Monday, February 28, 2011

Jenis Blog Yang Saya Suka Baca

Sekarang nih kita boleh jumpa pelbagai jenis blog. Ada yang bercorak diari kehidupan, nak kongsi ilmu pengetahuan, nak berniaga, nak popular, nak tambah kawan, nak tempek-tempek gambar....dan macam-macam lagi lah. Memang variasi sungguh dunia blog Malaya. Hahaha...


Sejak saya bercuti panjang neh, memang kebanyakan masa diluangkan untuk mengadap internet terutamanya blog walking. Ada blog yang saya suka pergi hari-hari, sentiasa tertunggu-tunggu updatenya. Ada juga blog yang 'ter'pergi sebab key word tertentu atau link tertentu, dan bila rasa menarik, boleh view lagi post seterusnya atau kalau biasa-biasa aje, boleh baca setakat satu post je lah. Dan ada juga blog yang sekali pergi, terus tobat tak nak gi dah....hahaha....macam mana tu.


Antara kategori blog yang saya suka baca dan lawati, yang bukan jenis pergi sekali jek...adalah:




Blog Kengkawan

Kalau saya dah kenal tuan punya blog, terutama kawan-kawan sendiri, memang lah rajin bebenor nak melawat nya. Jenis nih memang tak sabar-sabar teman nak menunggu entry keluaran seterusnya. Haha...dasar busy body kann....Haha... Tapi kalau perkara yang diceritakan sendiri oleh tuan punya badan, bukan sengaja kita korek-korek, tu bukan busy body namanya. Tu namanya, kita adalah pendengar setia untuk si kawan kita tu....kesian dia kalau dia bersemangat bercerita, tapi tak ada orang nak dengar kann...haha...


Blog Share Pengalaman/Ilmu Berguna


Nih jenis blog ilmiah. Banyakkkk.. Memang suka lah dok menempek lama-lama kat blog yang macam ni. Terutama pasal ilmu mendidik anak, membahagiakan rumah tangga, ilmu keagamaan, masak-memasak...macam-macam lagi lah. Kadang-kadang tu siap boleh bersoal jawab lagi haaa...best tau...dapat tips2 free...sapa nak bagi kalau tak cari sendiri kan. Hehe...memang marvelous lah blog yang sebegini. Menempek sini lama-lama pun tak rasa membuang masa, sebab akan dapat pengetahuan baru. 

Blog Catatan Peribadi


Yang ni jangan salah anggap. Bukan semua jenis blog yang tulis pasal apa orang tu buat bermula dari bangun pagi sampai dia masuk tidur balik tu tau. Haha... Hanya beberapa penulis yang saya rasa boleh dapat something, at least dapat membuka minda saya untuk berfikir, 'ooohhh....ada jugak manusia macam ni kat dunia nih ek'.....haha. Contohnya, macam kisah ibu yang ada anak istimewa, kisah pengalaman orang poligami, kisah isteri yang bersuami curang, kisah pesakit kanser, kisah travelog ke..... Kadang-kadang, dengan mengambil tahu perkara yang berlaku dalam masyarakat sekeliling kita, dapat menambahkan daya berfikir dan kematangan seseorang. 


Rasanya 3 jenis tu jek blog yang saya suka ikuti. Kalau blog-blog jenis lain tu, selalunya terjumpa semasa blog walking atau pun bila teringat jek. Mungkin seminggu sekali atau kurang. Dari penulisan seseorang tu, kita dapat menilai tahap pemikiran dan kematangan penulis tu kan. Sekarang kan kecoh pasal blog-blog muda-mudi yang glamer habis, sampai sanggup gaduh-gaduh pasal isu remeh. Entahlah, tak nak campur. Tapi, apa yang saya perasan, blog yang suka gaduh or cari publisiti nih adalah dikalangan orang-orang muda belia, single mingle....kalau blog orang yang dah berkahwin atau berkeluarga, lain sikit corak tulisan dan pandangan mereka. Hehe....


*p/s: Tulisan di atas adalah pandangan peribadi semata-mata ya... :)

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template