Monday, August 29, 2011

Akhirnyaaa......

Selepas berhempas pulas bersengkang mata, akhirnya aku berjaya menamatkan misi.

Sebenarnya dah lama teringin nak pakai batik sutera bermanik penuh tapi aku pernah usha harga baju kurung seperti yang aku idam tu tak kurang dari 500 lebey. Lemak makkk kalau nak membelinya.

Jadi, untuk raya kali ini, aku bertekad menjahit sendiri manik kelip kelap pada sehelai baju kurung batik ku. Baju lama sebenarnya, tapi setelah dijahitkan manik, boleh pakai raya. Hehehe...




Taadaaa......


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, August 25, 2011

Plan Raya Tahun Ini

Memandangkan hari ni adalah hari last aku kerja before start bercuti untuk raya, aku pun rajin nak tulis pasal plan berhari raya kami. InsyaAllah, raya kali ni akan jadi raya ke-3 aku sambut bersama suami tercinta. Alhamdulillah, masih dipinjamkan saat ini buat kami.



From Google


Ingat lagi masa raya pertama kami dulu. Aku balik raya ngan parents aku dan suami ku pulak beraya dengan parents dia. Hahaha....ada orang kata pelik, tapi kami tetap happy dengan cara kami. Kebetulan masa tu aku tengah tunggu hari je nak bersalin, so aku balik lah ke kampung sendiri sebab dah memang plan nak deliver dekat dengan mak ayah aku. Suami pulak tak dapat nak cuti raya, jadi dia balik KL je lah sebab dekat sket nak balik bercuti raya yang 2 hari tu dari Kertih. Kebetulan pula dia anak tunggal, kesian pulak mak ngan abah dia kalau dia tak balik beraya langsung.

Tapi, tahun lepas, kami beraya di KL dahulu dan pulang ke kampung ku pada hari raya ketiga. Actually tak kisah pun mana-mana dulu, asalkan dapat balik beraya sudah. Dan pada tahun ni, dari beberapa bulan yang lepas lagi abah mertua ku dah bagi hint suruh kitaorang book tiket balik raya ke Perlis cepat-cepat. Yeayyy.... Rupa-rupanya parents-in-law dah plan nak gi umrah masa hujung-hujung Ramadhan dan terus beraya di sana. So hari ni, dah masuk hari ke 7 mak ngan abah mertua ku berada di Mekah.

InsyaAllah aku, suami dan anak akan balik beraya di kampungku di Perlis pada hari Sabtu ni. So sempatlah berpuasa kat kampung sekejap. Then, hari raya ke-3 kami akan balik ke KL. Mak dengan abah mertua ku nak balik dari umrah pada hari raya ke-4. Lepas tu, baru kitaorang balik beraya di kampung belah mak mertua di Melaka dan sebelah abah mertua di Sabak Bernam. Best nyer beraya....boleh jalan-jalan menjengah saudara-mara. Aku suka walaupun aku bukannya kenal semua lagi. Hehehe...masa nih lah nak berkenal-kenalan kan.

Hishh...tak sabaq nya nak balik Peghelih....teringin nak pi pasaq ramadhan Kangaq yang superb tu. Pastu tu nak pi beraya rumah makcik pakcik ku sekalian. Nak jumpa semua sedara mara, sepupu sepapat.....kebetulan sepupu-sepupu aku yang sebaya semua ada anak yang sebaya anak aku. Yeayyy...tak sabaqnya.

Kepada semua, aku nak ucapkan selamat pulang berhari raya, berhati-hati di jalanan dan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin....



**Pss...: Jangan gok lupa posa Ramadhan masih lagi berbaki beberapa hari lagi. Heee heee

Tukar Duit Raya

Semalam, aku temankan kawan opisku gi bank nak tukar duit raya.....
Semalam adalah hari last kat bank area KLCC untuk tukar duit. Kaunter CIMB bukak pukol 10am, maka pukol 9.50am kami dah turun gi bank. Sekali bila sampai, orang dah beratur panjang daaa....
isk isk....

Mujur aku dah tukar awal-awal aritu dengan bantuan my beloved mum. Tak der lah banyak sangat tukar nyer, maklumlah, masih muda nih belum ramai anak buah bagai. Hehehe....
Tapi bila terkenangkan makcik pakcik yang sokmo hulurkan duit raya pada aku masa aku kecik-kecik dulu, terpikir ini lah masa yang sesuai untuk aku plak bagi duit raya pada mereka. Love them all...sama macam mak ayah sendiri jugak. Hehehe.

