Tuesday, November 29, 2011

Husband Nak Buat Botox!

Hari ni aku cuti sebab nak temankan husband kat hospital. Hari ni dia dijadualkan untuk buat procedure yang kena inject kat seluruh muka. Doktor buat lawak katanya ala-ala botox. Tapi sebenarnya idaklah botox yer teman-teman.

My husband kena buat steroid injection dekat semua scar di muka dan leher. Procedure yang menyakitkan. Doktor cakap dia akan ditidurkan sepanjang procedure itu dijalankan.

Awal-awal lagi kitaorang dah sampai kat hospital. Then terus register kat Day Care Unit. Kebetulan hari ni gak mak ngan abah sampai balik dari Tanah Suci Mekah. Tapi kami tak gi jemput di airport sebab abang nak kejar masa nak gi spital.
Mujur ada kawan abah leh tolong ambilkan kat airport pagi ni jugak.

Bila dah sampai, dan dah register semua, my husband diarahkan bersalin pakaian untuk masuk Operation Theatre. Habis semua kena bukak siap dengan cap bagai. Husband aku plak dah start cuak dari semalam. Heart beat pun laju. Hahahaha.

Sekali bila nurse tanya bila last makan, selamber je cakap kol 7 pagi tadi. Siap bitau makan roti dan coklat. Terbeliak mata nurse tu. Dia terkejut sebab sepatutnya my husband kena puasa untuk proses tak sedarkan diri tu. Sumpah kitaorang tak tahu menahu dan tak diberitahu up front.

Nak tak nak procedure tu kena lah postpone. Nurse kat Day Care Unit tu siap bebel-bebel kat nurse dari klinik doktor yang merawat husband ku sebab tak brief apa-apa pada kitaorang. Tapi kitaorang memang dah paham sangat yang doktor dan nurse-nurse muda di klinik beliau tu memang payah nak fokus buat kerja. Agaknya sebab ramai sgt patient kot. Kalau appointment dengan dia memang wajib kena tunggu sejam lebih baru dapat jumpa dia. Sabar je laa.

So my husband pun bertukar balik segala pakaian dia. Then kitaorang gi makan sementara tunggu doktor sengal tu. Siap kena gelak dengan nurse-nurse kat unit tu. Hahahaha.

Adalah hikmah nyer tu. Lepas ni kalau dah dapat date baru untuk procedure ni, my husband dah decide nak suh doktor buat terus segala macam operation kat muka beliau. Mulut dengan telinga nak kena toreh lagi. Banyak keja lagi tuuu.... Tapi tetap tak boleh gak dapat muka seperti asal. Tapi ok lah kan daripada masa teruk dulu seperti gambar dalam previous entry kan. Syukur.




Dan lagi posing sengal sebelum meninggalkan unit ni.




Mujur lesung pipit yang terbakar ada balik. Cumil. Ahahahaha.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, November 28, 2011

Terkejut Bila Baca Artikel Ni.......

Peringatan: Entry ini mengandungi paparan yang boleh mengganggu sensitiviti sesetengah individu. Kalau nak tengok gak, then apa jadi, sendiri tanggung k...huhuhu.

Apa anda rasa, jika suatu hari sedang anda melayari internet, tiba-tiba terjumpa artikel sebegini....


The Largest Enterprise Hospital in Malaysia Brought in MEBT/MEBO and Made a success
Author:Admin
Source:mebo
Add Time:
2011-5-9 8:20:41
Hits:315


Prince Court Medical Centre (http://www.princecourt.com) is private healthcare facility located in the heart of Kuala Lumpur, Malaysia, offering comprehensive medical care to the highest international standards. This hospital affiliated with Petronas is the biggest and best enterprise healthcare facility with more than 300 beds and various kinds of advanced medical devices. It has more than 20 departments and specialities, including cardiology, general surgery, internal medicine, obstetrics and gynaecology, plastic reconstructive and burn unit et al. And burn units is the best burn units in Malaysia with 8 burn wards (four of them are laminar purification wards), air fluidized therapy bed, volumetric diffusion ventilation (VDR) and point of use medical water filtration. 
Prof. Chen Yongchong (Clinical director of CBAIM, Chinese Burn Association of the integration of Traditional and Western Medicine) was invited by Dr. Cyril D. Toma (Chairman of Prince Court Medical Center) to give lecture about MEBT/MEBO (the world-leading burn technique invented and founded by Prof. Xu Rongxiang) in December, 2009 in order to enhance the construction of burn units and the introduction of MEBT/MEBO at proper time.    

