Friday, December 24, 2010

Aku Tak Berdaya

Dah lama blog ini tak terisi dengan posting baru. Hari-hari aku bukak, tapi aku tak berdaya nak taip apa-apa....

Hari ni dah hari yang ke sebelas suami ku terbaring dalam Burn Unit kesorangan.....masih dengan bantuan pernafasan.


Ya Allah, aku sangat merindui suamiku.
Aku masih perlukan dia sebagai suamiku
Alyaa masih perlukan dia sebagai ayah
Kembalikan lah suamiku dan ayah Alyaa kepada kami dalam keadaan sihat seperti biasa...

Ya Allah,
Hanya padaMu aku berharap akan pertolongan....
Segerakanlah suamiku sembuh seperti biasa
Beri lah kekuatan hati untuk kami semua....

Amin

Wednesday, December 15, 2010

Tanggal 13 December 2010

Astagfirullahal'adzim

Mesej i got from him last night...

Muhammad Arif December 13 at 9:18pm Report
Assalamualaikum ayang~
Alhamdulillah dah sampai tadi Bekok C jam 3 lebey.Cuaca ok xde ujan apa ni.Try call x dpt lak maybe line kat sini jamm kut.Ala cian Alyaa rendu ayah die.Rendu Alyaa dan ayang jugaaa.huihui.bacalah sajak kat blog abang itu.mlm ini insyaAllah mula shutdown dlm 10 lebey karangs.muga selamat sme.tidoq leklok mlm ni tau yangg.muahhhhhhhhh.


Sajak yang dia tulis di blog


Dua tahun bersamamu
Sejak kian lama kita bertemu
Dari tempat menuntut ilmu
Kemudian ke Kerteh jadi tetamu

Berbagai cabaran dan dugaan dihadapi
Namun daku akan terus menjaga rapi
Dengan kasih sayang tidak bertepi
Dikaulah rindu pengubat sepi

Daku ingin berikan terbaik
Dalam hidupan turun naik
Gunung tinggi kita daik
Turun pula baik-baik

Moga cinta hingga ke syurga
Kerana segalanya penuh berharga
Keutuhan jiwa tiada terhingga
Laksana angkasa berwarna jingga

Syukur tanpa disangka dikau jodohku
Walau awalan tiada sangka ia kan berlaku
Aku pula malu-malu kaku
Berkata sepatah berbaur baku

Doa hari-hari moga Allah berkati
Dengan anak-anak comel menanti
Usaha membaiki diri tidak akan terhenti
Kerana cintaku pada isteriku tulus suci dan sejati

11.55 PM
11 Dec 2010


p/s : Selamat Ulang Tahun ke2 Isteriku sayang =_=
Kepada semua, doakan saya dan Alyaa dapat kembali suami dan ayah yang sama seperti sedia kala dengan segera.....
Ya Allah, sembuhkan lah suami ku...
Ringankan lah penderitaan dia....
Berikanlah ketabahan buat diriku dan kaum keluarga kami...
amin.

Sunday, December 12, 2010

Anniversary


Buat Muhammad Arif,


Selamat Menyambut Ulang Tahun Perkahwinan Kita yang ke-2..
.
.
.
.
.
.
.

Selamat bekerja dengan gigih di pelantar sana.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Huhuhu....aku ditinggalkan di kala anniversary....

Friday, December 10, 2010

Tonton Cerita Hantu


Korang ingat lagi tak cerita ni? Kekasihku Seru dalam siri drama SERAM kat TV3. Aku dulu memang ikut siri nih tak pernah miss. Aku memang sangat suka tengok cerita hantu atau cerita seram terutama hantu Melayu atau Indonesia. Tapi kalau yang Korea atau Omputih, macam tak layan sangat sebab tak feel kot. Aku kan orang Melayu. Hahaha....

Dulu kan penah kena ban semua cerita hantu daripada keluar tv. Kalau tak silap aku sejak Menteri Penerangan adalah Dato Mohamad Rahmat. Then, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, cerita hantu banyak pulak ditayangkan secara meluas. Jangan Pandang Belakang lah, Zombie Kampung Pisang lah (ni bole kira citer seram ke??) dan macam-macam lagi lah. Tapi aku memang jenis tak tengok wayang, so kalau movie antu kena tunggu adik aku bermurah hati donwload je laa baru aku tengok.

