Monday, March 28, 2011

Petanda Anda Dalam Stress Yang Teruk

Last weekend, saya berkesempatan join satu sessi group terapi dengan seorang psychiatry yang berpengalaman. Program nih diaturkan oleh pihak company ya. Free jek. Sangat berguna. Apa yang nak dikongsikan di sini ialah, petanda diri anda berada dalam stress yang teruk. Nak kata tak ada stress langsung, tak boleh gak. Orang gila je yang tak ada stress. Hik hik....


Tanda-tandanya:
1) Memory problem
2) Inability to concentrate
3) Poor judgment
4) Seeing only the negative
5) Anxious or racing thoughts
6) Constant worrying
7) Moodiness
8) Irritability or short temper
9) Agitation, in ability to relax
10) Feeling overwhelmed
11) Sense of loneliness and isolation 
12) Depression and general unhappiness
13) Aches and pains
14) Diarrhea or constipation
15) Nausea, dizziness
16) Chest pain, rapid hearbeat
17) Loss of sex drive
18) Frequent colds
19) Eating more or less
20) Sleeping too much or too little
21) Isolating yourself from others
22) Procrastinating or neglecting responsibilities
23) Using alcohol, cigarette or drugs to relax 
24) Nervous habit (nail biting, pacing etc)


Dulu, saya adalah sangat under stress yang teruk sehingga perlukan bantuan ubat (drugs) untuk relax. tapi doktor yang bagi lah, bukan gi cucuk dadah sendiri k. Then, semakin hari samakin ok bila keadaan pun dah ok. Tapi, semasa review list ni baru-baru ni, kenapa rasanya masih banyak simptom-simptom yang tersenarai di atas, masih ada pada diri saya. Adeh...


Doktor tu share, antara tips Dato Siti Nurhaliza guna untuk redakan stress adalah.....dengan berada disamping orang-orang yang betul (orang sekeliling yang support such as family members) dan dengan solat. Bagus tips neh. Mari perbanyakkan solat. Hoyeh.

2 comments:

  1. ooohhh byknyter simptom yg tekna tepat ke muka ku..paling annoyed bila anta reminder berkali2 acrual, lepas ku sbmt ke finance baru terhegeh2 carik aku, masih aku cuti lak tu!!!

    skng cuti anual leave di ambil bukan atas reason berehat, tp alasa, utk mengelak kejadian makan org!

    hahahhaha

    ReplyDelete
  2. jgn dibiarkan juli. Sila cari kaedah nak release stress. Takut kang ada letupan kat pme7 tu satu masa nanti. Hahaha...

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template