In Nov 2010, the burn units of PCMC admitted a deep burn patient with severe inhalant injury (22% TBSA, deep II-degree to superficial III-degree). This 29-year-old patient is an engineer. He got the injury at work. And the affected areas mainly located on face, head and both upper extremities that extremely influenced the patient’s function and appearance. In order to better restore the patient’s function and appearance, the hospital determined to use MEBT/MEBO in the treatment of this patient. Meanwhile, Dr. Yap Lok Huei (Director of Burn units) immediately made the contraction with Prof. Chen Yongchong in order to treat the patient much more securely. Prof. Chen made the consultation via telephone and e-mails and directed the treatment. Then the medical care providers in burn units applied MEBT/MEBO in the entire course of treatment. After 33 days standard application of MEBT/MEBO, all wounds without skin-grafting were realized the in situ regenerative healing. The following is the figures at the early stage of treatment and 3 months after healing in follow-up. 

  
  
  

Patient, patient’s families and health care providers were greatly satisfactory with the amazing therapeutic effect acquired by MEBT/MEBO. The successful rescue of this severely burn patients steadily confirmed the hospital’s confidence to apply MEBT/MEBO in the treatment of severe burn patient that established certain foundation for the comprehensive application of MEBT/MEBO in Prince Court Medical Center. Currently, the patient’s previous III degree burn site is now receiving the anti-scaring prevention and control (the regulating therapy of appropriate ratio of tissue cells: epithelial cells, fibroblasts and etc) to strive for the realization of skin physiologically regenerative restoration. We expect that the patient will get the full recovery under the help of regenerative medicine. 
Dan bila dah habis membaca, anda dapati orang di dalam artikel itu adalah diri anda atau orang yang anda sayang......adess.....

Thanks Allah for your Mercy....


Sunday, November 20, 2011

Yeay, dah dapat barang idaman.

Actually aku ada banyak wish list dan kali ini telah tertunai satu barang yang aku idamkan. Iaitu seterika atau iron.

Hahaha....macam lah sengal gila barang idaman aku kan. Seterika jek. Sebelum ni aku jarang gosok baju, iaitu semenjak pindah KL lah. Kadang-kadang je gosok tu pun kalau encik husband request gosokkan baju dia. Most of the tine, aku memang sub je ke kedai dobi untuk kerja menggosok. Malas gila kan. Tapi seyes senang kerja dan aku tak payah stress pikir bila nak gosok baju. Kebetulan iron yang sedia ada tu jenis yg biasa dan ringan. Memang penat aku nak siap gosok licin-licin terutama baju jenis material cotton pure yang memang kena gosok masa tgh lembap. Ada gak iron mak mertua aku, tapi seyes canggih amat sampaikan aku takut nak guna. Kang rosak, jenuh nak ganti.

So, kali ni aku dah beli satu iron best. Taddaa...



Seksikan bentuk dia...hahaha iron pun seksi.



Ada banyak function. Best.



Boley turbo steam....


Apa yang best, dia ada banyak function. Ada steam dan turbo steam yang boleh guna cara vertical macam spray je kat baju yang tergantung. Hehehe.

Semangat aku nak rajinkan diri menggosok baju pasni. Kebetulan duit claim baru masuk, memang kena masa dan tempatnya. Harga dia RM249.




Ni plak iron mak mertuaku yang lagi super canggey...harga pun double aku nyer....isk isk takut nak guna.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Aku Cleaner Toilet?

Semalam aku dan husband jalan-jalan Pavilion. Kami jarang pergi sana sebab rasanya macam tempat tu hebat sangat untuk kitaorang yang biasa-biasa ni. Ini adalah kali ke-2 menjejak kaki ke sana selepas kali pertama dahulu yang sekadar nak tahu macam mana rupa Pavilion.

This time, kami cadang nak spend masa lama sket untuk cuci-cuci mata. Banyak sale sempena hujung tahun dan Christmas tapi kami tak ada benda yang hendak di beli.