Then, bila ada drama siri seram nih kat tv, aku suka sebab tak payah tunggu movie download dah. Cerita dia pun seram abis. Haha. Tapi aku tak pernah tengok cerita hantu sorang-sorang time malam. Takut gak. Haha. Masa siri Kekasihku Seru nih ditayangkan, aku masih single dan dah bekerja di Kertih. Cerita ni kan setiap malam Jumaat. Hari Jumaat adalah hari cuti so rumah sewa aku memang akan kosong sebab semua housemate akan balik kampung. Aku sorang je yang kampung jauh, so memang most weekend aku tinggal sorang-sorang kat rumah besar 2 tingkat tu. Macam horror kan. Nanti kalau aku rajin, aku citer pasal life aku masa bujang.
Ok, back to Kekasihku Seru, oleh sebab citer dia malam Jumaat yang aku tinggal kesorangan dalam umah besar 2 tingkat, memang sah-sah lah aku tak akan tengok weh. Kalau siang aku tak kisah. So apa aku buat, esok nya hari Jumaat pagi-pagi selepas breakfast mesti aktiviti aku adalah layan cerita tu kat Catch Up TV di http://www.tv3.com.my/ . Mujur streamyx wifi kat umah aku tu boleh tahan lah laju nya, tapi aku kena panjat naik tingkat atas rumah untuk menonton sebab kat atas rumah lagi laju internet nya. Bilik aku kat bawah je, sorang-sorang. Tak kisah lah, janji boleh tengok. So, layan lah sorang-sorang.


Tapi, bila siri tu dah tamat, derang tayang pulak cerita hantu yang baru. Aku tak berapa ingat tajuk dia. Tapi, untuk pengetahuan korang, Kekasihku Seru tu adalah cerita hantu terakhir yang aku tengok. Sebabnya, bila tamat siri tu, aku pun dah jadi isteri orang. Dan suamiku adalah sangat tak suka tengok cerita hantu dan dia tak galakkan aku tengok cerita hantu kat rumah. Sebab, kalau aku nak tengok, kena ada orang teman, tapi dia tak nak tengok dan tak nak teman aku. So memang terus terhenti lah kegemaran aku di situ. Actually, banyak gak perkara yang antara aku dan suami adalah berlawanan. Dan banyak gak perkara kegemaran aku yang dah banyak ditinggalkan sejak berkahwin. Suami aku macam tak kisah je apa aku nak buat, tapi sometime ada benda atau habit yang kita suka, dah tak sesuai untuk diaplikasikan selepas berumah tangga. Maybe some other day aku boleh share kot pasal ni.

Tapi, memang layan lah cerita nih. Rindu nak tengok balik...hehehe....

Thursday, December 9, 2010

Jenis Jurujual yang Kurang Memuaskan

Hari ni aku berpeluang jalan-jalan soping dengan kawan-kawan office. Adalah tujuan dan sebab rasminya. Dan sepanjang pencarian barang-barang yang diperlukan, aku berpeluang jumpa beberapa jenis jurujual yang amatlah men'jengkel'kan aku. So, nak share lah sikit ciri-ciri jurujual yang dimaksudkan itu.

#KES 1:
Aku dengan geng pejabat masuklah satu kedai hiasan rumah yang ada jual pinggan mangkuk, cutlery set yang agak ekslusif lah kalo kat bandar Kemaman neh, ekslusiflah bagi aku sebab kedai nya agak tersorok. Huhu. Kitaorang nak cari something yang sesuai untuk hadiah officemate nak kahwin. Adalah a few dinner sets dan tea sets yang kena dengan budget kitaorang. Tapi most of the style set pinggan mangkuk dalam kedai tu adalah jenis porcelin yang berat gabak tu...macam pesen lama pun ada gak. So tak jadi lah nak beli. Then, aku pun sebelum keluar, sempatlah sambar 2 batang sudu sup yang ala-ala sama dengan set sudu kat rumah aku sekarang. Cuma set yang aku ada tu tak ada sudu sup yang bulat semacam tu. Then, masa nak bayar tu boleh lak si jurujual tu dengan muka yang men'jengkel'kan siap angkat-angkat kening, tanya aku: "Ni je ke??" Memang nada macam perli lah. Isk, berdesap aku. Senyum je lah sambil jawab, "A ah, sudu 2 batang je dik. Nak cukupkan set kat rumah yang hilang 2 batang." Dalam hati aku memang tak puas ati lah dia buat aksi begitu. Ek eleh, aku beli sudu pun bukan cap ayam hokey. Apa, kat umah kau pakai sudu yang 10 hengget sebatang ke??? Huh.

#KES 2
Masa singgah kedai cenderahati untuk cari kad ucapan yang sesuai untuk majlis kat office, aku ambik lah kesempatan usha benda-benda comel dalam kedai tu. Kot lah ada teddy bear atau patung-patung comel untuk mainan anak aku. Sekali orang kedai tu ikut aku semacam jek. Dah lah muka tak friendly langsung. Ikut aku kat setiap rak macam lah aku nak mencuri. Yang pelik nya, kawan-kawan aku lagi 3 orang tu tak dak plak dia nak ikut. Agaknya handbag aku besar macam senang nak songlap barang kot. Bila aku tanya pasal satu frame yang comel, jawab pun macam nak tak nak je. Agaknya dia macam tak percaya kot 'makcik' macam aku nak beli barang-barang comel yang sesuai untuk budak-budak remaja tu kot. Hahaha.

