Thursday, February 24, 2011

Journal Harian Saya Sejak Seminggu Ni..

Sebenarnya dah lama berada di hospital nih. Starting from 21 December...iaitu seminggu selepas kejadian di Bekok C. So, kiralah dah berapa hari atau minggu atau bulan kat sini...tapi kenapa baru nak buat catatan untuk seminggu yang lepas jek?



Persinggahan sementara


Hee..sebabnya, baru seminggu nih Arif dapat tukar ke wad biasa, so baru seminggu nih gak lah baru teratur sket perjalanan seharian. Sebelum nih, masa Arif masih di Burn Unit yang ala-ala ICU tu, semua benda under nurse supervision. So, kita tak leh kacau atau nak buat-buat nyibuk. Sekarang, bila dah kat wad biasa, boleh lah saya mendampingi Arif setiap masa...hohohoh....i loiikkeee!!

Ok, bangun pagi, lepas subuh...adalah masa untuk sambung tidur sampai lah agak tinggi sket matahari tu. Habit ni diajar dan dipupuk oleh suami saya...so saya as isteri yang setia, i follow jek...haha. [Lepas ni kena train suami saya agar belajar bangun pagi semula]...
Aktiviti pagi kitaorang yang pertama adalah sarapan. Then, bila dah makan semua, dalam pukul 10pagi tu baru boleh siap-siapkan Arif untuk mandi. Dia tak leh mandi awal sangat sebab tak nak nanti gap lepas mandi tu dengan time nak apply ubat semula lama sangat. Normally, nurse akan apply ubat untuk dia dalam kol 10.30 gitu. Kalau boleh nak ubat sentiasa meliputi dekat kawasan luka dia tu.

Proses nak apply cream dengan massage bagai tu amik masa lebih kurang sejam gak la. Kalau nurse buat ramai-ramai, cepat lah sket habis. Saya penah try buat sorang-sorang, memang sejam maaa....orang yang mengurut pun boleh sengal-sengal tau. Then, bila semua ubat dah meresap, masa untuk pakaikan pressure garment (PG). Nih pun kena buat slow-slow gak sebab sangat lah ketat benda alah tu...nak sarung semua kaki tangan dan muka.

Then, Arif akan gi gym untuk aktiviti fisio. Waa...silap haribulan kalau dok sini lama lagi, boleh fit, slim, boleh naik six padding laaa suamiku itu ala-ala model MenHealth. Hahaha...tak boleh blah. Lepas fisio, dah tiba masa untuk lunch. Hari-hari kami lunch date sama-sama...bukan lunch je, tapi setiap meal lah sama-sama. Sweetkann...

Petang lak, sepatutnya kena re-apply dan re-massage untuk Arif, tapi ni kadang-kadang nurse skip. Patutnya saya lah yang kena buatkan tapi..hehe....selalunya time petang after 4, orang datang melawat...so sesi melayan pelawat lah. Kadang-kadang speech theraphy dan Occupitional Health theraphy akan datang untuk slot mereka. Sibuk betul pesakit nih. Macam-macam program dirangka untuk beliau.

Malam plak, after dinner, kitaorang lepak-lepak je tengok tv atau layan internet dengan laptop masing-masing. Tunggu nurse datang after 10pm untuk sesi massage yang ke3 dalam setiap hari. Sedap lah si Arif tu kena massage kerap-kerap. Balik rumah nanti tak tahu lah, sempat kah saya nak mengurut dia sekerap seperti sekarang.

Bosan jek kan rutin harian...tapi mujur Arif sentiasa mempositifkan keadaan. Alhamdulillah, dikurniakan seorang suami yang amat penyabar. Oh, kadang-kadang adalah sangat merindui si anak...tapi apa kan daya, suratan nya begini....untuk sementara.


tempat melepak seharian


0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template