Friday, April 29, 2011

Misteri Kehilangan Jam Tangan

Sedih...

Jam tangan kesayangan saya dan suami kehilangan. Yang paling ralat, jam tu adalah barang hantaran kahwin kami dulu. Adeh...tatau mana letak. Sedar-sedar hilang masa tengah kelam kabut tunggang langgang hidup beberapa bulan yang lepas. Rasa bersalah pada suami saya sebab bila dia sedar dari sedation period, tanya jam kat mana, saya pun tatau nak jawab kat mana. Hatta, jam saya pun ilang. Kerap sangat nomad sana sini time tu, so kalo ada cicir ke haper, memang babai lah.

Tapi....kini.....kesedihan dah terubat.
Last weekend, masa jalan-jalan dating bertiga (dengan anak dara kami), suami tercinta belikan jam baru. Ngeee....suke suke....

Tapi lagi, yang lama tetap sentimental sebab barang hantaran kan....


Mine

His

Lirik: Baik baik Sayang - Wali Band

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku

Dengarkan dengakan aku

Reff:

Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan

Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Back to Reff:



Saya suka lagu ni....
Nak suruh hasben nyanyikan untuk saya lah.....
Hahaha....


Layanzz....

Thursday, April 28, 2011

Persediaan Bertunang Bagi Lelaki

Tepak sireh macam benda wajib yang kena ada.  


My ofis mate nak bertunang. Tahniah bro! Adik lelaki saya pun dah bagi hint nak bertunang dan berkahwin bagai. Hurmm…macam dah tak lama je gaya nyer. Apa persediaan bagi pihak lelaki untuk hari pertunangan nih yer?? Ofis mate saya tu dah siap plan nak gi facial bagai, katanya nak bagi berseri muka dalam gambar. Hurmm….tak sangka, orang lelaki pun macam tu gak ek. Sangat particular macam perempuan gak. Kat bawah ni ada sikit info tentang persedian bagi pihak lelaki yang saya ambil dari http://www.ernabridal2u.com/v2/

Merisik:
Pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik si gadis pilihan, mereka perlulah memastikan perkara-perkara berikut di bawa bersama. Antaranya ialah:
  • Cincin belah rotan. (cincin tanda)
  • Wang tanda (hantaran)
  • Baju sepasang atau kain
  • Buah-buahan
  • Kuih-muih
  • Menentukan siapakah yang akan menjadi wakil anda. (ibu bapa atau ibu bapa saudara)
  • Wakil pihak lelaki tersebut perlulah bertanya kepada ibu bapa si perempuan sama ada anak gadisnya itu telah mempunyai teman atau tidak.
  • Jika tidak, maka wakil pihak lelaki perlulah menyatakan hajat untuk melamar si gadis. Jika ibu bapa si gadis telah bersetuju, maka cincin tanda dan lain-lain barang iringan seperti wang tanda, kain, buah-buahan dan kuih-muih diberikan.
  • Jika mereka menerima barang-barang yang diberikan, maka secara tidak langsung, si gadis telahpun bersetuju untuk melayari hidup bersama lelaki tersebut.
  • Wakil pihak lelaki berbincang tentang wang hantaran.
  • Menetapkan hari untuk melangsungkan majlis pertunangan.
Pada Hari Pertunangan:
  • Cincin berlian
  • Sirih junjung
  • Lain-lain hantaran (separuh dari wang hantaran, sepasang baju, buah-buahan, kasut, kek, dan lain-lain) bergantung kepada apa yang telah anda rancangkan.
  • Wakil pihak lelaki (ibu atau ibu saudara) yang akan menyarungkan cincin kepada si gadis.
Cantikkan cincin neh...