#KES 3
Aku dengan member-member tengah usha tudung yang cantik-cantik tahap men'juleng'kan mata kat satu kedai neh. Ada 2 orang awek yang jadi jurujual nya. Muka setiap sorang punya lah ketat semacam. Senyum memang langsung tak ada. Muka macam menyampah jek dengan kitaorang neh yang sibuk dok selak-selak tudung sana sini. Kawan aku sorang tu dok tanya-tanya pesen inner tudung yang panjang, pun derang tu macam malas nak layan jek. Aku ingatkan minah 2 orang tu tengah penat lah kot. Tapi tiba-tiba ada 2 orang mamat datang duduk kat area kedai tu. Boleh plak sorang minah nih gi dok happy2, gelak2 sambil cakap kuat2 dengan mamat 2 orang neh. Eh, bleh plak senyum manis muka bagai kalau dengan jantan. Ceh. Tak jadi aku nak beli dengan korang.

#KES 4
Masuk plak kedai barang-barang hantaran sebab nak cari kotak cantik untuk isi hadiah pada bos kesayangan yang nak bertukar. Sorang makcik yang boleh dikategori warga emas yang masih gagah jugak lah jadi jurujual nya. Tapi aku memang rasa jengkel giler kat makcik neh. Kawan aku suka satu kotak anyam neh, aku tengok ada tulis tanda harga kat setiap kotak-kotak kat situ. Harga adalah berbeza mengikut saiz. Bila tanya nak kotak tu, boleh plak dia kata tak jual satu. Kena beli satu set yang ada 3 biji kotak berlainan size. Isk, abih tu buat apa letak tanda harga asing-asing kat kotak-kotak itu. Pastu, bila nak kotak lain, pun dia cakap sama. Semua kena beli set. Memang banyak songeh lah mak cik tu. Dah orang nak beli tu kira bagus lah tu. Dah lah barang kedai dia berhabuk, tahi cicak bagai. Nampak sangat tak ada orang nak datang sangat kedai tu. Aku macam dah panas, malas nak dok lama-lama, terus cakap kat member-member aku, amik je lah set pun. Yang lebih tu kasik aku beli lah. Senang citer. Boleh gak aku buat letak apa-apa barang atau pun Alyaa jek main. Tapi bila dah belek-belek nak amik, tengok kualiti macam kureng. Pilih-pilih lagi, ada lah kotak yang macam kukuh sket laa. Boleh pulak beli sebijik-sebijik yang itu. Tapi mahal sikitlah. Kawan aku pun tawar menawar lah sket. Makcik tu tak nak kasi kurang sangat, siap cakap dia jual harga modal lah bagai. Nipu giler. Mana ada orang jual barang harga modal. Macam lah kami tak sekolah. Yang paling aku tak suka, dia siap suggest kitaorang beli yang dah kemek-kemek rejected kalau nak harga murah. Cet, macam lah kitaorang tak mampu sangat. Dah lah awal-awal tu masa kitaorang tanya pendapat dia bekas yang sesuai untuk isi hadiah, dia suruh kitaorang beli paper beg murahan yang orang isi gula-gula orang kahwin tu je. Terus kawan aku cakap, "Tak nak lah, tak kan beg macam ni je nak bagi hadiah kat bos kannn".....haishhh...

Kesimpulannya memang pening kepala gak laa melayan karenah jurujual neh. Kita sebagai pengguna, ada hak per nak memilih. Bukan nya kita rosakkan barang dia ke haper. Setakat nak belek dan tengok details sebelum decide nak beli jek. Duit kita, suka ati kita la. Yang jurujual pesen gini nak belagak sangat tu naper. Even jurujual butik mewah kat KLCC dengan Pavilion pun senyum manis je bila kita masuk belek-belek barang dalam kedai dia...walaupun dah tahu memang tak ada gaya nak membeli pun. Hahaha...

Btw, tour kitaorang hari ni memang superb. Kena pulak ada sorang tu yang sangat baik hati belanja lunch. Yippie!!

Wednesday, December 8, 2010

Apa Nak Buat Bila Tengah Merajuk...


Untuk pengetahuan, saya adalah seroang yang suka merajuk dari kecik sampai lah ke besar. Mudah sangat nak terasa hati. Tetapi cepat jek baik nye. So kira balance lah kan, cepat merajuk tapi cepat sejuk. Cuma sejak dah besar gedabak neh, merajuk tu tak lah ditonjolkan sangat. Sekadar terasa hati sorang-sorang ja.
Alah, merajuk...biasalah kan perempuan. Mesti ada penah merajuk dengan mak ayah ke, dengan adik kakak ke, dengan kawan-kawan ke, dengan pasangan sendiri ke. Apa yang saya perasan lah kan, lagi rapat atau dekat  seseorang tu di hati kita, lagi lah mudah untuk kita terasa hati dan merajuk dengan dia.

