Tuesday, October 26, 2010

Si Manis: at her 13 month old

Alhamdulillah, so far she is:
·         Walking! (siap demam tu, demam nak berjalan rupanya)
·         Able to say Allahu Akbar and like to listen Azan kat TV
·         Understand zikir La Ilaha Illallah and will tepuk2 herself bila org lain zikir macam time nak tidur lah pulak.
·         Dah pandai nak buat semua perkara sendiri…suap makan, nak minum sendiri…
·         Nak buat sama dengan apa yang mama atau ayah dia buat…
·         Dah pandai memilih orang yang mana dia nak, yang mana dia tak nak.
·         Will clap her hand if someone say ‘pandai’ to her.
·         Dah faham ayat, “mama nak buat susu” (she will give her bottle to me) and “mana susu alyaa?” (she will look around for her ‘botol susu’)
·         Dah pandai letak telefon kat telinga dan eksyen cakap sorang-sorang macam gaya mama cakap telefon.
·         Sangat excited buat sesuatu kalau ada orang yang support atau puji atau focus kat dia.
·         Dah pandai point her finger pada barang yang dia nak atau berminat.
Baby can understand our heart and feeling even they are so young. Bila kita marah, sedih atau tengah stress, reaksi mereka pun seolah-olah faham dan tak excited nak main. Bila kita happy dan riang gembira, mereka pun sangat excited nak main dan nak tunjuk segala macam kepandaian mereka.

 And I can see my baby will try her best to make me or hubby happy and cheer up with her action. Anak kecil jugak mahukan perhatian, jadi kalau si anak asik cranky semacam, try nilai balik, adakah kita lebih khusyuk menatap laptop/tv/magazine/paper lebih daripada melayan mereka atau sebaliknya… They are smart. Dan sangat cepat belajar melalui pemerhatian dan pendengaran.

 So, mammalova and papalova, please beware of our words and actions….tak nak si manis tiru perkara yang kita sendiri pun malu nak mengaku yang dia belajar dari kita.

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template