Thursday, January 27, 2011

Update hari ke 45

Keadaan di hari pertama


Alhamdulillah, dah 45 hari berlalu. Arif adalah sangat semakin baik progress nya. Hari ni, dia dah start nak belajar berjoging. Oklah, walaupun instructor dia jalan kaki lagi laju dari dia nyer joging. Hehe...baru hari pertama lah katakan.
Dia juga dah pandai main bola. Hehe...main sambut-baling bola dengan tendang-tendang bola. Nak melatih balik koordinasi anggota badan dia yang dah lama rehat tu.

Pergerakan otot-otot pun ok. InsyaAllah tak ada bahagian yang keras, tapi kena teruskan fisio untuk terus mengelak mana-mana anggota menjadi keras. Burn efek ni lama tau kesan nya. Sabar je lah.
Doktor kata, kemungkinan tak ada 'contracture'.

Dia pun dah gain banyak balik berat badan yang hilang. Nurse kata, dia neh 'very good' appetite. Hehe. Dah boleh makan nasi lembut, spagetti, fettucini bagai. Alhamdulillah. Arif dah boleh mandi sendiri, jalan sendirian berhad, pergi bilik air sendiri.....tapi kadang-kadang dia lupa, nak panggil jugak nurse temankan dia. Dah biasa dimanjakan sebelum ni. Hahaha....

Dari segi ingatan dan kekeliruan pun, dah sangat baik. Tak ada lagi dunia angkasa lepas yang dia alami semasa tidur yang panjang tu. Emosi pun stabil. Dah bersemangat nak tahu pasal platform kesayangan dia tu. Dah cakap ready untuk di'interview' oleh investigation team. Amik ko...memang semangat nau. Aku lak yang risau. Pastu saja psiko-psiko, dia ok ke kalau kawan baik dia datang nanti cerita-cerita balik pasal malam kejadian tu bagai, then dia kata, nanti dululah untuk jumpa kawan-kawan baik dia tu. Hahaha...cuak engkau.

Tidur pun sangat baik. Orang lain trauma nak tidur teringat api bagai, dia lak tidur terlebih-lebih nyenyak. Kalau nurse tak kejut pagi, silap haribulan bangun untuk lunch terus. Hahaha...jangan marah ek cinta hati. Saya sangat hepi dengan perkembangan awak sekarang tau....muah muah. Dan hari ni jugak, aku telah memaksa dia tengok gambar muka dia yang latest menerusi gambar kat kamera phone aku. Dan dia ok jek. Alhamdulillah.

Wound yang masih terbuka adalah di bahagian telinga, so masih lagi kena berjaga-jaga dengan gejala infenction. Suara pun masih serak tahap Ella terlampau lagi, tapi makin better lah, harapnya. Pipi dah berisi macam dulu balik, so kalau pakai spec insyaAllah anak dia boleh kenal kot. Oh, sekarang dia tak boleh pakai spec sebab power dah bertambah sampai 500 then telinga pun sakit. So, memang dia berada dalam kekaburan lah buat sementara neh. Kasihan. Doktor pun dah cakap, dia kena pakai pressure gourmet after ni untuk elakkan scarring terutama keloid. Kat muka pun kena pakai. Lama lak tu. Adeh, ciannya. Tapi, apa saja untukmu, asalkan sihat yer.

Sampai sekarang, dia tak boleh berjumpa anak tersayang lagi. Hari-hari kena bawakan video aksi si manja untuk tatapan si ayah. Kalau nak jumpa boleh, tapi kena tengok je dari jauh, tak boleh dekat. Pastu, takut Alyaa takut dan tak kenal ayah lagi, so Arif decide tak payah jumpa lagi lah. Tunggu dia betul-betul dah keluar spital nanti, boleh terus pegang, angkat, peluk cium bagai sama itu budak kicik. Sabar ek sayangku.

Senyuman di hari ke 45

Teruskan berdoa untuk kesihatan dan kesejahteraan Arif yer....

5 comments:

  1. alhamdulillah! seronok aku baca post nie :D -intan-

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..positive progress dari ariff

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah :D Allah sayang semua makhluk-Nya kann
    seronok baca,, seseronok hari-harimu~

    hehh

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah... gembira dgr suami sunna dah sihat.. sgt riso dgr update2 b4 this.. alhmdulillah.. smg sunna dan keluarga terus tabah dan di murahkn rezeki.. amin..

    ReplyDelete
  5. aik laen benor muka arif...all the best..smg cpt sembuh!

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template