So, apa saya buat bila saya merajuk atau ada terasa ati, terkecik hati dengan sesaper saja....


  • Merajuk dengan mak ayah atau adik:  Yang ni banyak berlaku masa zaman sekolah menengah dulu. Masa tengah berjiwa memberontak. Biasalah kan remaja. So, bila merajuk dengan mak atau ayah, senang je, aku lari masuk bilik. Berkurung je dalam bilik sampai dah rasa boring, jemu atau kesunyian, aku pun keluar tengok tv atau cari makanan kat dapur.  Maka habislah merajuk untuk hari itu. 

  • Merajuk dengan kawan:  Hurm, kalau zaman belajar dulu selalu aku merajuk dengan rummate lah. Sebab aku paling rapat dengan dia dan aku sayang dia lebih, so aku pun banyak lah nak merajuk dengan dia. Hahaha... Selalunya aku diam jek seharian tak berkata. Dok je ngadap laptop tu sorang-sorang. Then, bila aku dah sejuk, keadaan akan kembali ke normal. Rummate aku pun dah tak amik port kalau aku diam semacam jek. Dah paham dah peel aku kot. Begitu juga kalau dengan kawan-kawan kat office. Biasalah kan, kadang-kadang dalam gurauan pun ada gak part yang sensitif. Yang boleh membuatkan aku rasa kecik hati. Seperti biasa, aku pun akan berdiam diri je lah. Kadang-kadang ada gak orang yang perasan dan tanya naper aku diam jek satu hari tu, then bila dah ada orang tanya gitu, aku pun kembali seperti biasa pot pet pot pet. So, tak ada orang perasan pun aku merajuk.

  • Merajuk dengan suami:  hahaha..normal lah kan merajuk dengan suami. Ada ke orang yang tak penah merajuk dengan suami masing-masing. Mind u! Kalau tengah merajuk, biasalah aku akan berdiam diri, buat hal aku dan cuba elak apa-apa aktiviti yang melibatkan suami. Tiba-tiba jek fokus kat anak jek. Hahaha.....diam jekk...apa je suami aku ajak seperti makan ke, tengok tv ke, kuar ke, mesti aku cakap takkk nakkkkk...dan aku akan cakap yang aku merajuk dengan dia kerana bla bla bla. Kalau dengan orang lain, aku tak nak tunjuk yang aku tengah merajuk, tapi kalau dengan suami, aku memang nak dia tahu yang aku tengah merajuk. SEBAB? Sebab aku suka kena pujuk dengan suami aku. Hahaha... Then perhubungan pun menjadi seperti normal kembali. Senang jek kan.

So, kesimpulan nya, bila aku merajuk, aku hanya akan berdiam diri dan buat hal sendiri jek, then lama-lama dia akan cool sendiri. Rasanya tak pernah pun sampai satu hari penuh aku merajuk. Bila dah cool, terus aku tak ingat dah naper aku merajuk. Hahaha....kembali ceria seperti biasa. 

Tapi, kalau sampai tahap hati terluka, jiwa membenci, terus aku tak nak ar berbaik dengan orang-orang yang terlibat. Memang nak avoid terus lah. Dan kisah-kisah berkenaan orang begini tidak boleh lah diceritakan di sini. 

Monday, December 6, 2010

Kisah Di Suatu Hari

Dalam sebuah mesyuarat jabatan yang dipengurusikan oleh seorang ketua jabatan yang diura-urakan bakal bertukar ke cawangan lain….

Boss:           Ok, kita dah selesai dengar update dari semua skop. So, kita ke AOB matters. Ada sapa-sapa nak update?
Pekerja 1:   Er, boss, macam mana dengan status pertukaran boss tu? Betol kah atau sekadar khabar angin?
Boss:          Oh, itu insyaAllah betul. Cuma saya tengah tunggu surat jek.
Pekerja 1:   Tahniah boss. Naik pangkat lah pasni. Boss nak tukar ke mana? Dengar-dengar ada 2 tempat. KL ke Sudan?
Boss:          Tu lah, saya kalau boleh prefer KL je. Jauh-jauh nih susah. Tapi kalau dah arahan, saya ikut je lah.
Pekerja 2, (Seorang pekerja dedikasi yang jarang bersuara dan pendiam)
Pekerja 2:  Boss, kami semua sangat menyokong dan support boss untuk bertukar nih. Walau ke mana boss ditukarkan, kami sangat sokong boss sepenuh hati. Semoga cepatlah boss dapat bertukar.
Pekerja 3:  Ya ya boss, saya pun sangat berharap boss bertukar. Saya support boss. Cuma saya tak sokong kalau boss pilih untuk stay maintain je di tempat sekarang.
Pekerja-pekerja lain: Betol tu boss!! Kami semua sokong boss untuk bertukar.

