Monday, May 9, 2011

My 3 Weeks Course

Saya sedang berkursus di dalam hutan Kuala Rompin, Pahang. Bermula sejak semalam, dan bakal berlangsung lagi 8 hari. Then, the venue will change to IOI Resort, Putrajaya. Tempat training sekarang adalah Summerset Resort, Kuala Rompin. 

gambar siang

gambar malam
1st day sampai sini, hari dah agak petang. Dah nak gelap pun. Sungguh menakutkan tempat ini. Design bangunan resort nih ala-ala zaman kolonial dulu kala. Dikelilingi hutan. Nyamuk besar, semut dalam bilik hotel, lampu yang suram, almari antik, lampu chandelier antik yang besar, sunyi dan sepi lagi suram. Sungguh, saya takut kalau berseorangan kat sini. Mujur lah tak decide nak duduk bilik berseorangan. Kalau tak, mau nyer menempek kat bilik orang neh. Dah lah nak masuk dalam kawasan ni adalah sangat jauh ke dalam. Facilities yang terdekat adalah dalam 100km jugak lah di luar sana. Adeh.

Masuk hari ke2, semakin adapt dengan keadaan sekeliling. Kira oklah. Cuma part nyamuk tu memang kena sabar je lah. Nyamuk dia bapok besar. Gigit sakit woo. Tapi, resort ni menyediakan makanan yang marvelous. Semua makanan dia seyes sedap. Boleh rosak diet weh. Huhu.

Untuk 2 hari yang pertama, start dengan business game and team building. So boleh lah main-main sket. Nanti, dengar derang nih kata, the course module akan banyak dalam class dan penuh dengan subjek-subjek berat. Adeh. Redah je lah.

Oh, naper saya sanggup apply for this long course? Sebabnyer, saya adalah sangat tak best dengan kerja sekarang. So, at least, bila datang course yang lama-lama cenggini leh lari dari ofis tu kejap. Then, at the same time leh celik kan mata saya dan tambah ilmu sket pasal company nyer core business. Haha...dah 4 tahun kerja, masih tak faham pasal company business...boleh takK???

Sebelum nih, saya tak terlalu involve dalam technical jobs. Banyak buat management. Tapi, kat department baru neh, saya kena buat banyak kerja teknikal. Even kena kerja ngan budak-budak design untuk select the best concept for our project. Adeh. Saya rasa bodoh giler bila tak faham apa yang project team discuss pasal Christmas tree, peta topo, topside facilities, jacket monopod dan macam-macam lagi lah. Dah lah tak pasal-pasal saya kena reka dan design MOPU nyer spec bagai. Seyes, tak sukeee!!!

Oh, kerja saya adalah best sebenarnya kalau saya tahu dan faham apa yang saya buat. Saya perlukan masa untuk belajar dari bawah. Tapi adalah sangat susah nak dapatkan kerjasama orang-orang yang dah pandai. Kena sampai tahap merayu-rayu pergi pada orang tu, orang nih, minta tunjuk ajar. Then kena pass sana, pass sini seperti bola kena sepak-sepak je. Arrgghh...demotivated lah.

Ada kawan saya, yang baru join department yang sama, tapi sempat bertahan tak sampai setengah tahun pun. Dia terus minta tukar ke tempat lain disebabkan kejelikan dan kepelikan yang ada dalam department tu. Saya pun sebenarnya berminat dan timbul hasrat nak tukar angin buat kerja-kerja management jek. Dah tak nak involve with technical line. Tempat kosong dah ada. Tapi, entah lah. Tak tahu sama ada pilihan saya itu betul ke tak. Suami pun macam tak menggalakkan. Oh....saya tak tahu apa yang saya nak, boleh tak?... Kalau boleh nak kerja yang senang dan saya rasa confident nak buat. Banyak pun tak kesah asalkan saya boleh menjiwai dan memahami kerjaya itu. Sekarang, tiada kepuasan di hati.

Susah nyer nak cari yang sesuai dengan jiwa ini....
Adeh....
Marilah kita tinggalkan ofis itu sekejap.
Kita berkursus dulu yok!

2 comments:

  1. kalau ada course, mesti pilih tempat2 ulu, yg terperuk.. pastu ada xtvt malam2...

    ReplyDelete
  2. profile x update kee...masih sayang kan kertih nampak?

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template