Alkisah satu kes yang lawak terjadi. Aku masuk toilet kat Parkson situ. Cantik macam kat hotel nyer design. Sekali aku disapa oleh cleaner toilet orang indon. Dia tanya aku dah start lapor diri untuk bekerjakah? Aku buat muka heran sambil tanya dia ni toilet utk staff ke? Pastu dia dok ramah bercerita pasal style kerja kat situ. To be specific pasal kerja cleaner lah. Aku macam dah tak tahan nak dengar bebelan dia sebab nak lepas hajat kan. Aku tanya dia, saya boleh guna atau tidak tandas ini? Terus dia terperasan yang aku bukan kawan baru cleaner dia tapi adalah customer kat situ. Dia terus suh aku masuk dan dia sambung buat kerja dia sambil tertunduk2. Aku bengkek gila.....gaya aku macam cleaner toilet kah???? See, kan aku dah kata Pavilion ni bukab tempat untuk golongan biasa2 macam aku yang tak pakai designer nyer brand. Sengalll!!

Tapi lepas kejadian tu, aku sambung balik jalan-jalan. Seyes kitaorang tak ada idea nak membeli. End up aku beli iron sebijik. Hahahaha.

Tak tahu lah pasni kalau g sana lagi aku nak pakai baju apa.... Tak mau nampak imej cleaner toilet daaaa.




- Posted using BlogPress from my iPhone

Nak Diet...Tapi???

Kat sini aku nak share beberapa reason yang menyebabkan konsep diet aku gagal sama sekali dalam masa sebulan ni.....

Alyaa enjoying Chicken Fingers at TGI Fridays


Chicken Salad at TGI Fridays

Rib Eye at TGI Fridays

Tropical Orainge Juice at Tony Romas....nama macam best, sekali ini adalah air oren campur santan...macam nak pengsan habiskan.


Carrot cake, banana muffins and drinks at Coffe Bean

Fish & Chips at DOME

Tak ingat nama apa....tapi ni kat Manhattan Fish Market.....makan sebab ada orang tu dah beli kupon murah kat MyDeal kot....

Chicken Mojo at Tony Romas....rasa macam makan nasi bariani jek

Shish Tawouk a.k.a kebab ayam kot....at Restoran Barada, BTHO

Beef steak at Tony Romas

Jus oren sebenar dan jus tembikai sebenar at TGI Fridays



Dahsyat kan aku ngan husband nyer projek ujung minggu....mentang-mentanglah mak ngan abah tak ada kat rumah...asik makan luar jek. Pokai ler..... Kalau makanan tu nampak macam besar sangat, kami order satu je then share lah makan....konon tak nak nampak macam buruk sangat lantak. Dan kesimpulan yang dapat dibuat...kalau nak makan steak....sila lah ke TGI Fridays...memang puas hati walaupun harga dia macam mencekik.....kalo nak banding ngan Tony Romas, aku rasa jauh lagi sedap steak kat TGI Fridays....hulalala....

Orang kata makan kat DOME macam sedap, tapi kami try fish and chips dia, macam lagi sedap yang kat Melting Port, Concorde Hotel jek...ekekeke. Penah gak try kat The Apartment, tapi rasanya pasni tak mau lagi melangkah ke situ sebab....banyak sangat arakkkkk...... Sebelum ni, orang kata TGI Fridays macam ala-ala pub. Even masa aku lalu kat The Curve nyer TGI pun seram je rasa.Tapi kami try TGI nyer outlet kat Alamanda, memang tak ada arak ke haper....lebih kepada family touch.....so selesa makan kat sana....cewah nak promote Alamanda plak.... Tapi sungguh aku macam suka lak jalan-jalan sana sebab tak ramai sangat orang dan tak ramai sangat kepelikan kot....seperti yang selalu ternampak di KLCC, Pavilion atau THe Curve...Alamanda ni macam lagi suci laa... Bukan apa, macam tak syok anak kecik ku dok perati manusia-manusia pelik kat persekitaran dia...he.hehe.....

Friday, November 18, 2011

POSITIVE!! Please!

I try to be POSITIVE towards:

  • Kena transfer ke tempat yang tidak diminati dan terlalu berbeza dan baru dari yang lama.
  • Tempat kerja baru yang pelik. Dah ada staff yang dah lari/cabut sebab tak tahan.
  • Kerja baru. Tak tahu apa satu. Tapi boss anggap aku senior dah lama kerja dan tahu semua. Bila request nak kerja ngan orang lama, boss kata no way…orang lain semua buat kerja sorang-sorang.
  • Nak bertanya dengan senior, tapi kalau semua benda kita tak tahu, orang lain lak semua busy macam nak mati, korang rasa muka aku ni tebal mana sangat laa asik nak bertanya je kerja.
  • Bila dah tanya, semua orang akan pass to orang lain dengan alasan tak tahu dan tak pernah buat kerja ni.
  • Oh rupa-rupanya, orang lain boleh pilih-pilih nak projek yang senang-senang je. Projek yang susah-susah yang orang lain semua tak nak, boss terus pass kat aku tanpa aku tahu pun rupanya boss dah tanya orang lain sapa yang nak…cis cis cis.
  • Aku diberi rating as staff paling tak perform…..dah lah satu department semua tahu sebab boss cakap kuat-kuat…aku malu dan rasa tak di appreciate langsung. Dan, ada beberapa lagi staff yang performance bagus amat tu tak tahu buat kerja untuk projek yang susah-susah yang involve teknologi canggih sket macam MOPU/floaters bagai…tapi aku dah pandai buat sebab aku yang banyak dapat projek susah yang orang tak mau ni. Adilkah???? Tak perform kah aku??? Aku tak minta laa dapat merit bagai, tapi at least jagan lah letak aku yang paling bawah…..lain lah kalau tak ada langsung projek yang aku berjaya siapkan….at least within 8 months here, lebih daripada 10 projek gak aku siapkan.
  • Bonus and my increment will be affected next year. So tahun depan kalau orang dok cakap pasal bonus je, agak-agak nyer korang boleh bayang tak perasaan aku. And, my husband pun bakal menerima nasib yang sama pasal benda ini. Reason: Aku staff baru dan husband aku cuti lama…..tapi semua tu terjadi sebab company. Dah lah tak ada any compassionate allowance ke haper langsung….ramai yang tak percaya, tapi memang benar, husband aku tak di bayar satu sen pun pampasan atas apa yang terjadi walaupun dapat cacat kekal…..dan ini company international. Mula tu aku macam tak kisah sangat pasal pampasan ni, tapi bila diberi rating golongan yang tak perform which will affect our increment and bonus….aku pun panas gak laa.
  • ACD atau yearly assessment kitaorang pun tertangguh setahun. Dah lah aku kena start baru semula untuk benda yang baru…so 4 tahun sebelum ni nyer result babai macam tu je lah. Mula tu aku tak kisah lah sbb itu procedure kalau bertukar tempat baru…at least u must be 6 months kat tempat baru then baru u qualified untuk di assess….tapi tiba-tiba daku menjadi sangat sakit hati bila last 2 weeks ada staff baru tukar ke tempat aku gak….dan dia dah pergi assessment untuk kerja baru ni 2 bulan sebelum dia start kerja kat tempat baru….sebab dia kata, boss kat tempat aku ni, atau boss aku yang sekarang ni push dia untuk di assess gak walaupun kena tukar skill group sebab tak nak lah merugikan masa dia setahun ni. Aku rasa macam…Ya Allah, kejam nya boss aku sebab tak buat the same thing kat aku…..
  • Sejak berpindah atau senang cerita since December 14 last year, kehidupan aku dan suami dan anak masih tak stabil. Banyak lagi perkara yang tak setel dan kitaorang terpaksa telan dan pretend macam semua dah ok….oh tak tahu sampai bila…..untuk kembali ke normal life macam dulu. Bukan sahaja pasal kerja, tapi pasal family pun penuh tekanan dan dugaan.
  • Prof Dr Muhaya selalu pesan suh positif dan lupakan benda yang telah berlaku. Tapi kalau benda tu tak habis-habis dan keep men’down’kan kita, macam mana nak bagi positif niiii….macam mana nak membatu kan hati dan mengabaikan terus segala permasalahan yang berlaku di sekeliling…..
Company aku siap nak buat corporate video untuk temuramah my husband and family member pasal pengalaman kitaorang....untuk 'celebrate' sempena 1st anniversary tragedy Dec 14.......cis, tak hingin aku...orang dah try nak cuba lupakan, dia nak korek-korek balik plak...ingat benda ni best ke nak ingat-ingat...trauma sampai sekrang dan efek segala benda dalam hidup kitaorang....memang tak ada sensitiviti langsung....yang derang tahu, nak kejar KPI, nak ada initiative itu ini....

Kalau lah pergi interview balik setiap orang yang involved dengan trajedi tu atau yang sekarang tengah bertungkus lumus nak set up balik apa yang dah msunah tu, aku tak rasa ada sorang pun yang akan cakap puas hati dengan tindakan pihak atasan company....lesson never learn ada laaa....sengal.
Tak kira, nak positif gak. POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF! POSITIF!

Thursday, November 17, 2011

Alfatihah....