Agak-agak korang lah kan, adakah pekerja-pekerja ini suka pada boss dia? Kenapakah mereka semua sangat berharap agar boss mereka itu cepat bertukar? Musykil kan…

Mencari Rumah Idaman

Hurmm....rata-rata kawan-kawan seangkatan aku dan suami telah memiliki rumah sendiri. Parents suami ku juga asyik hint-hint suruh beli rumah sendiri. Hoho...maka berusahalah suami ku mencari dan mencari jenis-jenis rumah yang sesuai dengan kami. Lama dah...dekat setengah tahun dah...tapi tak juga beli-beli lagi. Isk isk....bukan senang nak cari rumah yang terbaik dengan pilihan. Bukan apa, budget kecik, so tak boleh lah nak memilih yang cantik-cantik dengan lokasi terbaik. Banyak nyer kat ceruk-ceruk mana ntah dengan style rumah yang biasa-biasa je lah kalau nak cocok dengna budget yang kecil. Owh, masalah ini timbul kerana suami ku mahukan rumah di KL....rumah di KL almaklumlah....kalau setakat 300k tu boleh flat je lah kot. Sabao je lah.

Antara lokasi yang telah di terjah adalah di sekitar Cheras, Kajang, Balakong dan Bangi. Kenapa lokasi itu? Sebab suamiku nak dok bawah ketiak mak kot. Hahaha...jgn marah bang.



Alam Sari: tinggal yang sub sale ada laa...

Alam Sari: sub sale jugak...mahai!

Desa Budiman. Show house dia...sgt shantek tp harga dekat sejuta maaa.....

Desa Budiman from designer's view.

Alam Sari lagi...designer pic.



Mulanya decide macam nak luar sikit dari KL sebab tak nak serabut. Tapi, nanti kalau ditakdirkan kerja kat KLCC, fuhh...sakit nak ulang alik gi kerja hari-hari. Bila nak cari dalam KL betul, apartment je lah yang mampu. Tapi suami ku nak umah landed gitu. Tapi entah lah...tak nak lah aku serabut sakit kepala memikir.

Biarlah suami terchenta pikir-pikir pening kepala dengan mak dia cari rumah yang terbaik itu. Urusan ibu dan anak. I ikut ajee...muahahaha~
Cuma satu yang sangat menyakitkan hati. Harga rumah naik sangat dahsyat. Setahun je boleh increase dalam 100k...memang cekik darah. Sangat kasihan lah dengan golongan marhein seperti kami...apatah lagi pada golongan kurang mampu....macam mana nak ada umah sendiri kalau bayar installment monthly pun dah 2000lebey....sadis. Baik menyewa je la. Kumpul duit banyak sikit, balik buat umah kat kampung. Hehe.

Kerajaan Malaysia yang mengutamakan rakyat, yang mendahulukan rakyat...please do somthing!

Sunday, December 5, 2010

Update from My Dear Friend

Teringat zaman sekolah. Teringat kan kawan baik ku ini. Semalam dapat message from salah sorang teman rapat…dia bitau mak kawan baik kami, CT (bukan nama sebenar) dimasukkan ke hospital. Sakit lama berulang. Oh Tuhan!
Mak CT ada kanser last year kot. Tapi lepas operation dah ilang. Tapi kali ni jadi balik. Aku sangat sedih. Tak dapat balik nak ziarah CT dan mak dia. Aku kenal CT dah lama. Membesar di daerah yang sama. Selalu jek aku lepak kat umah dia. Emak dia pun kenal baik. Boleh dikatakan jiran lah jugak walaupun kampong lain-lain. Tapi, walaupun kampong lain-lain, dia still boleh intai rumah aku dari rumah dia. Kiranya memang dekat lah tu.
Memang sejak dari sekolah, CT adalah antara kawan baik aku yang paling banyak diuji. Kesihatan dia, pemergiaan ayah dia, terlibat kemalangan dan adalah beberapa lagi kisah sadis CT. Semuanya CT tempuhi dengan redha dan pasrah. Aku memang saspek lah kat dia. Dia sangat sabar. Tapi, kita hanya nampak fizikal je kan….apa ada dalam hati dia….hanya dia yang tahu.
Aku, CT dan sorang lagi sahabat (Dida, bukan nama sebenar) dari kampong seberang adalah berkawan baik, sama sekelas gitu. Antara kami bertiga, CT lah paling lambat dapat kerja (belum setahun kot dia keje) dan masih single. Sedangkan aku dan Dida dah pun selamat bergelar ibu. Raya baru-baru ni aku sangat happy bila dapat tahu CT dah bertunang. Alhamdulillah, semoga bahagia untuk CT dan pasangan nya. Tapi, kini CT diuji lagi dengan keadaan kesihatan mak dia.
Aku sangat merindui CT yang sempoi. CT, kalau lah ko jumpa blog aku dan baca post nih, ketahuilah, aku sering rasa bersalah setiap kali balik kampong tapi tak sempat jumpa dengan ko. Aku juga rasa bersalah sebab sangat jarang contact sama kamu. Tapi aku sangat merindui kamu. Kita sama-sama mengharungi zaman remaja yang innocent sebagai budak sekolah agama. Begitu juga untuk Dida. Bila kah kita bertiga dapat berjumpa gelak-gelak, gurau-gurau tukar-tukar cerita sambil minum teh ais mak Dida….wooo woooo…rindu seh. Tak nak imbau lagi dah kenangan lama, kang aku nangis lak.
Cuma apa yang mampu ku lakukan, hanya lah berdoa agar mak CT cepat sembuh dan kembali ceria seperti biasa. Mak CT adalah sangat suka mengusik dan buat joke. Mak aku cakap last week serempak dengan mak CT kat hospital, tapi dia tetap ceria bercerita dengan mak aku tentang penyakit dia. Sob sob..
Untuk dikongsikan: Doa untuk penyakit barah/kanser dari Dato’ Dr Haron Din:
Kombinasi bacaannya ialah;
(1) Surah Al-Fatihah dengan satu nafas – kekalkan dengan tujuh wakaf walaupun satu nafas,
(2) Surah Al-Ikhlas 4x baca dengan satu nafas – kekalkan dengan 4 wakaf walaupun satu nafas,
(3) Doa mengecilkan bengkak: Terjemahannya: “Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit) Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani.”
(4) Bacaan surah Al Qalam ayat 1-2.
Untuk lebih detail boleh rujuk kitab ‘Ikhtiar Penyembuhan Penyakit Dengan Ayat-ayat dan Doa-doa Mustajab’. Ditulis oleh Tuan Guru Dato’ Dr Haron Din, Pengasas dan Penasihat Darussyifa’.

