Saturday, January 22, 2011

Alhamdulillah...Syukur!

Mak kata, dalam setiap ujian yang Allah bagi tu, mesti ada hikmah nya. Semua orang pun kata gitu. Dan mak kata lagi, hikmah tu adalah rahsia Allah untuk kita. Kita tak tahu, apa yang Allah nak tunjuk atau nak beri pada kita dalam setiap ujian tu. So, jangan dipersoalkan mengapa dan kenapa kita yang menerima ujian sebegini. Kita hanya perlu terima, sabar dan redha....dan nescaya hati kita akan tenang, dan segala nya akan dipermudahkan untuk kita berusaha menghadapi ujian itu. Ya, saya pasti itu. Kerana Allah lebih mengenali saya dan suami, serta keluarga....dan Allah tahu apa yang terbaik untuk kami dan kita semua.

Semasa abang dalam keadaan kritikal dan tidur yang panjang, saya berdoa dan sangat berharap agar Allah bagi lagi saya peluang untuk melihat suami tersenyum, untuk berbual mesra dengan suami dan terus menjadi seorang isteri yang solehah buat suami tercinta. Dan, kini, Allah makbulkan. Sesungguhnya, adalah satu kenikmatan dan kemanisan yang tak terungkap bilamana doa, harapan, rayuan kita yang sangat mendalam.....terlaksana. Sungguh, ianya sangat manis. Terasa betapa dekat sangat kita dengan Allah dan pertolongan-Nya.

Kini, selepas 40 hari....saya sangat gembira. Senyuman abang tak lekang di bibirnya. Doktor juga telah mengesahkan, tiada pembedahan tambahan atau skin grafting untuk abang. Amazing! Abang suffered 22% of burn and have 3rd degree burn at his face and hand. Normally, doktor akan buat skin grafting, atau tampal kulit dari mana-mana bahagian lain badan pada bahagian yang terbuka. Tapi, doktor abang mencuba untuk menggunakan krim herba China (MEBO dressing) untuk rawatan luka abang. Alhamdulillah, dalam masa 40 hari ini, semua luka telah baik dengan cepat. Kulit juga tumbuh dengan baik. Cuma, masih bersisa sedikit luka yang belum sembuh di bahagian telinga. Mungkin kerana sturktur telinga yang tidak rata, maka ianya memakan masa sedikit. Dan InsyaAllah, doktor kata, dalam 2 minggu lagi, telinga itu pun akan kembali tumbuh kulit sepenuhnya seperti biasa. Amin.


Di atas, gambar abang beberapa hari sebelum kejadian. Berisi lagi masa nih. Huhu....



Wajah abang selepas 39 hari kejadian.....telinga masih ada kain gauze yang diletakkan MEBO. Dah cengkung dan agak gelap sebab pigmentation. Banyak lagi stage nih...huhu

8 comments:

  1. Alhamdulillah...semoga terus ada perubahan positif pada Arif. Suna terus tabah hati ok.

    ReplyDelete
  2. terima kasih mrs redzuan....huhu....nanti kami akan rindukan Kertih life~

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah Arif dah makin sihat.. semoga ketabahan ko bole jadik contoh ukt rakan2 lain

    ReplyDelete
  4. untung arif dpt istri dan anak yg tabah dan penyayang... mst dia lg semangat!

    ReplyDelete
  5. Dah lain muka arip. Moga cepat sembuh!

    ReplyDelete
  6. Muka kna dressing gak ke..msti pedih kn..sy dua2 kki burn 7% kna air pns pn pedih msa dressing..allh je taw pe sya rsa

    ReplyDelete
  7. Muka kna dressing gak ke..msti pedih kn..sy dua2 kki burn 7% kna air pns pn pedih msa dressing..allh je taw pe sya rsa

    ReplyDelete
  8. Muka kna dressing gak ke..msti pedih kn..sy dua2 kki burn 7% kna air pns pn pedih msa dressing..allh je taw pe sya rsa

    ReplyDelete

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template