Kejutan buat ku....
Ayahanda salah seorang sahabatku telah kembali ke rahmatullah jam 2.45 petang ini. Sebelum itu, sejak semalam, beberapa kiriman email tentang update progress ayahanda beliau yang menjalani pembedahan kaki sentiasa aku ikuti. Muncul komplikasi lain yang melibatkan jantung dan buah pinggang. Dan akhirnya beliau tidak dapat diselamatkan.
Doaku semoga pakcik Ahmad Rani ditempatkan bersalam para solehin. 

Buat Aini,
Be strong.
Jangan lupa doakan kesejahteraan arwah abah awak setiap masa kerana doa anak solehah seperti awak amat mustajab dan dijamin sampai padanya.

Aku tak sampai hati untuk hubungi Aini secara terus kerana masih terlalu baru perkhabaran ini. Tapi aku gagahkan juga untuk mengutuskan sms takziah dengan harapan tidak mengganggu emosi beliau. Aku faham bagaimana perasaan tika kita dirundung musibah, masih dalam terkejut dan trauma, dan pada masa yang sama terlalu ramai yang bertanya itu ini...ohh....sungguh menambah penderitaan sebenarnya. Semoga Aini sekeluarga tabah dan cepat-cepat dapat back to normal life dan redha sepenuh hati.....amin. 

Setiap orang pasti akan melalui proses yang sama iaitu mati. Sama-sama lah kita tingkatkan persiapan diri.

Wednesday, November 9, 2011

Terasa Hati Ku

Aku terbaca kat yahoo group mailing list baru-baru ni. Sorang kawan yang bagi ku agak rapat masa zaman universiti, beritahu yang dia bakal turun KL untuk meeting. Kebetulan kami penah satu ofis masa di Terengganu dulu. Dia tanya kalau ada sapa-sapa nak ajak dia lunch sama-sama.

Aku pun reply email dia cakap aku nak lunch dengan dia. Lama gak tak borak-borak dengan dia. Walaupun dalam hati aku agak segan sebab dia seorang yang baik, solehah, maintain bertudung labuh, kahwin pulak dengan orang baik-baik. Sedangkan aku biasa-biasa sahaja. Dengan harapan dapatlah nak kongsi-kongsi cerita, nak dapatkan aura untuk jadi baik macam dia.

Bila aku reply email dia, tak ada pulak dia nak jawab ok ke haper. End up bila dah dekat dengan hari tu, aku yang sms tanya confirm ke tak. Aku memang plan nak belanja dia. At last dia jawab lah kata ok.

Bila hari kejadian, aku dok tanya pukul berapa dia habis meeting dan pukul berapa nak jumpa. Tapi lambat jer nak respon. Kena 2x sms baru berjawab. Bila aku tanya dia prefer nak makan apa, bley plak dia jawab yang dia hanya makan makanan yang halal je.

Hamboi, macam lah aku ni jahat sangat nak ajak dia makan babi panggang ke haper. Seyes aku terasa hati dengan cara dia yang seolah-olah nak tak nak je layan aku. Agaknya sebab tak ada orang lain yang reply email dia untuk keluar makan dengan dia, maka dengan paksa rela je terima ajakan aku. Dah lah datang lambat untuk makan. Tercongok aku menunggu sorang-sorang dalam kedai yang ramai orang dok beratur nak masuk makan. Orang lain pandang semacam je kat aku sebab sorang-sorang jer kat meja yang leh muat 4 orang.

Arrgghhhh...sedih. Agaknya aku yang tak berapa syadid macam dia ni tak layak kawan ngan dia kot. Sob sob sob....


- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, November 4, 2011

My Raya Haji Plan






2 hari lagi, Aidil Adha bakal menjelang. Bestnya. Tahun ni, kami berhari raya kat kampong aku. Hari ini masih lagi bekerja walaupun dah tak sepenuh hati. Malam ni baru gerak balik. Kali ni naik MAS pulak. Dah lama tak balik kampong drive sendiri. Reasonnya, dari segi pembelanjaan, macam lebih kurang je. Dengan syarat beli tiket awal-awal. InsyaAllah, kitaorang dah ada tiket pun untuk raya tahun depan sekali. Hahahaha…. 