Friday, December 3, 2010

Pabila Kekasih Lama Menerjah Kembali....

Tajuk macam best je kan. Sebenarnya tak der lah best, tapi cari penyakit namanya. Hehe. Baru-baru ni salah seorang dari teman rapat ku tiba-tiba hantar message tanya pendapat aku bila ex-cinta lama dia asyik dok add friend request kat facebook. Kalau tak silap dah kali ke 3 kot tapi my dear friend nih buat ignore jek. Tapi kali ni dia kata kesian plak kat mamat tu dah 3 kali add tapi tak dilayan.

Iskk..iskk..iskk...

Ye lah, diakui kadang-kadang timbul dalam hati kita, nak tahu jugak lah apa cerita dan perkembangan terkini 'bekas-bekas' cinta hati neh. Siapa pasangan hidup dia, anak dah berapa....idup dia lagi happy dari kita ke..... Kiranya, ada-ada aje lah benda yang boleh menarik minat nak amik tahu tu.

Tapi, berbaloi kah kalau kita masih berhubungan dengan bekas chenta lama??
Nasihat aku, jangan cuba bermain api.
Jangan gatal tangan memulakan sesuatu yang boleh menjahanamkan idup sendiri.
Kalau perkara ini terjadi pada kawan-kawan, sila tanya pada diri sendiri, adakah anda suka andai suami atau isteri anda masih berhubungan atau berkawan dengan bekas chenta lama??
Nak ke??
Kang ada yang tak tidur malam dibuatnya.....

Ingatlah, syaitan tu sentiasa berusaha membisikkan hasutan dan lintasan jahat kepada anak Adam yang hidup harmoni aman dan damai. Syaitan sentiasa akan cari jalan untuk merosakkan kerukunan rumah tangga yang dibina sah secara syariat. Berhati-hatilah.....
.
.
.
.
PEaCe!!

Tag Mainan dari Mama Syaura

Adalah sangat sedih bila saya baru perasan pasal tag ini pada 1 Disember sedangkan tarikh tutup contest adalah 30 November. Tapi tak mengapa....akak tak kisah pun.
Hehe...tapi akak tetap akan membuat entry khas untuk menjawab tag pertama untuk blog mammalova nih....and dedicated khas untuk Syaura dan ibunya~

Yaya tak manyak mainan lah Syaura....Gambar-gambar yang ada pun banyak mainan lama....
Sekarang Yaya suka main besen-besen dengan periuk belanga mama tau....hahaha....






Banyak la plak, sampaikan mainan dalam kereta pun ada...isk isk...
Memandangkan contest nih pun dah tamat, so tak perlu lah saya tag sesiapa lagi kot.
Heee....

