Thursday, September 2, 2010

Nak raya...

Tahun ini adalah tahun pertama dalam hidup saya:
  • Beraya sebagai seorang mama
  • Beraya bersama suami di hari raya pertama
  • Beraya bukan bersama keluarga (mak, ayah & adik2) di hari raya pertama
  • Beraya bersama mertua
So, perasaanku ada yg sedih, teruja dan gembira...bercampur aduk gitu....
Persiapan raya caner plak....biasa2 aja.
Baju raya, biskut raya, tiket balik raya, duit raya....biasalah tu kan.

Sebut pasal baju raya, tanpa dirancang aku dah ada 7pasang baju kurung....isk isk...melampau kan. Macam mana boleh jadi sampai 7 tuuu....haha. Sebenarnya baju yg beli khusus utk raya ada 2 sahaja....
3 pasang adalah kain pasang yg telah lama dibeli sejak awal tahun, saja simpan tak antar gi upah sbb kat Kertih nih tak jumpe laa tukang jahit yg i berkenan....so bila balik kampung bulan 5 ritu suh mak antar gi jahit kan...siapnya kena plak musim raya nih, so jd lah baju raya.
1 pasang pulak dibeli tanpa sengaja sbb tiba2 parents in law ajak gi berbuka puasa kat otel dgn kawan2 business mereka, so haruslah berbaju kurung...padahal time tu aku balik umah derang tanpa membawa sehelai pun baju kurung...huhu...tak pasal2 dapat baju baru satu...leh jd baju raya gak kan.....
dan 1 lagi tu dah beli lama dulu as baju kerja tp salah size and mmg bajet tak akan gi lagi tmpt/kedai tu utk tukar, mmg dah lempar kat stor sbb kecewa tak ley pakai, tapi tup tup kaki terjejak jua ke kedai itu tanpa dirancang, maka dapat lah tukar size yg betul, maka jadilah ia baju baru utk dipakai raya....maka jadilah 7pasang semuanya. InsyaAllah tak membazir sbb bole pakai gi kerja semua tu, lagipun aku dah lama tak buat baju....3tahun kerja pun dok pakai baju zaman2 belajar dulu kot.

Aku lagi suka baju ready made...sbb bole pakai cepat. haha...sungguh tak sabar kan perangai. Tapi baju ready made nih satu jek tak best, corak dan color amek yg mana ada je laa..pulak tu aku nih mmg beli baju yg harga bajet je...lagi lah limited pilihan...lain lah kalau gi beli kat butik-butik mahal ala2 munawwarah design ke....huhu....tapi tak pernah lagi laa jejak kaki ke tempat-tempat cenggitu. Kalo tak percaya tgk lah gambar corak baju kat bawah nih...kalo mak aku tgk nanti mesti dia kata corak masam-masam. Hahaha...

Untuk si anak pula, alhamdulillah si manis tu dapat 5 pasang baju baru...banyak kan....aku ngan hasben belikan 3 pasang jek sbb nak balik beraya kat 3 lokasi (Melaka, Sabak Bernam & Perlis). Then, atok nyer pulak bermurah hati beri duit suh belikan lagi baju raya untuk cucu yang seorang. Apa lagi, mama dia bila dapat duit free, sopingggg ajer laaa...tapi tambah 2 pasang aja sbb sgt lah tak selesa untuk bersoping dengan anak kecil di saat2 akhir Ramadhan nih....sesak!

Si ayah pula, ada lah beli 2 pasang baju baru.....lagipun dia dah ada banyak baju cantik yang dia tak pakai, simpan je dalam 'gerobok', so better dia pakai baju2 itu dahulu kan...hehe.
Selamat menyediakan persiapan raya yer semua :)

0 comments:

Post a Comment

 
Papa Mama dan Baby LOVA Blogger Template by Ipietoon Blogger Template