Tapi, tips yang kat atas ni adalah untuk mereka-mereka yang mementingkan adat orang Melayu. Kalau yang nak simple-simple je, boleh lah buat persediaan yang ringkas jek. Tapi kena lah berbincang dengan keluarga kedua belah pihak. Kang kita suka hati nak buat sempoi jek, tapi rupanya mak ayah kita jenis nak beradat bagai yang kena ada cincin risik, cincin tunang, sireh pinang bagai tu. Tak nak kang nanti ada lak yang berkecil hati. Hee…

Part nak tentukan siapa sebagai juru cakap rombongan pun penting gak. Kalau boleh biarlah seorang yang disegani, berpengalaman, berumur dan bijak berkata-kata. Sebab orang ni lah yang akan jadi tumpuan utama selain si dara yang nak bertunang. Zaman sekarang, si teruna dah ramai yang ikut jer dalam majlis pertunangan. Ada lagi yang siap tempah baju sama dengan si dara. Macam dah nak bersanding. Huhu…tapi ingat yer korang, masa bergambar still tak boleh sentuh-sentuh lagi. Masih belum ada ikatan yang menghalalkan. Dosa tetap dosa. Fuuhhh…

Teringat lak zaman pertunangan saya dulu. Simple sangat. Dalam masa 2 minggu je decide then terus prepare apa yang patut. Mulanya plan bakal mertua nak datang menziarah je, tup-tup terus decide bertunang sebab masa tu bakal mertua tak menetap di Malaysia. Susah derang nak datang banyak-banyak kali. Masa bertunang tu lah kali pertama saya bersua muka dengan bakal mertua. Berdebar jantung macam nak tercabut.  Alhamdulillah, kini dah berbahagia sebagai pasangan suami isteri.

Wednesday, April 27, 2011

Kalau Masih Diberi Kesempatan

Pagi tadi, tanpa sengaja terbukak archive folder email-email lama semasa di ofis lama. Tersentak kejap, beratus email tak bukak lagi. Huhu. Bila buka....adalah sangat banyak email dari sahabat-sahabat berkaitan kejadian kemalangan yang menimpa suami. Sampaikan ditubuhkan ala-ala jawatan kuasa khas/badan bertindak untuk membantu saya dan suami. Sangat terharu dengan kesungguhan sahabat-sahabat terutama nya yang se'usrah'. Rasa malu diri kerana saya sangat tak rajin pergi usrah dulu. Macam-macam alasan duniawi yang menyekat kehadiran diri. Lemah nya ukhuwah saya.

Dalam banyak-banyak email tu, ada satu email yang membuatkan saya menitiskan air mata kembali. Saya quote balik sebijik-bijik,....

Salam wrt semua,

Maaf br start tuk update situasi, baru balik dari Be*** ptg ni as part of investigation team.

Sedikit sharing,

Berdasarkn kisah benar dr mangsa lain, amat aneh dan tak logik sdr arif masih hidup lagi sedangkan dia sudah ditelan api besar ms first explosion.

Juga aneh hanya 6 org yg tercedera dr 108 dgn letupan sebesar itu.

Amat hebat kuasa Allah.

Alhamdulillah, kuasa Allah mengatasi segala-galanya.menitik air mata bile diorg cerita shbt kite ni sempat gurau2 dan sembang2 selepas diselamatkan. Tp keesokannya dlm keadaan mencemaskan.

Tuhan tidak matikan seseorang itu jika tak sampai lg ajalnya.semalam kami semua di platform Be*** A buat solat hajat beramai2 untuk mendoakan mrk yg tercedera.

marilah same2 kite tlg ape yg trmampu kpd K.Hasuna dan Alyaa.


Sebak **
Syukur Ya Allah, Kau masih pinjamkan suami ku untuk aku dan Alyaa.
Sesungguhnya semua yang kita miliki adalah pinjaman sementara.
Bila-bila masa sahaja tanpa perlu izin dari kita, semua pinjaman ini boleh ditarik balik dari Penguasa segala makhluk. Marilah kita hargai apa yang masih ada pada kita sebelum ianya hilang.

Banyak juga email dari sahabat-sahabat yang mengingatkan saya agar bersabar dan gembirakan hati saya dengan janji-janji Allah terhadap insan yang diuji dan bersabar. Sungguh, ukhuwah yang berlandaskan akidah adalah amat indah. Bantuan yang dihulurkan dari setiap pelosok. Fizikal, mental support dan juga huluran bantuan kewangan. Tak ralat saya nak reveal, bantuan kewangan yang saya sendiri terima tidak kurang dari jumlah 2 bulan gaji saya. Terharu sangat.