Dari luar nampak mcm ni...melimpah maa...

Kaunter adalah jauh di dalam sinun

Wednesday, August 24, 2011

Ke-SaNgap-An

Bukak facebook je, banyak benar nampak status orang yang dah tak ada mood nak bekerja sebab mood raya dah menguasai. Siap nak layan lagu raya aje. Jeles aku dibuatnya. Bukan apa, aku memang dah dikuasai mood raya, tapi terpaksa berusaha mengenepikan mood raya tu sebab kerja banyak giler untuk diselesaikan. Semua projek yang masih tergantung, kalau boleh owner dia nak setel before cuti raya. Mak aiii.....kelam kabut guwe.

Aku tak kisah kalau kerja tu aku boleh setel sorang-sorang. Tapi, yang menjadi masalahnya, apabila kerja-kerja ku pending sebab kena tunggu orang lain. Huwaaa.... Standard procedure kerja aku, bila dapat input, aku terus run aku nyer part untuk kuarkan report, buat benchmarking dan analisa bagai. Bila dah siap, aku kena review dengan senior professional sebelum dapat review dengan big boss. Aku punya staff or sifu yang so called professional tu....atau kategori expert tu....adalah sangat super duper sibuk. Punya lah seksa nak dapatkan sekelumit masa untuk review dengan dia.

Pulak tu, kalau dia nampak je aku yang datang, ada-ada ajer kerja lagi penting dari aku nyer projek untuk dia setelkan. Dan projek owner lak keep push aku, call lah, pm lah, email lah. End up, aku suh owner project tu konon-konon nya professionally email aku suh expedite the pojek, sambil cc pada bos-bos aku yang banyak lapisan tu....dah macam kuih lapis. Kot-kot laa bos-bos aku leh faham yang pojek aku memang dah urgent. Mana tau, kot dia akan beri peluang untuk aku review ngan dia cepat-cepat. Dan benda tu macam berjaya bila bos aku suh aku jumpa dia petang tu gak.

Tapi, bila dah jumpa. Leh dak, dia suruh aku gi cek dulu dengan senior engineer yang lain, then kalau derang initial, baru lah dia nak review. Aku macam bengkek gila. Kalau lah dia bagitahu awal-awal macam tu kan senang. So far, memang semua kerja aku, aku buat dengan bertanya senior. Tapi kena tambah plak syarat baru, nak kena ada initial bagai. Benci arrr.....dah seminggu kot aku dok pi try nak review dengan bos tu. Tapi, end up, bila dah dapat slot, dia suh gi review ngan orang lain plak. Arghhhhh......sungguh aku lemau dengan projek ni.

Dah, abaikan emosi aku nih. Kang terbang habis mood raya.

Thursday, August 18, 2011

Aku Tak Nak dan Tak Akan Geletek Anak Lagi....

Alkisahnya, petang semalam semasa menunggu waktu berbuka, aku dengan Alyaa main golek-golek kat depan TV. Aku suka geletek pinggang dia. Pastu dia ngeliat-ngeliat sambil gelak-gelak suka. Comellll....

So, petang semalam, sambil golek-golek tengok babyTV, aku pun main geletek-geletek Alyaa. Terguling-guling budak tu nak lari sebab kegelian. 

Pastu, tengah syok bergelak, Alyaa terdiam. Sengap terus. Dia macam kejang. Tak boleh nak pusing pinggang. Sambil suara tersekat-sekat, dia cakap...ma..ma....saa.....kitt..... Dia pegang pinggang dia. Aku terkejut. Muka dia dah berkerut. Nak cakap tapi tak keluar suara. Statik je badan dia terpusing macam tak boleh nak straight balik. Sungguh, aku cuak gila. Terbayang macam-macam dah dalam kepala otak ni. Jangan lah anak aku paralyse ke haper, na'uzubillah!!! Terjerit-jerit panggil hasben aku.....anak aku dok keras kejang situ jek. Aku siap suh hasben gi amik tudung cepat-cepat nak gi klinik untuk betulkan pinggang anak aku. Cuak giler sebab Alyaa sampai tahap tak leh bercakap. Suara tersekat-sekat.

Dalam panik terkejut tu, aku urut-urut pinggang, belakang, bahu, belikat dia semua....letak minyak angin bagai....pastu dalam 5 minit camtu, dia dah ok balik. Cakap pun dah lancar balik. Terus bangun nak sambung main. Mama dia dok pucat lagi terkejut. Aku keep tanya je sama ada dia ada sakit lagi ke tak. Sampai lah time dia nak tidur pukul 12pm, aku dok perati je takut-takut ada efek apa-apa. Masa dok urut-urut pinggang Alyaa, aku siap compare lagi kedudukan urat belah kiri dan kanan sama ke tak...hahaha....cuak wehh....satu badan dia aku lumur minyak angin.