Wednesday, December 1, 2010

Bila Anak Tak Buang Air Kecil Lebih Dari 6 Jam



Alkisahnya, anakku kini sudah satu tahun dan dua bulan ya. She’s growing good. Dan pagi tadi telah terjadi insiden yang mencuakkan jiwa seorang ibu. Ohh…
Kisahnya bermula dari semalam. Sepertia biasa setiap pagi, aku atau suami akan tukarkan nappy Alyaa sebelum hantar ke taska. Oh, sangat comel Yaya time ini…tengah sedap tidur, ada yang kacau. Dia akan bunyi-bunyi macam rengek-rengek je seolah-olah cakap jangan kacau tidur saya laaa…huhu...pastu dia tidur buat dunno je walaupun disiram air sejuk untuk basuh dia nyer tuutt…. Tapi pagi semalam aku tengok dia nyer nappy kering. Mean that dia tak buang air langsung lah sepanjang malam. Normal kot sebab dah penah jadi macam tu beberapa kali gak. Then hantar gi taska macam biasa.
Petangnya, amik dari taska dia baru je siap mandi dalam pukul 5 camtu. Bawa dia gi jalan-jalan pantai sebab nak bagi dia merasa berjalan di atas pasir pantai lak….yang ni nanti kita citer next entry k. Then, dah malam, nak tukar nappy lagi tengok kering jek…sampailah time nak tidur pun kering jek. Eh, anak aku tak kencing-kencing ke….pelik2. Then dia pun tidur selepas main-main macam biasa pusing-pusing satu umah. Berpeluh-peluh haaa….tu pasal agaknya tak kencing banyak.
Bangun pagi ni pun, terus cek dia nyer nappy, still tak kencing lagi. Oh Tuhan, mesti sesuatu yang tidak betul sedang berlaku di sini. Aku CUAK!! Tak kan dia tak kencing dari pagi semalam. Cikgu taska tak ada lak  cakap apa2. Then, call tanya cikgu, dia cakap Yaya (nama glamer kat taska) kencing jek. So mean that dia tak kencing dari petang semalam lah. But still pelik lah kan. So aku dan abang pun decide nak gi Klinik Rantau (sebelah umah je)…
Bila jumpa doctor Hamdan (asik doctor nih je handle kes anak aku) dia terkejut bila aku bitau Yaya tak kencing since petang semalam. Dia try nak tekan Yaya nyer bladder tapi Yaya nangis kuat giler tak tahu lah sebab tak suka kat doctor tu ke atau nangis sebab sakit. Doktor pun cakap perut Yaya macam dah keras dan agak muncit…aduyai.
Doktor terus suruh kitaorang refer to hospital. Mak oi…dah terbayang dalam kepala, arini tak masuk opis, tido spital, cuti tak ada….serabut!! Tapi aku buat cool je lah. Senyum-senyum je kat doctor tu walaupun muka dia serius jek. Husband lak terdiam dan aku tahu dia adalah sangat cemas sebab dia dah macam gabra semacam. Bila doctor tanya nak gi hospital mana, my husband said nak gi the nearest jek iaitu Hospital Kemaman (30-40 min drive) even though doctor cakap sempat je kalau nak gi private hospital kat Kuantan (sejam setengah atau 2jam drive). So nampak sangat dia dah cuak untuk cepat-cepat dapatkan rawatan. Aku tak kisah gi hospital kerajaan atau swasta sebab 2-2 tu dah ada pengalaman (nanti I citer). Anakku lak rileks je…sengih-sengih, ngomel-ngomel…doctor pun heran naper dia tak ada reaksi macam sakit atau tak selesa.
Then, after buat reference letter, kitaorang balik umah jap (sebelah je dengan klinik tu) untuk siap-siap barang in case Yaya kena warded. Doktor cakap apa-apa hal pun Yaya kena buang dulu urine yang terkumpul tu. So nanti mesti kena masuk tiub kat situuu…auuwwcchhh…caket!! Mama dah penah kena masa nak beranak kan awak dulu….cian nyer Yaya kalau kena buat benda yang sama. Sah-sah awak akan meronta tahap gaban. Sob sob sob…
Lepas dah siap packing (10minit je hokey dah siap packing utk 3 hari kat spital)….dah terror engko sebab dah banyak pengalaman. Yes, pengalaman mengajar erti kehidupan. Pengalaman lah yang mendewasakan seseorang. Eh, sempat lak bermadah kat sini. Ok, sambung balik citer asal. Barang dah masuk keta, skali bau busuk macam ada orang kentut. Oh, rupanya Yaya yak yak. Excited kitaorang lompat kuar dari keta nak gi basuh dan nak cek sama ada dia buang air tecik ke tak…sebab kan selalu kalau orang buang air besar, mesti akan buang air kecik gak kan.
Then, Alhamdulillah dia ada buang semua air kecik besar tu. Banyak, penuh itu Pet Pet yang baru pakai tadi. Heh…so kitaorang pun dah serba salah, nak gi Emergency Room lagi ke kalau dah cin cin neh….so gi lah semula kat Klinik Rantau tu (mujur sebelah rumah je)….tanya balik doctor Hamdan. Doktor cakap, tak yah gi dah hospital. Fuhh..Alhamdulillah lega. Cuma kalau jadi lagi, cepat-cepat gi amik surat refer to hospital kat dia.
Doktor kata, might be Yaya ada infection atau kurang air so dia rasa pedih-pedih nak buang air then dia tahan jek….aauucchhh….so pasni kena bg dia minum banyak air. Mujur tak sumbat saluran kencing, kalau tak lagi lah menakutkan…na’uzubillah.
So, itu je lah kisah nya. Terus antar dia ke taska siap bagi cawan lagi suh cikgu bagi dia minum banyak air. Then mama ngan ayah Alyaa pun gi kerja seperti biasa. Pukul 9 masuk opish…huhuh.

