetap kita kena jaga sebaiknya. Tak mo kasik berbau, tak mo nampak serabai, tak mo ada kelemumur, tak mo ada kutu, dan kalau boleh tak mo ada uban. Hik hik hik.

Memang rutin aku akan menggunakan anti-dandruff shampoo selang seli dengan shampoo biasa untuk jaga kulit kepala daripada kelemumur. Kepala kita kan selalu bertutup je, pastu aku plak memang sokmo apply conditioner masa basuh dan selepas basuh, so memang tendency nak jadi kelemumur sangat mudah. So, sebagai langkah pencegahan dan pengawalan, disarankan agar anda menggunakan shampoo anti-kelemumur atau anti-ketombe (dialek seberang) ini berselang seli dengan shampoo biasa.

Yang paling latest, aku guna Anti-Dandruff Shampoo from Himalaya. Sila rujuk gambar ye.


Ni bukan iklan berbayar ye. Tapi aku saja nak share benda best yang aku sendiri pakai. Seyes shampoo ni best. Bau dia pun aku suka. Yang paling penting, dia tidak mengeringkan rambut selepas menggunakannya. Sesuai untuk mereka yang berambut normal hingga kering. Dan rambut akan menjadi mudah diurus/disikat walaupun tak pakai conditioner. Huhuhu.....

Dan aku juga berhasrat lepas habis shampoo biasa yang aku pakai sekarang ni, aku nak pulak try dari rangkaian Himalaya jugak....
Protien Shampoo with Extra Moisturizing

Conditioner

Sekarang aku guna Dove...best jugak. Tapi dah lama pakai, so rasa nak bertukar angin pulak. Hik hik hik. 
Untuk mendapatkan rambut yang cantik, penggunaan conditioner adalah wajib. Letak je banyak-banyak tapi make sure tak kena pada kulit kepala. Nanti akan jadi punca kelemumur pulak. Letak kat hujung-hujung rambut je. Pastu bilas bersih-bersih. 

Aku ni jenis malas nak cuci rambut kerap. Seminggu dalam 3x je cuci rambut. Sekali dengan anti-dandruff dan 2x dengan shampoo biasa. Seeloknya orang kata, kena cuci rambut selang sehari. Pastu, aku jugak tidak rajin sikat rambut terutama selepas mandi. Kirai-kirai je dan keringkan pun kalau boleh secara natural. Guna tower je. InsyaAllah rambut akan kuat dan kurang masalah rambut gugur. 

Aku juga terima petua untuk melebatkan rambut, sikat rambut ulang-ulang sebelum tidur. Kalau boleh gunakan sikat yang kasar dan tekan kuat sket pada kulit kepala. Untuk melancarkan peredaran darah di bahagian kepala katanya. Sebenarnya macam-macam lagi petua orang untuk cantikkan rambut. Tapi aku hanya sekadar amalkan yang senang dan simple2 je.Huuu....rambutkan mahkota wanita. Pulak tu kalau nak pikat hati suami, kena lah make sure the whole body dari rambut ke hujung kaki wangi jeekk....heeee.

Tuesday, December 13, 2011

3 Tahun Menyulam Cinta….






Alhamdulillah, hingga ke tahun ke 3 genap, kami masih dipinjamkan kesempatan untuk terus mengayam cinta mengulit rindu antara aku dan suami. Tahun lepas, bertepatan pada tarikh yang sama, ketika genap 2 tahun kami bernikah, cinta kami diuji. Cinta kami hampir menemui penamat di dunia ini. Tapi, Allah masih memanjangkan tempoh itu. Tak tahu sampai bila. Tapi, selagi ada peluang, akan kami pergunakan sebaiknya. InsyaAllah.

Sepanjang tempoh 3 tahun ini lah, aku mengenal cinta dan nikmat berkasih sayang antara Adam dan Hawa. Perkenalan yang bermula secara singkat, terus membawa kepada persetujuan keluarga dan seterusnya kapada ijab dan kabul yang menghalalkan hubungan untuk kami berpegangan tangan, ber-sayang-abang-laling, berdating berdua, bergurau mesra, melirik manja, bersuap-suapan dan apa saja corak jalinan kebahagiaan yang dihalalkan antara Adam dan Hawa yang bergelar suami isteri.

Aku bersyukur kerana, dialah insan pertama yang berani ku sematkan di hati sebagai lelaki yang aku cintai. Aku bersyukur kerana tempoh perkenalan aku dengan dia dipermudahkan sehingga kami ke jinjang pelamin. Aku bersyukur kerana keluarga kami saling menerima antara kami. Aku bersyukur kerana buah cinta kami lahir disaat cinta kami sedang mekar berputik. Dan aku amat berharap agar dia lah juga insan terakhir untuk aku cintai sepenuh hati. 