Mode: Merindui sahabat-sahabat di Kerteh.....sob sob.....weekend ni dah nak pindah angkut barang. Sedih**

Terima kasih semua sahabat ku......hanya Allah yang mampu membalasi kalian.
LOVE

Perjalanan Balik Kampung Tanpa Suami


Ini adalah cerita back dated. Last 2 weeks saya balik kampong. Sukeeeeeeeeeeee!! Hepi sangat sebab dah lama tak balik. Last balik raya haji tahun lepas. Bulan 10 ke 11 gitu lah. Plan nak balik raya cina baru nih tapi tak jadi sebab…..suami saya masuk spital. Kami juga ada plan nak gi Bandung awal May nih, dah book tiket last year lagi, tapi tak boleh gi jugak. Suami saya masih belum fit untuk travel. Tak per lah, kita gi next time yer. Apa yang penting, saya nak gi umrah dulu ngan suami bila dia dah fit nanti. InsyaAllah!

Cerita balik kampong. Saya balik 4 hari (weekend + 2 hari cuti sendiri). 4 hari pun rasa kejap je. Pi ziarah umah sedara mara je. Sedih tak sempat gi Padang Besaq. Sob sob sob….  Tapi hepi sebab sempat makan buah pelam muda cicah garam belacan ngan laksa Perlis jati. Pelam harummanis tak masak lagi, so tak sempat makan gak. Kali ni, saya balik dengan anak je. Masa nak gi, naik Firefly dan masa balik sini, naik AirAsia. Oh, pengalaman sendirian naik flight dengan anak je. Dulu dah pernah, tapi dulu anak adalah baby yang hanya reti duduk atas pangku je. Tapi kini, anak dah sedikit besar, dah nak duduk sendiri. Tapi umur dia tak boleh beli tiket lagi. Cuak juga saya takut Alyaa nak main kejar-kejar dalam flight ke haper. Tapi Alhamdulillah, dia sangat behave. Agaknya sebab dia takut. Dia nangis tak ingat dunia masa nak boarding sebab saya angkat dia dari stroller untuk lipat stroller tu. Dia ingat saya nak tinggal kan dia gamaknyer. Dia nangis kuat tapi saya tak perasan boleh tak sebab bunyi kapal terbang adalah lagi kuat. (Ini adalah kelemahan naik Firefly sebab pesawat kecik, enjin bunyi kuat sangat). Saya sedar-sedar Alyaa terduduk sbb dia ketakutan sangat, air mata penuh ngan muka mimik menjerit, tapi tak dengar apa-apa. Sian nyer. Terus di angkat dan dipeluk, baru dia diam. Mujur ada sorang staff datang tolong nak lipatkan stroller tu. Bila kat dalam flight dia diam je atas riba sampai tertidor. Dia terbangun masa pilot buat announcement dah nak sampai. Bila bangun, dia terus senyum lebar. Nak gerak sana sini. Mujur seat sebelah kosong, so bg dia duduk situ. Bagus sangat sebab dia ok je bila saya pakaikan belt.

Kat sebelah seat tu, ada budak laki dengan nenek dia. Budak laki tu dalam umur 5-6 tahun kot. Dah besar. Diam jek dia pun. Alyaa yang sibuk-sibuk dok panggil abang, abang. Pastu bila budak tu toleh, Alyaa gelak suka kuat-kuat. Sampai kan budak lelaki tu malu-malu. Haha…anak saya pandai ngorat kah. Oh tidakkkkk! Then bila sampai Alor Star, semua nya ok. Alyaa terus senyum je kat tok mama ngan wan dia. Lega hati saya sebab takut gak kalau Alyaa macam tak nak ke haper ngan tok mama dan wan. Maklumlah, jarang berjumpa.