Alhamdulillah, anak aku ok balik. Teringat lak ayah aku selalu dok marah kalau dok cucuk pinggang anak, takut salah urat budak tu. Kan dah jadi...padan muka. So pasni, tak nak lagi buat benda yang sama. Kesian anak aku...

Anak mama yang dirindui.....hari-hari mama tinggal kan gi kerja time dia masih tido nyenyak macam ni....hehe

Wednesday, August 17, 2011

Sambungan My Story On December 14


Semalam stop kat scene aku dan Kak Mai di café hospital. Dia nak bitau aku sesuatu. Jeng jeng jeng…

Bila dah dengar cara dia cakap tu, of coz lah aku cuak kan. Tapi apa boleh buat. Nak tak nak, aku kena terima dan hadap jugak. Boleh pilih ke untuk undurkan masa???
Kak Mai bitau aku, jap lagi dia nak bawa aku masuk tengok hasben aku. Actually dah lama siap dia nyer procedure tu, tapi Kak Mai tatau nak bitau aku caner. Dan sebelum aku masuk, dia nak bitau awal-awal yang keadaan hasben aku adalah totally tak sama dengan hasben yang aku kenal sebelum nih. Sentap kan. Dia kata, muka memang out. Dengan size badan pun 2x ganda yang asal sebab dia dah membengkak. Pastu, koma tak sedar apa. Dan ada macam-macam tiub wayar kat badan dia. Ada cucuk kat mulut, hidung, kat dada, dan kat kaki….tangan tak ada kot sebab dah terbakar habis. So, aku pun kata ok. Jom kita masuk tengok. 

Kami pun gerak balik gi ke wad Burn Unit tu. Masa tu dalam fikiran aku dah datang macam-macam gambaran. Masa kat depan pintu, boleh plak aku cakap kat Kak Mai sambil gelak-gelak. Saya tak nak masuk dan tak nak tengok langsung boleh tak??? Saya nak tunggu dia sehat je nanti baru saya nak tengok. Hahaha…. Agaknyer sebab aku cakap sambil gelak-gelak, so Kak Mai anggap aku main-main je kot. Sengal. Padahal aku sungguh-sungguh tak yakin sama ada aku boleh hadap ke idak nanti.

Bila dah pakai semua PPE nak masuk unit tu, ala-ala pakaian nak masuk ICU lah, aku pun baca doa banyak-banyak dan masuk. Dari jauh aku dah nampak sorang insan terlantar atas katil sama dengan apa yang Kak Mai describe tadi. Aku pun tanya Kak Mai dari jauh, itu kah hasben saya?? Dan dia pun angguk kepala. Mak aii….takut lak aku nak gi dekat. Kalau tengok gambar kahwin, tak sama pun orang yang kat atas katil tu ngan yang dalam gambar……

Tup…tup…..sekali suasana jadi kelam kabut. Serbuan dari pemberita dan warga cabinet exco Terengganu dengan Mat Said plak nyibuk nak datang time tu. Aku dah lah tengah langkah slow-slow nak dekati hasben aku dan tengah nak lajar terima kenyataan. Sekali derang suh aku ketepi untuk beri laluan pada barisan yang mulia di dunia tu. Kesian aku tengok Kak Mai dengan Tuan Syed yang bertungkus lumus nak halang pemberita masuk. Tapi apa kan daya, itu pakcik MB bajet kebal daa… Sungguh aku sangat geram time nih. Dah lah masuk suka hati je, tak pakai precaution nyer PPE, ngan kasut kotor entah dari mana datang. Bawa segala macam kuman masuk. Dah lah ramai tak hengat. Pastu gi dok amik-amik gambar bagai. Sungguh aku rasa macam nak jerkah je.  Tapi mujur time tu jugak sahabat-sahabat aku sampai. Udi ngan Hanis. Derang terus meluru kat aku yang kesorangan kat tepi pintu sebab dah kena tolak ngan geng gangster tadi. Nampak je derang, aku tak leh cakap apa dah, nangis terus. Nangis semahu-mahu nya. Ya, aku tak nangis dari tadi sebab tak dak geng yang aku boleh tumpangkan bahu dia untuk aku nangis. So, bila budak berdua nih datang, baru lah aku leh kuarkan apa yang aku dok pendam tu.