Dari awal minggu lagi, aku keep telling Alyaa yang kitaorang akan balik rumah tok mama dengan tok wan hari Jumaat naik kapal terbang. Hehe…memang aku praktik dari dulu lagi, sebelum nak buat apa-apa dengan anak, aku akan keep telling her sambil ekspresikan pada dia yang perkara itu adalah best dan mengujakan. Aku juga akan sentiasa remind dia tentang apa yang patut dia buat dan apa yang patut dia tak buat. Contoh, kalau nak naik kapal terbang, kena duduk baik-baik. Kena pakai seat belt masa dia nak naik dan turun, kalau tak nanti kakak cantik(pramugari) marah. Then, nanti bunyi kapal terbang bising dan kuat dan gayat-gayat skit, so kalau takut, peluk mama kuat-kuat. Jangan jerit-jerit atau nangis. Hehehe…macam poyo kan. Tapi aku yakin anak aku faham apa yang aku maksudkan sebab aku yakin dengan dia. So far Alhamdulillah, tak pernah ada sebarang masalah besar bila naik kapal terbang dengan Alyaa. Oh, this time, dia dah dapat seat sendiri sebab dah lepas 2 tahun. Heee….

Plan balik berhari raya untuk 5 hari. Kebetulan family ada tumbang lembu. Siap dengar ada yang nak buat sate bagai. Mak aiii….semangat nyer sepupu-sepupu ku. Aku sengaja cuti lebih skit sebab alang-alang dah balik jauh kan, stay lah lama skit. Bukan nya boleh sokmo balik.
Tahun ni first time adik bongsu tak beraya bersama sebab dia tak dapat cuti panjang untuk balik ke tanah air. Semoga mak aku tak teresak-esak di pagi raya mengenangkan si anak bongsu beliau. Hehe. 

Kat kampong nenek hasben pun ada tumbang lembu gak, tapi kami tak dapat lah nak balik pada hari raya serentak. So, the week after that, weekend lah, kami plan nak balik Melaka plak. Boleh lah beraya dengan nenek dan makcik hasben. Nak ambil daging gak. So, jadual weekend dah penuh sampai hujung bulan. Adeh. Tapi tak per, janji penuh dengan aktiviti yang best. Semoga semua nya akan dipermudahkan dan selamat. Amin.

Salam Aidil Adha semua….maaf zahir batin

Alkisah Dalam Hujan Lebat


Satu petang, selepas waktu pejabat, dalam keadaan hujan yang agak lebat…kelihatan sebiji lori bersama muatan di bahagian belakang yang tidak berbumbung….bila di zoom…..rupa-rupanya adalah orang. Adeh…kesian plak tengok. Dah lah jalan jammed…traffic flow pun gerak macam nak tak nak je…so rasanya orang sekeliling pun tertumpu kat mamat-mamat yang kesejukan ni. Huuu….hidup harus diteruskan.

Ada muatan dalam lori putih






2 orang manusia sedang kesejukan diselubung plastik lutsinar.

Thursday, November 3, 2011

Lambaian Baitullah

Alhamdulillah, hari Rabu last week, bersamaan dengan cuti Deepavali, mak ngan abah mertua dah selamat berangkat ke tanah suci Mekah untuk mengerjakan haji buat kali ke-2. Mereka dah pernah gi haji kalau tak salah tahun 1997 kot….dah lama dah. Memandangkan dah lama tak gi sana, masa bulan Ramadhan hari tu, sempat lah mereka gi tunaikan umrah. So sempat lah buat familiarization. Last minute decision rasanya sebab kebetulan ada kawan abah offer kalau-kalau nak gi buat umrah masa Ramadhan tu, so terus derang agree.

Mulanya aku tak plan nak gi hantar ke Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya tu. Mak ngan abah pun kata nak pergi naik teksi je sebab tak nak susahkan orang lain. Tapi, malam sebelum tu, nenek hasben ngan sorang makcik sampai dari kampong nak temankan aku ngan anak kat umah. Kebetulan masa ni hasben out station gi Miri, so bila dah ada orang tua-tua ni, mesti lah dia nak gi hantarkan. Maka, terus last minute kitaorang pun plan nak gi hantar ngan bantuan sorang pakcik hasben dan kawan abah. Actually nenek ngan mak cik nak datang pun aku tak tahu, tup tup dah sampai je. Rupa-rupanya parents-in-law aku tak kasi aku duduk umah berdua je ngan si anak manis itu. Hehe…tak pe lah, ada gak laa orang leh temankan kitaorang sementara hasben nak balik beberapa hari lagi.