Then, nak balik ke KL. Kami naik AirAsia. Masa nak boarding gak, semua orang dah beratur, boleh tak Alyaa nangis then lari ke arah pintu nak keluar dari boarding area tu. Dia takut. Adeh. Kesian nya anak ku. So, terus kena peluk dan dukung dia. Nak pengsan rasa dukung anak, dukung stroller dan galas beg pack. Kat airport  Alor Star tak ada lif, kena guna escalator. Adeh, cuak takut ada yang terlepas dari tangan. Mujur kena jalan sikit je. Kalo tak, pancit weh. Masa ni sedih lak rasa suami tak ada disisi nak tolong handle situasi yang kelam kabut tu. Alyaa masih tak selesa sebab takut dia tak hilang lagi. AirAsia nih besar sket dari Firefly, so bunyi pun tak bising sangat. Tapi, sebab dia adalah pesawat tambang murah, ko jangan lah nak expect service baik sangat. Pramugari dia tak der lah semesra Firefly atau MAS. Kalau nak Firefly atau MAS dengan baby, ko rasa macam orang penting je sebab derang macam concern lebih sket. Tapi kalo ngan AirAsia, tak der nye. Saya adalah penumpang terakhir naik pesawat. Boleh tak, saya sepatutnya naik tangga belakang, tapi bila tengok saya masih terhegeh-hegeh heret anak, stroller dan beg, dia dah bawa lari tangga belakang. Terpaksa lah saya menapak lagi naik tangga depan. Kejam. Masa kat dalam flight, Alyaa tidur je. Agaknya dia takut sangat. Bila sampai, dia bangun tapi diam membatu. Langsung tak cakap atau gerak sepanjang saya berjalan keluar dari pesawat ke lobi. Panggil pun dia buat derk je. Isk isk…risau gak. Then bila nampak ayah dia, macam ok sket. Bila masuk kereta baru dia bersuara. Hoho…kesimpulan dia, naik flight balik kampong telah mendera emosi anak saya. Dia ketakutan. Aduhai…

Takut macam mana pun, kena gak balik kampong mama yer si anak. Hehe. Suke sebab hasben dah belikan tiket nak balik raya. Yippiee….suka jugak sebab tengok mak ngan ayah saya hepi dapat main dengan cucu yang sorang tu. Tak ada perkara lain yang lebih indah dalam dunia ni bila melihat orang yang kita sayang gembira kan J

Blackberry Playbook


Saya bukan lah peminat gadget yang tegar yang jenis kalau ada apa paling latest, itu lah yang nak dipakai. Saya sudah cukup selesa dengan handphone Nokia N82 yang dah 2 tahun lebih tu (hantaran kahwin tau). Nak main internet boleh, kamera pun bagus (5MP/Xenon flash/AF/Carl Zeiss Lense)….sungguh saya sangat berpuas hati dengan kualiti kamera phone ni. Jatuh kena lempar, basah ngan air liur anak pun masih lagi bertahan. Hehe….so memang tak ada niat nak tukar lah.
Tapi, last month, my father-in-law dengan berbesar hati telah memberi saya seketul iPhone4. Maka, saya pun menjadi up to date sedikit. Hehe. My Nokia N82 still pakai lagi. Amik kau, 2 handphone sekarang. Sejak menjadi pengguna iPhone4 yang tegar, saya semakin berminat dengan teknologi gadget sekarang. Mungkin sebab benda free kot, kalo sendiri kena keluar duit, saya tak akan minat lagi yer. Haha…bukan apa, tak nak membazir. Tapi still Nokia N82 masih terbaik sebab boleh sms masa driving. Keh keh keh.
Baru-baru ni, bapak mertua berbesar hati lagi memberikan suami saya Blackberry Playbook. Oh, suami ku juga sepesen dengan saya. Kami sama-sama tak suka nak buang duit beli benda-benda ‘kehendak’ neh berbanding ‘keperluan’. Tapi sebab dah free, amik je lah.