Tempat Kerja Saya

Tadaa…mari lihat keadaan tempat saya menghabiskan masa setiap hari dari pukul 8pagi hingga 5petang, 5 hari seminggu.

 
Ini adalah pemandangan sebaik sahaja pintu lif terbuka. Sungguh setia 3 biji tong recycle tu menjadi penyambut tetamu ku setiap hari.

Sila pilih ke arah manakah destinasi pilihan anda.

Persimpangan yang memisahkan haluan aku dengan haluan orang yang tak sama bahagian dengan aku. Sila abaikan model di dalam gambar di atas.

Ini adalah pintu masuk ke department/section aku. Ini adalah zon larangan merokok. Pemadam api disediakan khas untuk memadamkan api rokok jika ada pihak yang tidak tahu membaca dan tidak mematuhi tanda larangan merokok yang tertera di pintu.

Inilah workstation a.k.a tempat aku berkubang seharian.


Bawah meja...ada selipar khas untuk ke tandas dan juga kegunaan apabila kaki dah rasa semacam akibat memakai heel dalam tempoh masa yang panjang.


Kiri kanan ada bunga ya....ala-ala bekerja di taman bunga. Tak lupa juga air kopi secawan. Kerja kena santai-santai baru lah membantu mengurangkan regangan. Heee...


Telefon. Tray. Gambar chenta hati. Tetikus berekor pun ada.


Bersih je kat drawer belakang. I tak suka serabut2. Biar serabut dalam drawer tak pe sebab orang tak nampak.


Atas meja side kiri. Kalkulator berskala besar. Tak boleh dah guna scientific bagai, kecik sangat nak nekan nyer. Aku sekarang keja ala-ala akauntan, so memang kena sokmo menekan nombor ya. Botol air adalah wajib. Sehari kena 3 botol ok.
.
.
.
.
.
.
OK, itu sahaja sesi perkenalan dengan dunia kerjaya aku.
PeAcE

Sepetang di Pantai Kemasik

Dah lama tak jalan-jalan tepi pantai walaupun tinggal di daerah yang dikelilingi pantai. Huhe….dulu zaman belum bergelar isteri, iaitu zaman anak dara, saya sangat suka gi laut atau pantai. Memang dari kecik ayah ngan mak pun suka bawa gi ronda-ronda amik angin laut di Kuala Perlis. Oh, sangat best saat-saat itu. Tapi sekarang macam dah kurang. Mungkin sebab dah sibuk dengan rumah tangga dan kerjaya. Isk isk…
Tapi kali ni nak ajak gak hasben gi pantai. Masa aku training last week, mak ngan nenek dia datang, derang gi makan kepok lekor tepi pantai. Aku jeles!! Sebab tak leh ikut. So dia kena bawa gi semula. Hahaha…
Bila sampai pantai ari dah sangat petang. Orang adalah sangat ramai. Ada yang bawa family besar, ada couple muda, ada couple tua, ada geng anak-anak muda, ada opsimate aku dan ada ramai lagi pesen-pesen dan jenis-jenis manusia. Hehe…monyet pun ada. Mungkin sebab kat situ dah upgrade kot dia nyer facilities bagai. Tapi pantai dia tetap cantik. Oh, kat umah aku nih banyak lagi pantai-pantai untuk dijadikan tempat bersantai. Ada Pantai Kertih, Pantai Paka, Pantai Teluk Mak Nik (Monica Bay), Pantai Kemasik, Pantai Telekom (sebab sebelah dengan pencawang TM), Pantai Kijal dan pantai-pantai sepanjang nya. Hahaha….rugikan tak amik peluang gi menembak dengan DSLR kat tempat-tempat cantik ni. Tapi tak sempat laaa T_T
Anakku sangat lah teruja. Oh, dia tak teruja tengok laut tu sangat, tapi dia lagi teruja pijak pasir (dengan berkasut ya). Asik belek-belek dan kuis-kuis kaki kat pasir tu. Siap gi pegang pasir lak. Isk isk…sian anak aku baru kenal pasir. Pastu bila ada ombak besar bedebum kat pantai baru lah dia pasan kot ada air banyak kat situ. Hahaha…tapi sorry sayang, mama tak kasi awak main air. Mama pun tak suka main air laut. So kita duduk diam-diam amik-amik gambar je k. Kejap je, dalam 25minit lepas tu kitaorang pun balik sebab dah nak maghrib. Nanti boleh datang lagi k.
So enjoy ye photo yak…








 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template