Bila dah tamat interview bagai, aku ajak Udi ngan Hanis gi tengok hasben aku kat katil dia. Eh, berbalik pada para pemberita tadi, derang tu kan tulis berita tak betul tau seperti apa yang keluar kat paper. Ada bola-bola api lah bagai. Sebenarnya, semua IP tak ulas apa-apa pun. Bila ditanya, derang cuma cakap, please talk to my company rep. Tu jek. So, aku pun tak tahu lah mana pemberita tu dapat cerita untuk hot kan news derang. So, korang nilai-nilaikan lah kualiti media massa kita kat Malaysia nih. Yang boleh pakai hanya berita dari Bernama jek.

So, bila dah reda, baru lah aku dapat belek hasben aku. Teruk gak. Memang teruk pun. Aku sms je mak mertua ku bitau yang aku dah masuk tengok dia dan keadaan dia teruk. Pastu aku duduk aje lah diam-diam layan borak ngan Udi dan Hanis. Bila doctor datang, aku soal siasat macam nak siasat kes jenayah je. Dan Alhamdulillah doctor bagi penjelasan yang buatkan aku puas hati dan faham keadaan sebenar. Hasbenku memang sengaja di letakkan under full sedation sebab takut ganggu pernafasan dia bila dia dah telan wap panas. Orang terbakar memang akan membengkak sakan untuk seminggu lebih kurang. So, kalau salur pernafasan hasben aku bengkak, dikhuatiri akan menghimpit lubang udara untuk dia bernafas. So better letak tube pernafasan siap-siap. Doktor dah cakap awal2, benda ni nak sembuh adalah sangat lama. So, aku pun ok lah, sekarang adalah stage tunggu je lah dan berdoa. 

Kiranya, time aku dapat lawat hasben aku adalah kol 2.30pm. Punyalah lama derang biarkan aku dalam keadaan tertanya-tanya tu sampai kan jantung aku lepas tu dah tak betol. Dah tak boleh bernafas dengan stabil. Aku nyer heart beat tak pernah kurang dari 95. Giler laju. Penat je rasa. Pastu mudah amat terkejut. Sebulan jugak lah aku kena penyakit neh. Anxiety disorder. Everytime nak masuk hospital nyer entrance je, aku akan jadi berpeluh-peluh dan debar jantung laju giler. Tak leh control. Hampeh tol.

Then, dalam waktu asar gitu, parents in law aku pun dah sampai dengan makcik dan nenek sekali. Sungguh, lega sikit. At least rasa laa aku tak sorang-sorang. Petang tu, aku ikut Kak Mai ngan pakcik driver balik semula ke ofis. Makcik hasben aku pun ikut gak. Nak balik amik anak dan baju-baju untuk berkampung di Kuala Terengganu. Esok pagi-pagi, gerak semula ke Hospital Kuala Terengganu.  Alhamdulillah, penginapan semua ditanggung selama lebih kurang 7 hari di Terengganu. Parents aku pun datang after hari ke-3 kot. 

Keadaan hasben aku sama jek setiap hari. Kaku terlantar. Tapi, ada gak time doctor kurangkan sedative dia, so dia macam mamai-mamai. Bila VIP-VIP datang melawat, dia siap leh lambai-lambai lagi walaupun dia tengah mamai. Hahah….ada satu hari tu, dia macam sedar sket, dia nak cakap tak boleh sebab ada tube nak nafas tu, so nurse bagi dia pen ngan kertas. Siap tulis omputih gitu. Minta nak minum air dan tanya bila last dia minum air. Sedih aku tak dapat tunaikan permintaan tu sebab dia tak leh minum lagi. Pastu, ada masa nenek dia citer, ada sorang budak kecik baru masuk wad tu sebab kena air panas, pastu budak tu nangis, bole plak hasben aku yang tengah lena tido dalam dunia khayalan tu kuar suara panggil Alyaa….huhu…mujur aku tak ada time tu. Kalo tak mesti aku nangis.

Aku mampu record suara anak aku je lah, then letak kat telinga hasben aku. Moga-moga dia dapat dengat suara anak yang dia rindu.  Huhuhu….aku jaga shift malam jek. Siang-siang aku jaga anak. Masa dah dia agak stabil, dia dah mula agresif. Dalam mimpi-mimpi tu, dia asik tarik-tarik wayar kat badan dia nak cabut. Sampai kena ikat kaki tangan dia. Kesian aku tengok. Masa kat private hospital, memang derang tak akan ikat patient, tapi derang akan berada di sisi patient 24 jam untuk jaga tangan dia. Beza kan??