Terima kasih cinta hatiku di atas segalanya. Kau membuatkan aku seumpama permaisuri di persemayam yang indah. Tapi sayang ku,jangan biarkan aku terus hanyut dan alpa dalam ulikan duniawi. Aku amat berharap agar kau tidak lupa untuk menegur dan memperbetulkan keterlanjuranku. Isterimu ini hanya lah sekadar insan lemah yang penuh dengan kekhilafan. Didik dan pandu lah daku ke arah jalan yang diredhai Allah. Marilah kita sama-sama terus mengayam utaian cinta untuk terus utuh membawa ke syurga…….

Sayang, bahagia yang abadi adalah apabila aku mampu menyambut kepulangan mu di muka pintu dan menyahut salam mu di rumah kita, di jannah nanti :)

Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke-3 sayangku…..

Yang benar,

Isterimu :)

Monday, December 12, 2011

Cara Panggilan Pada Orang Lain

Aku yakin semua orang akan suka kalau orang lain menghormati diri kita kan. Kalau orang greet kita dengan perkataan yang manis-manis, for sure kita senang hati je nak bekerja dengan orang yang sebegitu kan…..sebab nya, orang kita mostly suka dihormati, tapi kalau nak hormati orang lain tu, kena cek balik statistic lah kot. Hehehe…
Cuba korang hayati dialog ini:

Tuan A.Aziz:    Hai Marissa Najwa. Apa khabar? Marissa Najwa busy ke? Boleh ke saya nak amik masa Marissa Najwa sket untuk kita bincang kan pasal projek tanaman kacang kita?
Marissa Najwa:    Oh hai, saya sihat je. Boleh je nak discuss….
Tuan A.Aziz:     Begini Marissa Najwa. Saya nak minta tolong Marissa Najwa tengokkan keseluruhan budget untuk projek kita itu. Marissa Najwa boleh ke? Atau Marissa Najwa perlukan bantuan dari saya atau orang lain? Saya bukan apa, risau kalau Marissa Najwa terlalu banyak kerja lain untuk focus pada projek saya dengan Marissa Najwa ni.
Marissa Najwa:       Oh, tak ada masalah. I’m working on it. Saya akan cuba siapkan segera. Besok mungkin.
Tuan A.Aziz:     Good. Marissa Najwa, bagaimana kalau saya nak tambah scope untuk projek kita tu. Saya nak tambah lagi jenis kacang yang nak ditanam. Saya nak Marissa Najwa tambahkan lagi dalam budget kita. Marissa Najwa boleh buat tak? Saya nak tambah jenis kacang parang dengan kacang botol. Marissa Najwa tahu tak jenis kacang-kacang tu? Macam mana Marissa Najwa? Ok tak Marissa Najwa, ke saya dah membebankan Marissa Najwa?
Marissa Najwa:       Boleh, boleh. Tak ada hal.
Tuan A.Aziz:      Saya memang suka bekerja dengan Marissa Najwa. Cepat dan cekap. Terima kasih yer Marissa Najwa. Ada apa-apa yang Marissa Najwa tak faham ke pasal projek ni? Atau apa-apa persoalan yang Marissa Najwa nak tanya? Marissa Najwa boleh tanya terus pada saya ok. Saya insyaAllah ok je nak menolong Marissa Najwa. Kita kan satu team, betol tak Marissa Najwa.
Marissa Najwa:     So far, tak ada apa-apa lagi tuan. Terima kasih.


Apa yang korang rasa tak kena dalam dialog kat atas ni? Oh ya, nama-nama dalam dialog di atas hanya lah sekadar nama samaran yer. Hehe. Sebenarnya Tuan Aaron Aziz ni memang sangat bagus dalam percakapan skema beliau. Tapi, bila terlalu banyak menyebut nama penuh orang yang sedang bercakap dengan beliau, membuatkan aku rasa pelik. Orang macam ni dah nampak macam dok memuja nama si aweks lah plak. Haisshh…seyes naik rimas eden kalau orang seperti Tuan Aaron Aziz ni bercakap. Kejap-kejap asik disebut nya nama penuh kita….hohohohoh….sabar je lah ngan karenah manusia ni.

Saturday, December 10, 2011

Orang Gi Bercuti, Kitaorang Pun Nak Gak....

Alkisahnya, telah berlaku beberapa minggu yang lepas. Masa tu cuti Awal Muharam. Kitaorang tak ada plan pun nak habiskan cuti ke mana-mana. Tapi entah mengapa, secara tiba-tiba sahaja datang keinginan nak gi cuti-cuti Malaysia, nak tidur kat hotel. 

Idea datang pada hari Jumaat, dan plan nak gi cuti-cuti pada hari Sabtu. Dah lah cuti sekolah plus cuti Awal Muharam, kitaorang memang tak target dapat hotel best ler. Aku macam suggest kat husband nak book hotel around KL yang agak ok sket utk rehat-rehat dan bagi anak main pool je, tapi of course lah kena gelak ngan dia. Dah duduk KL, nak gi cari hotel kat KL jugak lah kan. Hahaha.