Suasana kat kompleks tu almaklumlah, sangat ramai sanak saudara kaum family yang datang nak hantar rombongan jemaah haji ni. Ada yang menangis, sebak-sebak basah, senyum kegembiraan….dan segala macam ekspresi muka lagi yang boleh dilihat di sini. Semua jemaah akan dibawa ke KLIA dengan bas. Senang kan semua berkumpul kat sini. Aku tak dapat bayangkan apa laa jadi kalau semua orang ni terus gi KLIA. Mau nyer ada yang salah masuk gate nak boarding karang. Ramai sangat. Huhuhu….

Alhamdulillah, mereka kini dah selamat sampai dan memulakan aktiviti untuk menyempurnakan ibadah haji. Semoga memperoleh haji yang mabrur. Semoga diriku juga cepat-cepat dijemput menjadi tetamu Allah. Amin.

Tuan haji

Puan hajah

Wednesday, November 2, 2011

Pernikahan adalah satu permulaan....

Sejak dua menjak ni, tuntutan kerja amat lah menyesakkan. Saya sangat sibuk dan tidak berkesempatan menjenguk blog ini. Sejak dua menjak ini juga, ramai teman-teman yang telah dan bakal melangsungkan pernikahan. Tahniah kepada yang bergelar pengantin baru. Bila buka fesbuk, masing-masing semangat 'upload' gambar-gambar kenangan di hari bersejarah.

Seorang teman yang baru bergelar isteri ada berkata, lega rasanya selepas nikah. Dah setel semua. Dah tak payah susah-susah fikir nak gi dating kat mana, nak gi makan kat mana....hurmmm.....saya senyum ajer. Dalam hati terdetik, sebenarnya, detik di mana lafaz ijab dan kabul menjadi sah, adalah detik permulaan satu fasa kehidupan yang baru. Baru 'starting point'....kepada satu perjalanan yang panjang, dan masih samar bagaimana pengakhirannya.

Mengenang kembali perjalanan hidup saya selepas hampir 3 tahun (masih terlalu 'jagung'kan) hidup bersama suami, rasanya sudah banyak perkara yang telah dilalui. Apabila bergelar isteri, bererti telah memikul satu tanggungjawab berat yang boleh menjadi sumber atau jalan mudah untuk membuka jalan sama ada ke syurga atau ke neraka. Dengan hanya mentaati suami, dan of course mentaati Allah dan Rasul, maka seorang isteri telah diberikan peluang untuk memilih masuk ke syurga melalui mana-mana pintu yang disukai. Dan dengan menderhakai atau membuatkan suami berkecil hati, seorang isteri juga mudah membuka pintu untuk ke neraka. Wal'iyazubillahi minzalik.

Saya dan suami boleh dikategorikan mengamalkan konsep bercinta secara betul-betul selepas kahwin. Kami hanya kenal dan tahu dalam masa yang sekejap, dan terus dipermudahkan jalan untuk mengikat ikatan yang sah sebagai suami isteri. Beberapa minggu selepas bernikah, kami dimurahkan rezeki dengan berita kehamilan sulung. Semuanya nampak indah. Tapi hakikatnya, setiap detik yang dilalui adalah mencabar. Dalam usia perkahwinan yang masih mentah, masih dalam usaha untuk memahami sesama sendiri, saya diuji dengan 'morning sickness' yang teruk sehingga kerap kali berulang alik keluar masuk hospital. Pertama kali dalam hidup saya merasa dimasukkan ke hospital. Bersendirian di tempat asing. Suami hanya datang pada malam hari untuk bermalam. Emak dan ayah jauh di kampung. Dan seterusnya membuatkan saya lebih bersedia dan lebih pandai mengagak bila saya patut menyerah diri pada hospital apabila diri mengalami hidrasi yang teruk.

Apabila anak lahir, kami diuji dengan keadaan kesihatan anak yang mudah alergi dan sensitif. Sabagai pasangan muda yang masih dalam proses penyesuaian, jauh dari keluarga, kami berusaha bersama-sama memberikan yang terbaik untuk si anak. Buku, majalah dan internet adalah sumber utama rujukan ilmu keibubapaan.Terlalu kerap berjumpa doktor (hinggakan apabila tersalah potong kuku anak dan berdarah yang keluar non-stop pun kami refer ke klinik) dan beberapa kali ulang masuk hospital juga membuatkan kami lebih memahami dan makin 'expert' menguruskan anak kecil. Jarak hospital yang jauh juga membuatkan kami lebih teliti dalam meramalkan prestasi kesihatan anak. Cukuplah sekali merasa mengendong anak di dalam ambulan yang terhuyung-hayang seperti dipandu oleh pemandu 'mabuk darah' selepas anak mengalami sesak nafas dan demam yang amat tinggi. Mana nak pegang topeng oksigen lagi agar melekap erat di muka anak. Aduhaiii......ditambah pula pemandu tersalah jalan ke hospital yang salah.