Bila keadaan dah stabil, bengkak dah surut, doctor decide nak buat skin grafting. Amik kulit kat peha, tampal kat muka dan tangan dia. Tampal kat tempat yang terbakar 3rd degree. Tapi dalam masa yang sama, pihak hospital Prince Court (company nyer hospital), dok sibuk advice kitaorang bawa hasben aku balik KL. Pikir punya pikir, siap mak mertua aku buat istikharah bagai, kami pun agree nak pindah ke KL. So, hasben aku pun naik lah air ambulans S.O.S nyer insurance tu ke KL. Mahai weh tambang dia. Ratus ribu gak….tapi Alhamdulillah, company tanggung. Aku lak, drive ngan family aku untuk gi KL. Babai Kertih. Tak tahu lah bila lagi akan kembali. Aku memang tinggal macam tu jek rumah tu. Kek anniversary yang kami makan masa malam sebelum kejadian pun masih tersimpan di peti ais. Aku balik buang after beberapa bulan kemudian jek. Hehehe. 

Dan pilihan kami untuk bawa dia balik KL adalah terbaik sebab dapat elak kan skin grafting tu. Hasben hanya guna ubat herba macam krim sapu tu jek sepanjang-panjang proses rawatan sampai sekarang dan mungkin sampai tahun akan datang. Tak ada operation langsung. Bukan apa, kalau buat skin grafting tu, ko akan tambah lagi tempat luka untuk amik yang donor part tu. Pastu hasil dia, terutama part muka, memang tak bole nak elok laa…dan kemungkinan untuk berjaya pun tak tinggi sangat…..sebab ada kes yang berkali-kali tampal kat tempat yang sama sebab skin tak leh terima. 

Kat KL, company bayarkan kami nyer accommodation kat PNB Darby Park. Ala-ala service apartment. So senang lah nak ulang alik sebab dekat jek. Maka, bermula lah kehidupan baru aku kat KL. Sorang-sorang beb sebab mak ayah aku tak boleh nak stay ngan aku lama-lama. Walaupun ada family in-laws, tapi aku tetap rasa aku sorang-sorang je time tu. Sungguh…..aku kesorangan……hanya ada Allah je yang nak temankan aku dan tenteramkan aku…….

Tapi, semua tu dah berlalu. Sekarang, macam lain pulak ujian yang datang. Hidup kita tak pernah sunyi dari ujian. Tak boleh larik. Kena hadap jugak macam mana pun. Nanti lah bila rajin, aku update lak perkembangan hasben aku kat KL. Tapi rasanya masa kat KL, aku dah banyak tulis kat entry-entry yang lepas. Hehehe….so setel lah cerita setakat kali ini. Sekian :)

And now....he is..... :)



Tengah shopping kasut nak pakai gi kerja....dah semangat nak kerja dah dia :)



Nak Cari Calon Isteri???

Copy from omaQ.org

Sekadar suka-suka aja....

From Google





Nak Pandai = Cari isteri cikgu

Nak sihat = Cari isteri doktor

Nak kaya = Cari isteri anak tan sri

Nak glamour = Cari isteri artis

Nak gaduh = Cari isteri samseng

Nak sembang = Cari isteri penceramah

Nak alim = Cari isteri ustazah

Nak gemuk = Cari isteri chef

Nak selamat = Cari isteri polis

Nak stylo = Cari isteri kaki shopping


NAK MAMPUS =
@
Cari isteri muda yg 1 ofis dgn isteri tua…




Cantik kannn....Also taken from Google

Inilah Malaysia Kita….


Petikan ni aku cedok dari theSunDaily hari ini. Wednesday, August 17, 2011. Surat dari seorang expatriate yang pernah bekerja di Malaysia, negara kita yang tersinta ini…. Boleh dikatakan, apa yang ditulis ini baru sedikit kot….masih banyak lagi ketidak senonohan yang ada di negara kita ini. Sedih kan….


.......................................................

I WILL be leaving Malaysia next week, where I have lived for three months. I have lived in, worked in, and visited a number of countries in Southeast Asia for nearly six years now. Most of my time has been working and living in Thailand. It is with sadness that I must say of all the places I've been, this place has been my worst experience. The root of all my dissatisfaction here can be found in the rudeness and disdain that the people show one another. Let me share some examples:

► The lack of courtesy.

