Thursday, March 31, 2011

Kenyataan Bung Mokhtar: Pemandu Wanita Penyebab Utama Kemalangan Jalan Raya

Korang mesti ada dengar kan pasal kisah tajuk kat atas tu. Dalam Parlimen, boleh pulak Bung Mukhtar tu gi buat kenyataan macam ni. Agaknya dah tak ada isu lagi besar dah kot nak dibahaskan di dewan utama kerajaan Malaysia neh.




Bagi saya (ini adalah pandangan peribadi yer), saya tak boleh terima kenyataan tu. Ye ke penyebab utama? Tapi, menurut kajian, kadar keterlibatan lelaki berbanding wanita dalam kemalangan jalan raya masih 70:30. Lelaki lebih tinggi kot.


Dari segi cara pemanduan, memang diakui majoriti lelaki adalah lebih berkeyakinan berbanding wanita. Hatta ramai di kalangan lelaki yang terlebih 'over' yakin memandu sehingga boleh mengundang bahaya. Nak nak pula kalau ada aweks untuk ditayangkan aksi drift bagai. Wanita pula, lebih berhati-hati sehinggakan ada yang 'over' berhati-hati sehingga menyusahkan pemandu lain. Tapi tak semua lah wanita begini ya, cuma majoriti sahaja. Wanita juga terkenal dengan keupayaan 'multi tasking' dan mampu mengaplikasikan teknik ini ketika memandu. Tak hairan lah kalau dalam serabut jam tu, ada wanita yang masih boleh melukis kening, membaca komik mangga (ehem ehem...jgn marah ek lalalala~), potong kuku bagai. Sungguh, tak tipu. Wanita hebat memang boleh buat banyak kerja dalam satu masa. Lelaki boleh tak??


Lelaki kalau jam hanya pikir nak change lane jek kerja. Padahal kalau ikut je flow, sama jugak hasilnya. Lelaki jugak hanya sibuk fikir nak potong kiri. Tak kisah lah patuhi undang-undang ke tak, janji dia boleh gi depan sekali. Hey, kalau nak sangat gi kat depan skali tu, bawa lah kereta terbang. Eh, ter'emo' plak.


Kesimpulan yang saya boleh katakan, lelaki atau wanita, masing-masing ada pro dan kontra nya. Teknik pemanduan adalah tidak boleh disandarkan kepada jantina semata. Ini adalah pemikiran kolot orang zaman jahiliah yang men'double standard'kan wanita. Teknik pemanduan seseorang adalah bersandarkan teknik pemikiran orang itu sendiri. Siapa lebih bijak menangani stress dan penyabar adalah mereka yang mampu berhemah di jalan raya. Bukan mereka yang terus tercabar kalau ada kereta cucuk-cucuk angkat lampu tinggi bagai. Bukan juga mereka yang pantang kalau ada kereta lagi low spec, pulak tu pemandu wanita memotong, terus tekan minyak. Rasa-rasanya, mat rempit lagi ramai dari minah rempit kot. Tu pun lelaki gak kot. Hehe.


Pssst: Korang rasa, Zizie Ezzete tu dibenarkan memandu ke tak ek oleh suami beliau? Ntah-ntah dia nyer driving style kot yang dimaksudkan oleh si Bung itu. Kah kah kah....

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template