Saturday, October 23, 2010

Koleksi Buku-buku Semasa Mengandung

Tadaa....
Pertama kali mengandung...duduk pula jauh dari keluarga....maka, buku dan majalah adalah teman rapat sebagai sumber menambah ilmu tentang hal ehwal mengandung, melahirkan dan membesarkan newborn. Alhamdulillah, dikurniakan sifat suka membaca. Suami ku juga amat rajin membaca. Rumah kami dah macam library. Tapi rumah mertua ku lagi superb library...dah boleh buat perpustakaan daerah kot..huhu. Selain buku-buku ni, buku novel dengan buku-buku motivasi pun saya rajin sangat baca time ngandung dulu.
selain buku, of course internet juga amat membantu. Dulu hari-hari kat ofis atau di rumah mesti bukak susuibu.com....hehe.

Antara koleksi yang masih ada (sama ilang masa pindah aritu, tinggal kat KL atau Perlis, atau dah bg orang)

  • 1) Penjagaan & Kesihatan Wanita Hamil - Jasmine Publisher (nih buku 1st beli masa baru dpt tahu dah pregnant week4)
  • 2) Conception Pregnancy & Birth (Dr Miriam Stoppard)
  • 3) Penjagaan Ibu & Bayi - From Pa&Ma Mag
  • 4) Baby's First Skill - Dr Miriam Stoppard (suka buku nih!)
  • 5) Ensiklopedia Perbidanan Melayu -Sy Anisa Barakbah (surprise from abang! masa pas beranak. Sgt lama mencari buku ni sejak zaman anak dara dulu, tp tak jumpa2..tup2 abang bg adiah...suka2!)
  •  
  • 6) The Breastfeeding Mother's Guide To Making More Milk - Diana West & Lisa Marasco
  • 7) Tips Menyusu Secara Ekslusif Untuk Ibu Bekerja - Tak ingat sapa penulis tp beli online.
  • 8) Anakku Hebat Anakku Soleh - Ust Zahazan
  • 9) Majalah Pa&Ma - sampai skrang follow tiap2 bulan, sampai dah tatau nak letak mana.
  • 10) Majalah Motherhood
  • 11) Majalah Mother & Baby
  • 12) Majalah Fit Pregnancy (beli yg keluaran lambat sbb kalau yg latest sgt mahal )
  • 13) Majalah Mami & Baby
  • 14) Majalah Parent
  • 15) Majalah Parenthood
  • 16) Majalah Parenting
  • 17) Mama, saya lapar... - Wardina Safiyya
Majalah-majalah yang import tu tak der laa beli tetiap bulan. Kalau balik KL je baru borong, sebab susah nak dapat dan agaklah mahal kalau beli yang up-to-date.
Antara ciri-ciri buku pilihan adalah yang banyak gambar....i tak suka wording banyak-banyak neh, sure tak abis nyer baca. Buku novel atau merepek2 je saya boleh terima kalau banyak-banyak wording. huhu...

Sekarang suka beli buku-buku untuk bayi dan kanak-kanak sebab sangat unik dan menarik. Boleh sentuh2, boleh bunyi2...huhu....tempat best nak cari adalah di Kinokuniya atau MPH. Tapi tunggu balik KL je laa baru soping buku untuk si kecil.

Marilah membudayakan membaca dalam keluarga

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template