I ride the LRT daily and I am appalled at the rudeness shown. For instance, a woman was seated with a shopping bag on each side while a very pregnant woman boarded and no one offered her a seat. Routinely, I see elderly people board and so many teens just look at them and don't care that they can barely stand.
The class and ethnic divisions. I am bombarded daily with 1-Malaysia posters, billboards, and TV spots telling us we are rich in diversity and all one. Look around the city, in the food courts, on the trains and buses, etc. Each congregates with its own race.
Where is the promoted co-mingling of backgrounds? Just because this country comprises many backgrounds doesn't mean it is united.

► Lack of general niceness.

Let passengers off the train before you try to board. You can't get in anyway until they have exited. Why is this basic concept so difficult to understand? And why do you insist on standing right in front of the doors? No one can get out. Stand aside for a moment – you'll get on.
Also, can you cover your mouths when you sneeze or cough? I was exiting the LRT once, and a man (standing in front of the doors right in my way of course) coughed all over my face the moment the doors opened, spraying me with saliva and mucus.

► Dangerous drivers.

I am 47 years old and have been driving since I was 16. I was a professional truck driver in the US for eight years. And I drove regularly for four years in Thailand. In all that time, I have never seen the level of dangerous manoeuvres committed by the drivers here.
I cross the street on foot ever day at the corner of Hang Tuah and Pudu. I can't begin to describe the severity of infractions I see there countless times. When the light is red, that doesn't mean eight more cars can turn left into pedestrians trying to cross the street. When the light is red, that doesn't mean you can dart across the intersection just because you think it's clear. I think it's only by the grace of God that people aren't killed at a higher rate on Malaysia's roads.

► Lousy customer service and bad attitudes.

I have never been to a place where store personnel care less than they do here. Every time I ask for assistance in the stores, I get a half-hearted response, and rarely get help. And when I try to point out errors in the stores, I can never find a manager, and can never find anyone who cares that a customer is trying to help them fix a problem. The apathy toward customers here is atrocious. This country could take a big lesson from Thailand where they bend over backwards to help the customer.
This country has much to improve upon.

Disappointed
Kuala Lumpur

Tuesday, August 16, 2011

My Story On December 14…..

Aku tak pernah cerita kan detail pasal apa terjadi pada 14 December tahun lepas iaitu pada hari suami ku terlibat dalam kes dia tu. Bukan apa, aku dah pernah nak try tulis kat sini, tapi asal nak mula je aku sedih nangis-nangis. So, tak boleh lagi nak share. Kalau orang nampak aku dok nangis depan pc, kang apa lak orang fikir. Dan yang paling penting, aku tak nak suami aku nampak aku nangis pasal ni sebab nanti dia pun efek gak. Hehehe…dan sekarang aku dah berjaya tak nangis masa tulis nih.


Malam kejadian, aku duduk rumah dengan anak aku macam biasa. Dia tidur awal. Aku ternanti-nanti call dari suamiku sebab selalu nya kalau di gi laut, malam-malam camni dia akan call. Tapi sampai ke sudah tak call. Aku try gak call number Radio Operator, tapi tak dapat. Pastu aku online fesbuk dan cek email, kot-kot suami ku ada email ke haper. Tapi tak ada. So, ok lah. Normal lah tu kalau tak dapat dihubungi macam tu. Tengah-tengah laut lah katakan.


Esok, lepas subuh, aku masuk baju dalam washing machine, siap basuh  dan terus sidai. Pastu lepas mandi nak siap anak gi sekolah, tiba-tiba tefon bunyi. Tengok number bos aku naik. Haishhh….naper lak pak cik nih call. Tak puas ati lagi ke lepas brain wash aku sejam lebey dalam bilik semalam kat ofis. (Ini kisah lain…hihihi. Kebetulan dia ni baru jadi bos aku, dan aku dah kena brain wash dengan dia pasal satu sebab yang aku pun tak pasti). Berat je aku angkat call dia. Pastu dia cakap baik je. Tanya aku dah mandi ke lom, dah siap ke lom…..aku pun dah mula tinggikan suara, naper nak call orang pagi-pagi buta (6.45am) pastu nak tanya dah bangun ke belom. Then, dia cakap kat aku, dia kat ECC ni. Terus aku terdiam. Dia pun cakap, platform berlaku kebakaran malam tadi. And my husband injured. Dia cakap, so far semua dalam keadaan stabil. Aku boleh plak sound dia, bos biar betol. Jangan nak main-main dengan saya. Hahahaha…. Tapi rupanya memang betol. 