Itu baru part menguruskan anak dan baru seorang anak. Belum lagi dicampurkan dengan peranan-peranan lain yang perlu dimainkan oleh setiap pasangan. Mengemas rumah, membasuh pakaian, memasak dan banyak lagi perkara 'common' dalam rumah tangga. Ditambah lagi tuntutan kerjaya yang membuatkan kita stress dan terus letih bila sampai di rumah. Semua ini memerlukan kerjasama dan tolak ansur dari pasangan. Sebenarnya, selepas berkahwin, saya lebih banyak belajar erti berdikari, bertolak ansur, sabar dan rela berkorban. Bukan bermakna apabila telah selamat bernikah, kita sudah menyelesaikan semua perkara. Tapi, sebenarnya baru melangkah ke alam realiti. Bangunlah dari mimpi kepada sesiapa yang masih bermimpi merasakan apabila selamat bersuami, kita akan ditatang 24jam, kita akan sentiasa ada yang menemani, kita akan sentiasa ada tempat untuk menangis dan mengadu, kita akan sentiasa ada orang yang memujuk jika kita berkecil hati, kita akan ada sentiasa ada yang menaja jika kita inginkan sesuatu........kerana kita bukan berkahwin dengan actor hebat seperti di dalam filem. Kita berkahwin dengan manusia sebenar!!

Kita juga tidak boleh mengharapkan hari sentiasa cerah. Tanpa hujan mahupun salji. Ingatlah, bila sesekali ribut petir menyambar, silauan itu boleh mengubah terus corak kehidupan kita. Sama ada kita akan terus rentung terbakar, atau sekadar luka melecur yang meninggalkan kesan parut yang kekal. Dan sebenarnya, dengan adanya ujian-ujian kehidupan, ianya akan membuatkan kita lebih bijak dan 'smart' dalam perngurusan hidup, dengan syarat kita memandang sesuatu perkara itu dari sudut yang positif (tiru ayat Prof Dr Muhaya). 

Baru 3 tahun bergelar isteri, sudah terlalu banyak saya belajar, dan perlu sentiasa bersedia untuk terus belajar...kerana perjalanan hidup adalah misteri yang menarik untuk diteroka, selagi belum sampai ke penamatnya. Setiap permulaan akan ada penamat. Kita belum tahu bagaimana kaedah penamat untuk apa yang kita mulakan sekarang. Berdoalah dan berusaha mempersiapkan diri untuk mencapai penamat yang terbaik dalam apa permulaan yang kita ada. Kini, saya bersama suami dan anak tinggal sementara bersama mertua. Di sini juga ada cabarannya. Keadaan suami juga masih dalam proses pemulihan  atau 'rehabilitation' yang memerlukan penjagaan rapi untuk memaksimumkan kadar pemulihan beliau. Ingatlah, di mana-mana pun ada cabaran nya. Selepas ini, andai ditakdir kami kembali tinggal di rumah sendiri, pasti ada cabaran lain pula. Marilah kita mempositifkan setiap cabaran yang ada. Ya, berkata itu mudah kan, dan semoga saya mudah untuk mengamalkan apa yang dihasratkan.

Hehehehe.....kesimpulannya, kehidupan selepas berkahwin adalah lebih super duper mencabar......dan harus sediakan metal dan fizikal untuk berhadapan dengan semua cabaran yang bakal terjah, kerana pengakhirannya pasti amat manis andai kita positif dari sudut penerimaan dan positif dalam mencari penyelesaiannya.




***Cubaan menulis dengan skema nya...hahaha.

Tuesday, November 1, 2011

Tips Keibubapaan - Shared from Fesbuk

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas


2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control


3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya ... bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... itu salah...


4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).


5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)


6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)


7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).


8. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.


9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).


10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.


11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap).


12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.


13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.


14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).


15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.


16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.


17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.


18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.


19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam.


20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.


21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.


22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.




"anak- anak ibarat kain pUtih. iBu bApa laH yanG mencoRakkanNya menjaDi yAhudI, nAsRani atAu mAjusI"



Terbaca artikel menarik inidi laman mukabuku kawanku.


 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template