Friday, June 24, 2011

Alhamdulillah…Minggu yang Banyak Kebaikan


Syukur, Alhamdulillah….di kala kita tengah rasa serabut dengan pelbagai kekalutan duniawi, apa kata kita renung-renungkan apakah kebaikan yang kita telah peroleh. Tak kan lah semua perkara yang datang pada kita adalah semuanya masalah kan. Mesti ada jua terselit rezeki dan rahmat dicelah-celah masalah yang mendatang. Betol tak??
For me, untuk sepanjang minggu ni je, adalah sangat banyak rezeki dan rahmat yang Allah beri.  Masalah dan kesulitan pun ada gak, tapi kita tolak tepi dulu yang tu. Kalau asyik dok pikir masalah je, susah kita nak rasa qanaah dan bersyukur. Ye dak??
Alhamdulillah, minggu ni saya dapat balik kampong jumpa mak ngan ayah. Besar nikmat tu. Sebagai anak, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk sentiasa gembirakan hati ibu dan ayah. Dengan berziarah pasti dapat gembirakan hati kedua insan tersayang nih. Suke-suke…. Dapat lah merasa bermanja-manja ngan mak ayah. Pastu, dapat gak merasa makan makanan favourite dari daerah kita sendiri. Teringat pulak zaman belajar dulu. Sweetttt….

Pastu, minggu ni juga saya dapat banyak hadiah dari cinta hati. Dapat kejutan seketol Smart Tag…ok lah tu, at least my beloved hubby faham akan kesusahan si isteri meredah jammed hari-hari nak gi kerja. Hubby gak belikan T-shirt dan klip kupu-kupu kecik yang comel. Sukeeee….. Oh, saya amat terharu dan gembira bila dapat hadiah dari hubby walaupun kecik. Antara petua kebahagiaan rumah tangga, rajin-rajin lah kita belikan hadiah untuk pasangan. Tak semestinya mahal, yang murah-murah dan kecik pun tak mengapa, apa yang penting adalah ingatan dan kemanisan disebalik pemberian itu. Heee…. Alhamdulillah, my hasben sangat suka belikan something untuk saya walaupun kadang-kadang tu kita tak minta pun. Kalau dia gi mana-mana je, mesti ada je something yang dia bawa balik samada buku ke, majalah feveret ke, makanan feveret ke……heeee…..bahagia bahagia.
Semalam, dapat jemputan lunch bersama dengan sahabat-sahabat lama yang amat jarang dapat hang out together. So, boleh kembali rasa dihargai bila berada dalam kelompok-kelompok sahabat tersayang nih. Terubat lah rindu yang selama ni terpendam. Kebetulan, ada juga seorang officemate yang belanja makan pagi. So, dapat makan free. Best kan J

Minggu ni juga, gaji masuk. Yippieee…. Walaupun tetiap bulan gaji masuk, tapi sebab mode sekarang adalah nak mengenangkan kebaikan yang diterima pada minggu ini, maka gaji masuk pun dikira kenikmatan kannn….ngeh ngeh ngeh.
Selain daripada perkara-perkara yang kita nampak jelas gedabak, kita juga janganlah melupakan segala kebaikan yang maknawi. Sesungguhnya, nikmat terbesar yang ada pada diri kita adalah nikmat iman dan Islam. Alhamdulillah, sehingga kini, kita masih dalam agama Islam yang terbaik ini dan masih beriman pada Allah SWT. Jangan dilupakan juga nikmat sihat, nikmat makan, nikmat tidur, nikmat mandi, nikmat bersama keluarga, nikmat berada dalam negara yang aman dan macam-macam lagi lah. Hatta dapat buang air pun nikmat gak tau. Hahaha.  Sesungguhnya, tak akan mampu terhitung nikmat yang Allah bagi pada kita. Tol tak??? So, marilah kita bersyukur J

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template