Gambar dari Google


Kami pun hepi hepi menggunakan Blackberry Playbook itu secara sembunyi2. Tak nak anak nampak, kang nanti jadi macam iPhone4. Sokmo kat tangan dia jek. Adeh. Awal-awal dulu pening gak kepala bila bapak dan anak masing-masing menjerit berebut kan iPhone4. Tapi kini, suami ku dah tak kaco anak nyer lagi dah. Masing-masing dah ada sendiri, mama jugak yang gigit jari. Adeh sekali lagi. Gadget-gadget ni adalah sangat user friendly sampaikan anak saya yang setahun setengah tu pun pandai guna. Dia dah terror buka youtube, games, application untuk budak-budak….sabar je lah. Even nak lock ngan unlock benda alah tu pun, anak kecil ini lah yang ajarkan pada atok nyer. Huk huk huk. Ibu bapa, sila kawal apa yang ditonton anak-anak yer. Anak saya tengok klip alif ba ta, abc, 123 ngan barney je.


Berbalik pada Blackberry Playbook….hurm, apa yang saya boleh kata
untuk pandangan pertama adalah…tak dak 3G…tak best (in future katanya ada). Ko boleh pakai internet bila ada wifi free je lah. Adeh. Application tak try lagi sebab hasben macam main sorang jek. Adeh. Nak beli cover pun tak dok lagi setakat semalam semasa kami gi cari kat kedai. Hurmm….lagi satu tak best, dia nyer plug untuk power tak ikut Malaysia nyer standard, so kena lah gi cari universal extension plak. Kui kui kui.
Kesimpulan dia, gadget-gadget nih adalah sekadar untuk entertainment tambahan je lah. Kepada yang ada duit lebih, boleh lah beli. Ianya bukan lah kemestian pun. Kalo tak der benda alah tu, ko still boleh makan dengan kenyang per. 

Saya letak kat sini comparison table antara a few lagi gadget yang seangkatan. Semuanya saya dapatkan dari http://www.malaysianbroadband.info/ 


 

Peace!

Tuesday, April 26, 2011

Bila Berjalan Seorang Diri


Sejak saya di KLCC, saya tak rajin sangat berjalan-jalan soping mata dalam mall. Sebab utama adalah tak sempat. Setiap hari kena balik awal before 5, so tepat jer jam 4 lebey, dah terus balik. Kalo nak jalan-jalan masa lunch, memang tak sempat lah. Lagipun adalah lebih baik untuk saya tidak selalu menghampiri kedai-kedai itu, kerana pasti akan lebih selamat untuk poket purse saya.

Kalau berjalan-jalan dengan ditemani kawan, saya tak mudah untuk membeli barang. Tapi kalau berjalan sorang-sorang, mudah sangat nak terbeli barang. Ntah naper, saya pun tak faham. Hehe.
Tadi, dalam keserabutan dan kesakitan kepala memikirkan masalah kerja yang tak pernah selesai, saya tersasar masuk Parkson. Kebetulan ada extra 15minit lagi masa lunch break. Terpandang beg kecik atau ada orang panggil wallet, atau ada gak panggil clutch, dan ada gak yang panggil wristlet. Apa-apa je lah, tapi saya suka benda alah ni sebab memang saya perlukan untuk mengisi 2 handphone dan kad-kad yang tak berapa penting (kad parkson, kad toy r us, kat touch n go, kad mesra, kad insuran etc). Saya tak suka sumbat semua kad dalam purse sebab nanti gemuk, tak elok. Dalam purse biar ada kad pengenalan, lesen memandu, kad bank, kad kedit jek (ni pun dah byk kot).

Ok, berbalik pada cerita asal. Bahana nya bila dah berjalan sengsorang, sempat lah rembat satu beg kecik nih. Kebetulan harga nyer separuh harga, so rasa tak membazir sangat. Dan kebetulan lagi, beg kecik yang lama dah rosak zip nyer. Oh, saya beli yang biasa-biasa aja. Walaupun kat sini ramai orang pakai yang designer nyer brand, dan kawan pun suggest suh beli Coach, tapi saya rasa, tak perlu lah kot. Saya kan kedekut. Hahaha…belum sampai seru.

Wristlet yang lama, zip pun dah rosak (abaikan kecomotan itu)

Ini yang baru dibeli tadi. Hehe.

Tatau apa motip posting nih. Suke-suke je kot.
 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template