Pastu dia pun plan nak gi jauh sket, ke Melaka. Aku pun tak pernah lagi jejak kaki ke bandar Melaka walaupun selalu ikut husband balik kampung dia di Brisu, Melaka. Aku follow je lah bila dia kata nak gi Melaka. Maka gigihlah beliau mencari hotel-hotel yang available untuk last minute booking. Memang hampir putus asa dah. Husband siap cakap, walau apa pun, dia nak gak bawa kitaorang gi tidur hotel. MyHome hotel yang kat belakang rumah pun dia sanggup asalkan tidur hotel. Gila sangap.

Cari punya cari, akhirnya dia dapat. Sebuah hotel baru. Hotel Marvelux. Rate pun ok. So, kitaorang pun bergerak ke Melaka tengah hari Sabtu. Target leh sampai petang lah. Sekali hamik kau, ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Jalan kat highway clear, tapi bila sampai kat Bandar Melaka tu, jem tak hengat. Kitaorang sampai hotel tu dah malam. Perut lapar, tapi kitaorang decide nak gi check in dulu sebab takut bilik yang di book kena jual kat orang lain sebab hari dah malam. Check in kan sepatutnya pukul 3pm. 

Bila dah sampai hotel, memang lah teramat baru. Apa pun tak ada kat area sekeliling tu. Sekadar rumah kedai yang di convert menjadi hotel. Mujur hotel tu selesa dan cantik sebab masih baru. Lepas check in, kitaorang gerak menghala ke town semula. Tapi, sekali lagi kami terperangkap dalam jem teruk. Bila dah sampai shopping mall kat Dataran Pahlawan, kedai pun dah nak tutup. Dengan lapar dan letih, aku rasa hangin semacam jek. End up kami tapau muffin, kek dan kopi kat Starbuck je....tu pun dia dah tak nak panas kan makanan sebab dia dah nak tutup sangat-sangat dah. 

Time nak balik, sekali lagi kami terperangkap dalam jem teruk. Huwaaaa....kesian laki ku asik dengar bini dia ni membebel. Padahal niat murni beliau nak happy kan aku, tapi lain plak jadinya. Lapar weh. Then, bila dah tengah malam, sampai je kat bilik, terus melantak apa yang ada. Alhamdulillah dapat tidur dalam keadaan kekenyangan. 

Besoknya, selepas bersarapan yagn disediakan oleh hotel, kami pun decide nak balik KL terus. Reason.....sebab dah serik wooo ngan jem di bandar Melaka.....tak mo pi dah bole?? Hehehe. Lagipun kami memang target nak sampai rumah awal sebab nak buat spring cleaning......sebab parents in law nak balik dari menunaikan haji malam tu.....adeh.

Maka selesailah percutian kami 3 beranak. Hahahaha......janji happy bersama kan :)


***Tak dapet nak upload sebarang gambar sebab gambar yang aku semangat snap kat hotel tu ntah naper tak ada dalam memory card camera ku...apakah???

Thursday, December 8, 2011

Aku Pun Dah Tengok Ombak Rindu!





Hahaha….tak sangka, aku terpengaruh gak nak gi menonton cerita ini di panggung. Selalunya aku boleh je tunggu download version atau beli CD jek, tapi kali ni, hari ke2 tayangan je aku dah selamat menonton. Credit to my office mates yang sangat bersemangat. Hehehe.

Aku pergi dengan officemates je. Dan ni adalah movie ke-3 yang aku penah tengok kat wayang. Sekali pun tak pernah gi tengok wayang ngan husband lagi. Hehe…dia takut mak dia marah kalau gi tengok wayang.
Aku pernah baca novel ni masa kat sekolah menengah dulu. Sumpah dah tak ingat langsung perjalanan cerita ni. Baca synopsis pun aku tak boleh recall jalan cerita dia. Hahaha…aku memang jenis tak ingat apa cerita novel yang aku baca. Baru sebulan lepas baca pun aku boleh tak ingat dah dan aku pernah terbeli novel yang sama 2x. Semuanya gara-gara aku memang tak set dalam minda nak simpan dalam memori kot cerita-cerita selingan tu. Keh keh keh. 

So, lepas dah tengok cerita tu sampai habis, baru lah aku macam ingat-ingat lupa jalan cerita dia. Dan aku rasa macam jalan cerita kat novel lagi best dan dramatic. So, target dalam kepala nak beli lah novel ni.  Aku rasa kalau baca novel akan lagi puas hati kot. 

Tapi, movie tu best lah gak. Ada gak part yang menyentuh hati tapi aku tidak lah pula sampai mengalirkan air mata. Agaknya sebab aku dah set dalam kepala yang ini hanya lah movie di pentasan wayang je…bukan real story dan tak ada kena mengena ngan kisah aku atau orang yang aku kenal. Senang cerita, bukan cerita sebenar pun. Ekekekeke….. 

Tahniah to penulis cerita ni, Fauziah Ashaari….
 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template