Pastu aku terus tanya macam-macam yang aku tak ingat dah soklan apa aku tanya. Dah start nangis dah. Pastu bleh plak aku tanya bos, apa aku nak buat nih. Seyes aku dah blur. Pastu bos aku pun cakap baik-baik suh aku antar anak gi sekolah, then tunggu kat umah, nanti derang datang amik aku gi hospital ramai-ramai. Masa tu dia tak dapat pastikan keadaan suami aku sebab sapa pun tak tau lagi apa yang terjadi sebab dia masih tak sampai ke darat lagi. Boleh tak, terbakar pukul 12 lebey tengah malam, subuh tak sampai darat lagi…..lagi laa aku rasa tak puas hati. Tapi, tak pe lah, tu isu lain. 


Tapi, aku rasa aku tak boleh duduk diam je kat umah, so aku cakap kat bos yang aku nak gi ofis. Then, lepas cakap ngan bos, aku call mak aku. Tapi ayah yang angkat. So, dalam terketar-ketar tu, nangis-nangis aku citer kat ayah aku. Tapi family aku tak leh datang cepat sebab adik aku ada lagi paper SPM dia time tu. Then, bila dah agak bertenang, baru lah aku call mak mertua aku. Aku ingat lagi ayat aku masa tu….”assalamualaikum mak, platform meletup, abang terbakar”……gilo nyer ayat. Mesti mak mertua aku terkejut kan. Tapi aku pun tak ingat dah nak buat ayat sedap2 time tu. Then, bila dia tanya detail lagi, aku pun tak tahu gak apa keadaan suami aku. Aku bagi je number fon bos aku tadi, suh mak call sendiri ngan orang ECC. 


Then aku siap- siap dalam keadaan terketar-ketar. Tangan aku sejuk dan aku rasa macam darah tak jalan je dalam badan time tu. Sempat gak aku cekkat email ngan fesbuk, dan nampak ada email dan message dari hasben aku. Dia hantar dalam kol 10.30pm cakap yang dia dah selamat sampai kat laut. Then minta aku doakan semua selamat sebab dia nak mula buat kerja-kerja shutdown dalam pukul 12 tengah malam. Nangis aku baca message tu. Pastu aku gi sekolah taska, hantar anak. Bila nampak cikgu je, aku hulur anak aku sambil cakap terketar-ketar campur teresak-esak bitau cikgu yang aku akan amik anak aku lambat atau pun mungkin dia bermalam situ sebab suami ku ada involve incident kat tempat kerja. Aku nak pergi ke hospital Kuala Terengganu. Ok, setel. Lega sket hati bila cikgu-cikgu kat situ mai peluk-peluk tenteramkan aku. Anak pun kecik lagi untuk faham apa yang sedang berlaku.


Masa sampai kat ofis, aku rilek je kat lobi. Tengok semua orang pun tak der apa-apa jek. Ye lah, kes ni belum tersebar lagi ke darat kot. Pastu rasa macam lama sangat menunggu tak ada pun muka orang yang nak bawa aku gi hospital. Pastu aku gi ECC, tapi memang sah-sah tak leh masuk. Aku turun lak gi level ofis aku…duduk diam-diam….tapi bila ada yang start bertanya, aku dah sebak dah.  Tapi tahan je lah. Nak citer lebih-lebih pun aku pun tak tahu apa status. Pastu, Senior Manager aku nampak aku then dia ajak aku turun tunggu kereta kat lobi. Aku banyak diam je sebab aku pun tak tahu nak cakap apa. Masa menunggu tu, aku tanya lah bos  macam mana keadaan suami aku. Dia cakap, terbakar banyak lah jugak, sambil tunjuk area muka, badan, kaki, tangan…..pastu dia terdiam then cakap kita gi tengok sendiri lah. Saya nak cakap pun tak tahu. Giler! Ayat dia gini buatkan aku bertambah cuak kot.


Then, kereta dah ready. 2 biji kereta. Bos naik kereta dia ngan orang HSE, dan aku naik kereta company dengan orang HR. Mujur aku staff situ gak, so macam dah kenal-kenal semua orang. Akak HR tu, aku panggik Kak Mai, dia bitau yang kitaorang akan gi amik waris injured personnel (IP) yang lain around Dungun. Sebab derang pun nak gi hospital sekali. Perjalanan nak gi hospital adalah lebih dari 2 jam. Lama giler. Bila dah kutip semua isteri-isteri other IP, kitaorang pun terus gi hospital. Tadi bertolak dari ofis kol 8.30am. Dalam kereta, semua orang diam jek. Kak Mai je rajin trigger topic tapi aku sorang je dok layan. Akak lagi dua orang tu banyak diam jek. Aku pun malas nak pikir sangat pasal kejadian tu, so aku layan je lah borak ngan Kak Mai. Dalam pukol 11.30am baru kami sampai hospital. Tu pun lepas gi cari 2 lagi rumah IP lain untuk ambik isteri diaorang.


