Thursday, January 13, 2011

Sebulan dah berlalu~

Esok adalah 14hb....maka dah lebih sebulan tragedi 14 December itu berlalu. Hari ini saya sangat sibuk. Ada 3 appointment dengan doktor dalam masa satu hari. Memang penat. Appointment pertama dengan respiratory specialist. Follow up untuk batuk saya yang dah tersangat lama. Alhamdulillah, semua result ok. Cuma saya alah pada dust mite. Doktor Lee yang merawat saya itu pun sangat ceria kalau nak dibandingkan dengan 2 minggu lepas. He said, you should be thankful with your husband's doing right now after we nearing loss him........oh, sayu nyer dan tersentak sekejap bila dia cakap macam tu. Apa2 pun, alhamdulillah.

Then, jumpa doktor Gangaram, dermatologist, sebab Alyaa ada rashes. Nampaknya, Alyaa pun follow mama. Alahan jugak. Then, petang, ada slot dengan psychiatrist, Dr Nor Hamidah. Dia sangat lovely. Saya suka. Dia cakap saya nampak much better compared to previous session. Ya, alhamdulillah, dah boleh menarik nafas lega selepas keadaan suami sudah keluar dari danger zone. Sekarang, recovery stage pulak.

After setel semua kerja-kerja dengan para doktor, baru saya sempat ziarah suami tercinta. Dapat spend masa lebih kurang 40minit. Ok lah tu. Saya memang tak banyak spend masa dengan dia sebab....hurmm....saya rasa mak dia lagi utama untuk bersama anak tersayang. Lagipun, saya boleh spend dengan Alyaa.

Oh, perkembangan abang untuk hari ni. Keliru dan lupa-lupa tu masih ada. Dia kata anak dia umur 10 tahun. Tapi makin banyak dah dia ingat. Awal-awal dulu, isteri dia pun dia tak ingat. Then, nurse kata, dia dah boleh step 2 langkah tadi. Alhamdulillah. Dah boleh duduk tegak lama sikit dari hari sebelumnya. Dah dapat tidur dengan betul-betul nyenyak walaupun hanya sejam sahaja. Nurse dah try bagi dia rasa orange juice. Feeding pun dah increase kepada 3 jam sekali, tapi masih lagi susu melalui tiub. Minum air melalui picagari pun dah makin better, dah tak tersedak, batuk-batuk.

Kebetulan, Dr Nor Hamidah pun datang untuk borak-borak dengan abang. Dia menangis teresak-esak bila doktor bercakap dengan dia. Dia kata, dia takut. Ya, itu normal. Siapa tak takut kalau dah berdepan dengan situasi seperti dia. Even kawan-kawan dia yang terlibat pun menangis bila teringat kejadian tu. Dan ada yang masih belum hilang trauma after sebulan berehat. Abang pula, baru bangun dari tidur yang panjang, jadi, perkara itu masih segar di ingatan dia. Dia juga cakap, belum bersedia untuk bertemu dengan kawan-kawan dia. Oh, saya sedih tadi bila doktor tanya, dia nak balik kerja di Kertih atau tak....terus dia nangis dan cakap tak nak lagi balik Kertih......oh, dalam nya trauma mu sayang.

Oh, saya sangat kepenatan sejak dua menjak nih. Terlalu banyak perkara yang telah dilalui. Saya kena bertahan dan teruskan meningkatkan kekuatan diri. Saya dah kena start buat planning untuk teruskan hidup selepas ini. Urusan pertukaran kerja, pindah rumah, cari rumah, jaga suami, sekolah baru anak.....dan macam-macam lagi. Bertabahlah duhai diri. Allah kan ada :)

1 comments:

  1. suna,semoga arep bersemangat dan kuat hati untuk cepat sembuh..

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template