Bila sampai, bukan masa melawat lak. Tak boleh masuk langsung even dalam building hospital. So Kak Mai ngan Tn Syed (HSE) pun gi jumpa sapa ntah ala-ala orang corporate affair hospital tu lah. Then, bila bitau yang kitaorang adalah waris IP, baru boleh masuk dalam building hospital dan amik lif ke level yang ada burn unit. Gila susah nak masuk spital neh. Dah sampai kat burn unit, ramai lah jugak orang kat situ sebab berhadapan dengan ICU. So waris-waris orang kat ICU pun memang lepak kat depan tu jugak. 


Tapi kitaorang tak boleh masuk sebab limit sekali masuk 2 orang je. Lagipun masa tu derang bitau aku, doctor masih buat procedure dressing bagai pada IP. So, fine, aku tunggu je lah diam-diam kat situ. Lama giler tunggu. Pastu siap boleh dengar lagi makcik-makcik yang ada kat depan wad tu dok sibuk bercerita. Derang kata orang minyak terbakar. Ada sorang yang kritikal. Kena masuk ICU. Kena operate. Orang tu bukan orang tempatan Terengganu, tapi orang KL. Lagi lah aku rasa jantung macam nak tercabut sebab memang hasben aku sorang je yang bukan orang Terengganu.  Pastu, ada beberapa orang wife IP yang lain dah boleh masuk tengok hasben masing-masing sebab cedera sikit je, dan procedure derang dah selesai. Tapi, hasben aku masih tak tahu apa cerita. 


Bila tanya Kak Mai dengan Tuan Syed yang memang dah beberapa kali ulang alik masuk tengok pun derang macam nak tak nak jer cakap. Derang cakap tak tahu jek. Seyes aku tak suka situasi ni. Rasa macam nak ngamuk je naper semua orang nak cover-cover neh. 

Bila dah tengah hari, perut pun dah lapar, aku ajak lah akak sorang nih, wife kepada salah sorang IP yang juga kawan aku gi makan. Mujur dia nak ikut sebab dia kata dia dahaga.Tinggal kami berdua je lah yang tak boleh masuk tengok hasben masing-masing lagi.  Walaupun perut tak der lah lapar sangat, tapi makan je lah sebelum datang sakit lain plak. Nak cari café hospital pun punyalah jauh. Isk isk. 


Lepas makan, datang lepak balik kat depan wad. Masih tak boleh masuk. Skali derang panggil akak wife kawan aku neh. Dia dah boleh masuk tengok hasben dia. Sentap weh tinggal aku sorang-sorang tertanya-tanya gitu. Family mertua aku dah on the way datang dari KL. Derang keep calling aku je nak tanya keadaan suami aku. Aku memang tak tahu dan aku jawablah tak tahu dan tak boleh masuk lagii. Siap aku kena sound lagi naper senyap jer tak nak bitau derang keadaan suami aku. Hampeh. Tau lah semua orang tengah stress, so pedulikan je lah. 

Pastu, Kak Mai ajak aku temankan dia gi café. Dia kata dia nak minum. Malas nak layan sebab aku dah tak tenteram. Tapi aku ikut lah jugak. Kesian gak Kak Mai dari tadi sibuk ke sana ke sini. Masa kat café, dia belikan aku air. Pastu dia kata, sebenarnya dia sengaja ajak aku datang café sebab nak bitau aku sesuatu. Kalo korang lah kan, boleh rasa tak jantung dah berhenti mengepam sekejap time tu.


Aku tarik nafas dalam-dalam dan cuba untuk bertenang. Kak Mai pun bitau, sebenarnya hasben aku dah habis dah procedure dressing bagai tu. Tapi derang tak tahu macam mana nak suruh aku masuk tengok hasben aku. Dia pesan, jangan terkejut dengan apa yang dia nak bitau aku neh. Cuakkkkkk…..





Kita sambung later lah ekk….hahaha…..aku nak gi beli novel Jodoh atau Cinta yang dipesan oleh seseorang. Jumpa lagi……
 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template